Arap Ülkelerinin Toplam İhracat İçindeki Payı Artıyor

Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin, Türkiye'nin Arap ülkelerine olan ihracatının 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında artarak 25

  Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği ( TURAB ) Genel Başkanı Doğan Narin , Türkiye ' nin Arap ülkelerine olan ihracatının 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında artarak 25 . 5 milyar dolara ulaştığını , söz konusu ihracatın 2010 yılındaysa yüzde 30 ' a ulaşacağını iddia etti .
Narin , beraberindeki genel merkez yöneticilerle birlikte , ' Valiler Kararnamesi ' nin ardından Samsun ' dan Mersin ' e atanan Vali Hasan Güzeloğlu ' nu makamında ziyaret ederek yeni görevinde kendisine başarı diledi . Burada konuşan Narin , dernek hakkında bilgi vererek , bugün 7 ' si Türki cumhuriyetler olmak üzere toplam 29 Arap ülkesiyle iş birliği halinde olduklarını anlattı . Bu noktada da Türkiye ' nin ticari ilişkilerinin yanında söz konusu ülkelerle arasındaki kültürel ve sosyal ilişkileri de geliştirme çabası
içinde olduklarını kaydeden Narin , Türkiye ' nin toplam ihracatının yüzde 25 ' lik bir bölümünü Arap ülkelerine yaptığını hatırlattı .
Doğan Narin , " 102 milyar dolarlık ihracatımızın 25 . 5 milyar dolarlık bir bölümünü bu ülkelere yapmışız . Bir önceki yıl bu oran yüzde 22 idi . 2009 ' da bunu yüzde 25 ' e çıkardık . Muhtemelen 2010 ' da yüzde 30 ' lara çıkacaktır . Amacımız ; bu ülkelerle olan diyalogları hızlı bir şekilde arttırmak " dedi . Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ' nun ( DEİK ) kurucuları arasında yer aldıklarını dile getiren Narin , DEİK ' in de Türkiye ' nin tüm dış ekonomik ilişkilerini hızlı bir şekilde yönlendiren , bunun yanında da
bakanlar başta olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün yurt dışı seyahatlerinde ticari ve ekonomik organizasyonu yapan kurul olarak öne çıktığını vurguladı .
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Hasan Güzeloğlu da TURAB ' ın , Mersin ' in ve Türkiye ' nin ekonomik gelişimine önemli katkı sunduğunu ifade ederek , Türkiye ' nin ihracatı ve dış ticareti noktasında derneğin ortaya koyduğu ve önümüzdeki dönemde yapacağı çalışmalar nedeniyle de Doğan Narin nezdinde dernek yöneticilerine teşekkür etti . Siyasi ilişkilerin , ticari ilişkilerle birlikte yürütülerek gelişen süreçler olduğunu ifade eden Güzeloğlu , " Bu ilişkilerin birbirlerinden bağımsız olması mümkün
değil . Bu anlamda bugün Türkiye , hakikaten bölgesinde hem barış ve istikrara , hem de uluslararası ticaret noktasında bir taşıyıcı noktaya doğru gidiyor . Arap ülkeleriyle çok yakın ve sıkı ilişkilerimiz , siyasal ve sosyal düzeyde gelişirken doğal olarak da ticaretimiz artıyor " diye konuştu .
2003 yılında kurulan TURAB ' ın , Türkiye ' nin Arap ülkeleriyle olan ilişkilerinin , siyasal ve sosyal düzeyde geliştirilmesi , bunun yanında da ticaretin arttırılmasında öncülük yaptığını savunan Güzeloğlu , bundan sonraki süreçte valilik olarak kendilerine gereken desteği vermeye hazır olduklarının altını çizdi . Güzeloğlu , konuşmasını şöyle sürdürdü : " Çünkü her gelişen ilişki , artan ticaret olgusu ve düzeyi bir ölçüde genelde Türkiye ' nin , özelde de Mersin ' in gelişmesini sağlayacak önemli çabalardır .
İnanıyorum ki , böylesi bir birliktelik , DEİK temelli , geriden gelen hazırlayıcı bir işbirliği bizi daha güzel bir geleceğe taşıyacak . " Konuşmaların ardından TURAB Genel Başkanı Doğan Narin , Vali Güzeloğlu ' na son bir yıllık zaman diliminde dernek olarak yapmış oldukları çalışma ve hayata geçirilen projelerin yer aldığı tanıtıcı dokümanları takdim etti .
( SNK-EA-Y )