Adana TÜYAP'a katılan Suudi firması 10 milyon Euro'luk anlaşma yaptı
Suudi Arabistan'ın en büyük inşaat ve yapım şirketlerinden Saudi Binladin Group, Adana'da katıldığı Çukurova Üretim Teknolojileri Fuarı'nda (ÇUTEK) fa
Saudi Binladin Group Genel Müdürü İbrahim Balaban, "Artık aklımızda Türkiye var. Toplu iğne bile olsa Türkiye'den almak istiyoruz." dedi.
TÜYAP Adana Fuarcılık'ın davetlisi olarak Çukurova Üretim Teknolojileri Fuarı'nı (ÇUTEK) ziyaret amacıyla Adana'ya gelen İbrahim Balaban, TÜYAP Fuarı'nda 10 milyon euro değerinde anlaşma yaptıklarını kaydetti. Balaban, "Üretim teknolojilerinin sergilendiği ÇUTEK Fuarı, gerçekten iyi hazırlanmış bir fuardı. Fuara katılan birçok firmayla görüştüm, teklif aldım. Ödeme planlarını yaparak bu firmalara dönüş yapacağız. Gaz altı kaynak makineleri ve sac kesme makineleri alacağız. 12 adet gaz altı kaynak makinesinin de anlaşmasını yaptık. Adana ve Gaziantep'ten 5 firmayla anlaştık. Bu anlaşmaların toplam tutarı 10 milyon Euro'yu buluyor. Diğer firmaların da teklifini bekliyoruz. Açıkçası, fuarda böyle bir bağlantı yapacağımızı da düşünmüyordum. Fuarın dışında İskenderun'da olan bir firmayla da görüşme imkanımız oldu. Fabrikalarını gezdik, tesisle ilgili bilgi aldık. Onlarla da bir anlaşma yaptık. Bize makine üretecek ve kuracaklar. Ayrıca elemanlarımızı yetiştirecekler. Firma, bu kapsamda Suudi Arabistan'da tesis kuracak, montaj yapacak." ifadesini kullandı.
Balaban, firmalarının ihtiyaçlarının karşılanması noktasında önümüzdeki dönemde Türkiye ile daha fazla çalışacaklarını kaydetti.
Kabe'nin genişletilmesi çalışmasını aldıklarını hatırlatan Balaban, "Kral Abdullah 3. Saudi Haram Extention Projesi ile daha sağlıklı ve rahat ibadet yapılmasını amaçlıyoruz. Projeyi, bin 500'ü Türk, toplamda 20 bin çalışanla 2 yılda tamamlamayı amaçlıyoruz. Bizim yapacağımız işin bedeli 7 milyar Suudi Arabistan Riyali'ne karşılık geliyor. Proje kapsamında, 10 milyon metreküp kazı yapılacak. Bunun 4,5 milyon metreküpünü bitirdik. Ayrıca, 5 bin 500 metre uzunluğunda 5 tünel yapıyoruz. Bu tünellerden 4'ü Kabe'ye ziyaret amacıyla gelen ve ziyareti bitirdikten sonra dönüş için insanların yaşadıkları yerlere intikalini sağlıyor. Tüneller 16 metre net açıklığı olan ve 1 kilometre uzunluğunda olan tüneller. Kabe'nin ilave inşaatının bodrum katı inşaatı çok kısa süre sonra bitecek ve üst kısımlarınki devam edecek. Önümüzde 2 yıl daha var. Elektrik, su havalandırma, elektro mekanik işleri de biz yapacağız. Tüm bunlar bittiği zaman ibadet edenlerin sağlıklı bir şekilde gidiş-gelişleri sağlanacak. Dolayısıyla rahatça ibadet yapılabilecek, her türlü konfora imkan verecek bir yapı olacak. Türkiye'den ihtiyacımız olan malzemeleri, tünellerde delici amaçlı kullandığımız makineleri alıyoruz." diye konuştu.
Balaban, "Çok büyük tünel kalıpları aldık ve almaya devam ediyoruz. Şu anda stoklarımızda bile var. Önümüzdeki süreçte ihtiyaçlarımızın çok daha önemli bir bölümünü Türkiye'den karşılayacağız." şeklinde konuştu.