Etlik İhtisas organ naklinde kendini aştı

Kadir Aşan 80 yaşında. 4 yıldır böbrek hastası. Belki de ömrünün son yıllarını bugüne kadar yolunu hiç bilmediği hastanede geçiriyor. Aşan, böbreği g

Kadir Aşan 80 yaşında. 4 yıldır böbrek hastası. Belki de ömrünün son yıllarını bugüne kadar yolunu hiç bilmediği hastanede geçiriyor. Aşan, böbreği görevini yapmadığı için haftanın 3 günü bu yolculuğu yapıyor. Servisi onu evinden alıp 36 diyaliz makinesinin bulunduğu bu merkeze getiriyor. Bir zamanlar belli alanlarda ihtisaslaşması için kurulan Etlik İhtisas Hastanesi'nin bir müdavimi. Halinden ve doktorlarından gördüğü ilgiden memnun. Devletine teşekkür ve şükretmeyi dilinden bırakmıyor.

Kurulduğu yıllarda Türkiye'de kardiyoloji-kalp damar cerrahisi ve nefroloji alanında ihtisas hastanesi olan Etlik İhtisas Hastanesi özellikle böbrek naklinde isim yapmaya başladı. Hastane yönetiminin değişmesi üzerinden bir yıl geçti. Hastane rakamları gelinen noktayı ve alınan başarılı sonuçları gözler önüne seriyor.

Hastanede yönetimin değişmesiyle birlikte Mart 2009 ile Mart 2010 ayları karşılaştırıldığında poliklinikte bakılan hasta sayısı aylık 32 binden 63 bin 800'e, A grubu ameliyat sayısı yüzde 65 genel ameliyat sayısı ise yüzde 84 arttı. Beyin Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji, Kulak Burun Boğaz, Üroloji, Kalp Damar Cerrahisi, Plastik Cerrahi kliniklerinde her türlü yeni operasyon uygulanmakta. Hastanede şu ana kadar 350 civarında hastaya böbrek nakli yapıldı.

Türkiye'de bir dönem belli hastalıklar üzerine kurulan ihtisas hastanelerinden birisi olan Etlik İhtisas Hastanesi'nde bugün 21'i öğretim üyesi olmak üzere 120'nin üzerinde doktorun görev yapıyor. Hastane gelecekte yapılacak Sağlık Kampüsü'nün de merkezinde yer alacak. Ankara'da gece kalp krizine müdahale edebilecek en iyi ekibin her gece nöbette olduğu hastanede, teknolojik yatırımlar sayesinde yeni cihazlarla hastalara hizmet veriyor.

Hastane başhekimi Doç. Dr. Murat Bozkurt, yeni hizmete giren DSA, Fizik Tedavi Merkezi, Biyokimya birimlerine yakında yeni bölümler ekleneceği müjdesini verdi. Kendisi de ortopedist olan Bozkurt hastaneye birde sporcu sağlık merkezi kuracak.

Tüm ana branşlarda hizmet veren Etlik ihtisas Hastanesi özellikle kalp, nefroloji, hematoloji ve böbrek nakli konusunda Türkiye'de sayılı operasyonların yapıldığı bir yer haline geldi. Doç. Dr. Mehmet Kılıç ve ekibinin yaptığı böbrek nakillerinde başarılı sonuçlar elde eden hastanede 36'da diyaliz makinesi yer alıyor.

KIRGIZ DOKTORLAR ETLİK'TE EĞİTİLECEK

Etlik İhtisas Hastanesi'nde son bir yılda yaşanan gelişmeler eğitim alanında da kendini gösterdi. Başarılı operasyonlar ve uzman doktorların çalışmaları sonucunda iyi bir eğitim hastanesi olduğunu ispat etti. Hastane yönetimi 4 -14 temmuz tarihlerinde Kırgız Protez ve Ortopedi Ürünleri Devlet kurumundan gelecek 3 tıp uzmanını ağırlamaya hazırlanıyor. Başbakanlık ve TİKA işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim çalışmasında Kırgız uzmanların Etlik İhtisas Hastanesi'nde eğitim almaları uygun görüldü.

Doktorların bilimsel yayınları takip etmeleri amacıyla kurulan e-kütüphane'nin yanı sıra personele yönelik verilen eğitimler yıl boyunca devam etti. Hastanede görev yapan doktorlarla sınırlı kalmayan bu çalışmalar hastanenin www.etlikihtisaseah.gov.tr adresinden isteyen her doktor tarafından takip edilebiliyor. Alanında uzman doktorların görev yaptığı hastane teknik donanım konusunda yaptığı yatırımlarla son bir yılda 13 branşta yeni poliklinikler açtı.

Yeni açılan poliklinikler şu birimlerden oluştu: Göz Hastalıkları Polikliniği, Göğüs Hastalıkları Polikliniği-2, FTR Hastalıkları Polikliniği-2, FTR izlem (akupunktur, romatoid artrit, ortopedik rehabilitasyon), plastik ve rekonstrüktif cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği, Cilt Hastalıkları Polikliniği-1, Cilt Hastalıkları Polikliniği-2, Hipertansiyon Polikliniği, Kardiyoloji Polikliniği-2, Dahiliye Hastalıkları Polikliniği-3, İntaniye [Enfeksiyon (Bulaşıcı) Hastalıkları] Polikliniği, Aile Hekimliği -Kolaylık Polikliniği.

RAKAMLARLA ETLİK İHTİSAS

19 Şubat 2009 ile 31 Aralık 2009 arasında merkez polikliniklerde 304 bin 413 hasta muayene edildi, 10 bin 8 hasta ameliyat edildi.

Acil Tıp Ünitesinde 70 bin 335 hastaya hizmet verildi, Batıkent Polikliniği'nde 85 bin 384 hasta muayeneden geçti. Şentepe Polikliniği'nde 24 bin 688 hasta muayene edildi.