Başkan Ergün Bakkal Esnafı İle Kahvaltıda Biraraya Geldi

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Bakkallar Odası'nın organize ettiği kahvaltıda bakkal esnafıyla biraraya geldi.

  Ufuk Plaza ' da düzenlenen kahvaltıya Belediye Başkanı Cengiz Ergün , Başkan Yardımcıları Nursel Ustamehmetoğlu , Mesut Bayram Laçalar , Manisa Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr . Ekrem Akkaya , Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş , Yönetim Kurulu üyeleri ve bakkal esnafı katıldı . Bakkal esnafının sorunlarını anlatan Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş , seçim zamanı gezdiklerinde bir çok bakkalın ruhsat sorunu yaşadığına tanık olduklarını ifade etti . Ünlübaş şöyle devam etti : " Bizde bu ruhsat sorunlarını sicil müdürlüklerine bildirdik . Oda kaydı yok , sadece vergi kaydını alan bakkal açabiliyor . Belediyemizin bu konuda çalışmaları var . Fakat bizim sıkıntımız kenar mahalle dediğimiz yerlerde imar planı olmayan yerler var . İmar planı olmayan yerlerde de belediye haklı olarak ruhsat veremiyor . Şimdiye kadar hep idare ettik . Ama bundan sonra Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu ( TAPDK ) bize bir yazı gönderdi . ' Ruhsatı olmayan yerlere Tekel Ruhsatı verilmeyecek ' diye . Dolayısı ile 120 ' ye yakın bakkalımız mağdur oluyor . Bu dediğimiz arkadaşlar 15-20 yıllık Bakkallar Odası ' nın üyesi . Bizde bu konuyla ilgili olarak belediyemize bir yazı yazdık . TAPDK ile görüşmelerimizde TAPDK ; Belediye sadece ' İmar planı olmadığından dolayı biz ruhsat veremiyoruz ' diye bir belge verirse kabul edeceklerini söyledi . Bunun için sizden destek bekliyoruz . "
Bakkal esnafının manav ürünleri satmaması yönünde bir karar alındığını belirten Ünlübaş , " Bakkallara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Satış Elemanı belgesinde ' Şarküteri , Bakkal ve Gıda Pazarı ' yazıyor . Kanune göre şarküteri , bakkal ve gıda pazarı da manav ürünü satabilir . Zaten bakkalımız kendi yetiştirdiği kirazını , üzümünü satıyor . Manavda satılan herşeyin tamamını satması zaten mümkün değil . Bir evin ihtiyacı olan limon , patates , soğan gibi ürünleri satıyor . Onun için bizde bakkal arkadaşlarımızdan rica ettik . Dışarıda satmaması adına içeriye reyon yapıp içeride satmalarını istedik . Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz . " diye konuştu .
İnsanın olduğu yerde her zaman sorunların olabileceğini hatırlatan Başkan Ergün , sorunları birlikte konuşarak çözmenin en doğru yol olduğunu vurguladı . Ergün şöyle devam etti : " Hepimiz Manisa ' da yaşıyoruz . Bu havayı soluyoruz . Kanunlar çerçevesinde hareket etmemiz gerektiğini her zaman söylüyoruz . Herkesin asli işini yapması gerektiğini ifade edenlerdenim . Ben zabıtada ki arkadaşlara bakalların ufak tefek manav ürünleri satması konusunda görüşlerimi sundum . Ama kasa kasa getirip kiraz satma olayının olamayacağını ifade ettim . Sorunlar her zaman var . Fakat bizim kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekiyor . Biraz daha hassasiyetle bu çalışmaları yapmalıyız . "
Ruhsat konusu ile ilgili olarak bakkal esnafını bilgilendiren Manisa Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr . Ekrem Akkaya , " Manisa Belediyesi Ruhsat Servisi 18 Şubat 2010 tarihi itibari ile Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde işlem görmeye başlamıştır . Bakkalların alkol , tütün ürünleri ile ilgili sıkıntıları birim olarak inceledik . Mümkün olduğu kadar biz Belediye olarak esnafın yanındayız . Türk Ceza Kanuna göre 12 . 10 . 2004 tarihinden önce yapılmış olan yapılar , Yapı Kullanma İzin Belgesi olmasa dahi resmi kurumlar tarafından ruhsatlandırılabiliyor . Bu şu anlama geliyor : 12 . 10 . 2004 tarihinden önce yapılan yapılar , eski yapı olduğunu bize belgelediği takdir de bu emlak beyanı ile olabilir , imardan bir evrak ile olabilir . Bunu bize getirdiği takdirde iskan açısından hiç bir problemi yok . Odamızın bizden istediği eğer ki 12 . 10 . 2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı ise , biz ona , ' Bu yapı 12 . 10 . 2004 tarihinden sonra yapılmış , Yapı Kullanma İzin Belgesi yoktur . Bu nedenle ruhsat tanzim edilememektedir ' şeklinde cevap verebiliriz . Bunda hiç bir mahsur yok . " şeklinde konuştu .