Çocuklarda şişmanlık nasıl tedavi edilmeli?

Uzmanlar, çocukların oyun oynarken yaptığı fiziksel hareketlerin kemik yoğunluklarında artışa neden olduğunu belirterek, yapılan bir araştırmada, 8 ay süreyle günde 10 veya daha fazla sıçrama hareketi yapan çocukların, normal okul aktivite programındaki çocuklara göre kemik yoğunluklarının yüzde 1.2 oranında arttığının görüldüğünü bildirdi.

Çocuklarda şişmanlık nasıl tedavi edilmeli?
  Hem vü ; cut ağırlığının hem de vü ; cuttaki yağ kitlesinin artmasının şişmanlık olarak tanımlandığını , yağ kitlesinin vü ; cuttaki dağılımının ç ; ok ö ; nemli olduğunu belirten Hatun , Ç ; alışmalar , karın bö ; lgesinde yağ toplanmasıyla kendini gö ; steren şişmanlığın inme , kemik kalp hastalığı ve şeker hastalığı riskini artırdığını gö ; stermektedir uyarısında bulundu .

Hatun , son 30 yılda fazla kilolu ç ; ocuk sayısının 3 kat arttığını belirterek , Dü ; nyada 5 yaş altındaki 20 milyon ç ; ocuğun fazla kilolu veya şişman olduğu tahmin edilmektedir dedi .

ŞEHİRDEKİ Ç ; OCUKLAR PASİFLEŞİYOR

Dü ; nya Sağlık Ö ; rgü ; tü ; ' nü ; n ( DSÖ ; ) ö ; zellikle şehirde yaşayanların giderek pasifleşmeye başladığına bunun da risk faktö ; rü ; olduğuna dikkati ç ; ektiğini belirten Hatun , şunları kaydetti :

DSÖ ; ' ye gö ; re , hem gelişmiş hem de gelişmekte olan pek ç ; ok ü ; lkede genç ; lerin ü ; ç ; te ikisinden fazlasının yeterince aktif olmadığı tahmin edilmektedir . Oysa , aktif olmak genç ; lerin ve ç ; ocukların kas uyumunu geliştirmelerine , sağlıklı kemikleri , kasları ve eklemleri korumalarına , kilolarını korumalarına , aşırı kiloları vermelerine ve kalp ve bağırsakların işlevlerini geliştirmesine yardım eder .

Kocaeli il merkezindeki lise ö ; ğrencileri arasında yapılan bir araştırmaya gö ; re ö ; ğrencilerin yarıya yakının dü ; zenli egzersiz yapmadığı , kızların yü ; zde 57 ' sinin erkeklerin ise yü ; zde 43 ' nü ; n beden eğitimi derslerine katılmadığı belirlendi . Aynı ö ; ğrenciler arasında internet kafeye gitme ve ortalama 1 saatten fazla TV seyretme oranı ise yü ; zde 75 ' e kadar ç ; ıkıyor .

Ç ; ocukların geç ; mişte apartmanların bahç ; elerinde ip atladığını , sek sek , saklambaç ; , misket , yakan top gibi fiziksel aktivite gerektiren oyunlar oynadığı , bunun da kasları geren ve yer ç ; ekimine karşı yapılan egzersizler olduğunu dile getiren Hatun , şö ; yle devam etti :

Kemiklerin yer ç ; ekimi etkisiyle bile olsa gerilimden uzak kalması kemiklerin erimesine neden olmaktadır . Yakın zamanda yayımlanan bir araştırmada , 8 ay sü ; reyle gü ; nde 10 veya daha fazla sıç ; rama hareketi yapan ç ; ocukların , normal okul aktivite programındaki ç ; ocuklara gö ; re kemik yoğunluklarında yü ; zde 1 . 2 oranında artma olduğu gö ; rü ; ldü ; . Kemik yoğunluğundaki yü ; zde 5 oranındaki artma , osteoporotik kırılma riskini yü ; zde 40 azaltmaktadır . Bu nedenle yü ; zde 1 ' lik bir artış bile ç ; ok ö ; nemlidir .

İzmit ' teki 551 10-16 yaş grubundaki ö ; ğrenciler ü ; zerinde yapılan araştırmada da şişmanlık sıklığı yü ; zde 4 . 1 , şişmanlık riski altında olanlar ise yü ; zde 9 olarak saptandı . Aynı araştırmada şişmanlık sıklığı ile gü ; nde 5 saatten fazla TV seyretme , ' atıştırma ' tarzında beslenme , ailede şişmanlık olması ve ' fast food ' beslenme arasında yakın bir ilişki olduğu belirlendi .

Ç ; OCUKLARDA ŞİŞMANLIK NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?

Orta derecede şişman ç ; ocukların kilo almasının engellenmesinin yeterli olduğunu belirten Hatun , Ç ; ü ; nkü ; boyları uzayınca ideal ağırlıklarına yaklaşacaklardır . Belirgin olarak şişman ç ; ocuklarda ise haftada en fazla 0 . 5 kg verdirecek programlar hazırlanmalıdır . Tedavi , diyet , fiziksel aktivite , davranış , yaşam tarzı değişikleri , ailenin tedaviye katılımı ve dü ; zenli izlem şeklinde olmalıdır dedi .

Hatun , hafif derecede şişman ç ; ocuklarda ( ideal ağırlığından yü ; zde 20 fazla olanlar ) kola ve meyve suyu gibi iç ; eceklerin azaltılması ve fast-food tü ; rü ; besinlerden kaç ; ınmanın yeterli olduğunu , şişman ç ; ocukların ise mutlaka diyetisyen kontrolü ; nde bir programa tabi tutulması gerektiğini bildirdi . Ç ; ocuklarda ç ; ok dü ; şü ; k kalorili diyet uygulamasının tehlikeli olabildiğini vurgulayan Hatun , Bu diyetlerde nitrogen kaybı , hipotansiyon , kalp ritmi bozuklukları , gelişme geriliği , saç ; dö ; kü ; lmesi ve safra kesesi taşları gibi ö ; nemli sorunlar gö ; rü ; lmekte uyarısında bulundu .

Hatun , fiziksel aktivitenin enerji kullanımını arttırdığı iç ; in kalori yakımında faydalı olduğunu belirterek , Ayrıca yağdan zengin besinlere olan isteği de azaltarak diyet tedavisinin başarısını arttırmakta , ç ; ocukların benlik saygılarını gü ; ç ; lendirmektedir . Fiziksel aktivite haftada 3-5 kez , başlangıç ; ta 15 sonra 35-40 dakika yapılmalı ve yü ; rü ; me , koşma , bisiklete binme , tenis , dans gibi fazla miktarda kas guruplarını ç ; alıştıran hareketleri kapsamalı . Ç ; alışmalar , aralıklı ve ö ; nce yü ; ksek yoğunlukta sonra dü ; şü ; k yoğunlukta yapılan aktivitenin aynı miktarda kalori kaybına yol aç ; an orta yoğunluktaki aktivitelere gö ; re daha fazla yağ ve kilo kaybına neden olduğunu gö ; stermiştir diye konuştu .

Prof . Dr . Şü ; krü ; Hatun , ç ; eşitli ilaç ; ların iştah azalttığını ve yü ; zde 5-20 oranında ağırlık kaybına yol aç ; tığını ancak ö ; nemli yan etkilere sahip oldukları iç ; in ç ; ocuklarda kullanımının ancak ö ; zel merkezlerde ve sü ; per şişman ç ; ocuklarla sınırlı olduğunu bildirdi

Haber 7