'Siz Kardeşsiniz Evlenemezsiniz' Repliği Gerçek Oldu

Zonguldak'ta, filmlere konu olan bir olay yaşandı

  Zonguldak ' ta , filmlere konu olan bir olay yaşandı . Aile Mahkemesi , evli olan teyze çocuklarına tebligat göndererek ' Siz kardeşsiniz , evliliğinizin iptali için dava açıldı ' dedi . 29 yıllık evli çift , tebligatı görünce ne yapacağını şaşırdı .
Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez Müessesesi ' nde elektrik teknikeri olarak çalışan 47 yaşındaki Mehmet Uzun , 29 yıl önce teyzesinin kızı Nazire Uzun ( 44 ) ile evlendi . Çiftin dört çocuğu ve bir de torunu oldu . Aile , oğullarının getirdiği tebligatı görünce ne yapacağını şaşırdı . Çaycuma Nüfus Müdürlüğü ' nde tespit edilen kayıtlarda , Nazire ve Mehmet Uzun çiftinin kardeş olduğu ortaya çıktı . Durumun fark edilmesi üzerine Nüfus Müdürlüğü , Cumhuriyet Savcılığı ' na başvurdu .
Çaycuma Aile Mahkemesi ' nde açılan davada çiftin , kayıtlarda kardeş gözükmesi sebebiyle Medeni Kanun gereği boşanmaları ve 29 yıl önce yapılan evliliğin hiç yapılmamış sayılması istendi . Olayı öğrenen elektrik teknikeri Mehmet Uzun , bugüne kadar birçok nüfus kayıt örneği aldıklarını ancak bir sorunla karşılaşmadığını söyledi . Nüfus Müdürlüğü ' nde yaptıkları araştırmalarda olayın iç yüzünü öğrendiklerini belirten Uzun , yanlışlığın annesi ve ikizi olan teyzesinin nüfusa kayıt ettirilmesi ile başladığını
söyledi .
Adı ' Yaşare ' olan annesinin nüfusta bekar olduğunu hem kayınvalidesi hem de teyzesi olan ' Durkadın ' a iki adet nüfus cüzdanı verildiğini hatırlatan Mehmet Uzun , bugüne kadar yaşanılanları da şöyle anlattı :
" 8 Haziran 2010 tarihinde Çaycuma Aile Mahkemesi ' nden tarafıma tebligat geldi . Bu yazıda eşimle kardeş olduğumuz yazıyordu ve evliliğimizin geçersiz olduğuna dair çağrı belgesi aldım . Önce çok şaşırdık . Bunun ne anlama geldiğini anlamadık . Kendimizin kardeş olmadığını biliyoruz . Teyze çocuğuyuz . Araştırdığımızda bunun öz annemle kayınvalidemin ( teyzesi ) ikiz olmasından kaynaklandığını bulduk . Dedem , o zamanlar annemin adını ' Yaşare ' , kayınvalidemin ( teyzesi ) adını da ' Durkadın ' koymuş . Fakat Durkadın
ismiyle iki nüfus cüzdanı verilmiş , o dönemde kimse buna dikkat etmemiş . Daha sonra annem , babam Recep Uzun ile evlenmiş . Kayınvalidem Durkadın ise Nami Baydemir ile evlenmiş . Bu evlilik devam ederken eşimle 1983 yılında evlendik . "
Şimdiye kadar bir problem olmadığını anlatan Mehmet Uzun , şunları söyledi : " Tarafımıza kardeş olduğumuza dair herhangi bir tebliğ de gelmemişti . Nüfus müdürlükleri T . C . sistemine geçince Çaycuma Cumhuriyet Savcılığı , babama , anneme , kayınvalideme ve kayınpederime tebligat göndermiş . Annemin evli olmadığı ve bekar olduğu tebliğ ediliyor . Kayınvalidemin iki erkek ile evli olduğu belirtilmiş . Mahkemede bu düzeltilmiş . "
Mehmet Uzun , olayla ilgili ayrıca şu bilgileri verdi : " Öz annem ve babam , kayınvalidem ve kayınpederim normalde evli olmasına rağmen resmiyette yeniden evlendiler . O günden bu güne herhangi bir sorun yoktu . Ben Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği aldığımda annemin adı Durkadın , babamın adı Recep çıkıyordu ve 5 kardeş olduğumuz belirtiliyordu . Bize gelen bu tebligatta ise ' Siz kardeşsiniz , evlenemezsiniz ' diyor . "
KARDEŞLERİ DE EVLİ
Mehmet ve Nazire Uzun çifti , kendilerine gelen tebligatın aynısından kardeşlerine de gelmesi gerektiğini söyledi .
Mehmet Uzun , kız kardeşi Hayriye Uzun ' un da eşi Nazire Uzun ' un erkek kardeşi Ramazan Baydemir ile evli olduğunu anlattı .
HAKLARIMI ARAYACAĞIM
25 yıllık evli kardeşlerinin herhangi bir sorun yaşamadığını ifade eden Uzun çifti , Nüfus Müdürlüğü ' nün yaptığı hatayı düzeltmesini istedi .
Bütün haklarını arayacağını ifade eden Mehmet Uzun , sözlerini şöyle sürdürdü : " Bize gelen tebligata göre kardeş olduğumuz yazıyor . Ben ve kardeşlerim , kayınvalidemin ( teyzesi ) üzerine kayıt yapılmış . Dokuz da onların çocuğu var toplam 14 çocuğu olduğu gözüküyor . Nüfus Müdürlüğü ' nün bu hatası nedeniyle böyle bir durum ortaya çıkmış . O zaman benim kız kardeşim kayınvalidemin oğlu ile evli , onlara da kardeş olduklarına dair tebligat gelmesi gerekiyor . "
Nüfus Müdürlüğü ' nün hatası nedeniyle kafalarında soru işaretleri oluştuğunu ifade eden Mehmet Uzun , şunları söyledi : " Bizim nikahımız düşerse yeniden evleneceğiz . Ama bu sorunu çözeceğiz . Bunu Nüfus Müdürlüğü ' nün düzeltmesi gerekiyor . Mahkeme şimdi bizi ayıracak mı? "
Mehmet Uzun ' un 29 yıllık hayat arkadaşı Nazire Uzun da duruma şaşırdığını söyledi . 1 Ağustos 2010 günü oğlunu evlendireceğini belirten Nazire Uzun , evliliğinin düşmesi halinde oğlunun düğünü ile kendi düğününü beraber yapacağını söyledi .