Adalet Bakanı Ergin: Referandum 10 genel seçimden daha önemli
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa değişikliği için 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasında vatandaşların 'Evet' oyu kullanmasını istedi. Bakan Ergi
AK Parti Elbistan İlçe Başkanlığı tarafından organize edilen " Türkiye Buluşmaları " toplantısı Elbistan Belediyesi Düğün Salonu ' nda yapıldı . Toplantıya katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin , AK Parti iktidarının 8 yıllık icraatlarını anlattı .
Konuşmasında anayasa değişikliği ile ilgili bilgiler veren Bakan Ergin , " Anayasa değişikliği yoğun bir çalışma dönemi sonrasında kabul edildi . 306–367 aralığında kabul edildiği için milletin görüşüne sunuldu . 12 Eylül ' de referandum yapılacak . Öyle bir günde öyle bir soru sorulacak ki bu ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu . " dedi .
12 Eylül 1980 ' de mevcut yönetime müdahale edilerek demokrasinin askıya alındığını hatırlatan Ergin , şöyle devam etti : " Bu ülke yeniden demokratik bir yönetime kavuşuncaya kadar geçen zaman içerisinde birçok insan ıstırap yaşandı . Ülke ikiye bölündü . Hayatını kaybedenler oldu . Bu ülkenin gelişimine önemli darbeler vuruldu . Yıllar sonra demokrasinin geliştirilmesi noktasında yeni bir siyasi iktidar anayasa düzenlemesi yaptı . O düzenlemenin milletin görüşüne sunulacağı gün ise 12 Eylül tarihidir . Ben bunu kaderin tarihi bir cilvesi olarak görüyorum . "
12 Eylül 2010 tarihinde millete sorulacak soruya dikkat çeken Ergin , " Ey millet , 12 Eylül 1980 yılında yapılan askeri müdahaleyi onaylıyor musunuz? O müdahale esnasında ve sonrasında insanlarımıza reva görülen eziyeti , işkenceyi , yapılan muameleyi haklı buluyor musunuz? O mantalitenin ürünü olan bir takım organların aynı şekilde devam etmesini arzu ediyor musunuz? Milletin iradesi üzerine konulmuş olan ipoteklerin sürmesine evet diyor musunuz? Yoksa meclisin duvarında yazdığı gibi ' Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir ' ibaresinin vecibesinin gerçekten bütün unsurlarıyla bu milletin mukadderatına hâkim olmasını arzu ediyor musunuz? Söz ve karar millete ait olsun istiyor musunuz? Size 12 Eylül de bunlar sorulacak . Eğer söz de karar da millete ait olsun diyorsanız bu anayasa değişikliğine oyunuzun ' Evet ' olması lazım . " şeklinde konuştu .
Ergin şöyle devam etti : " Yok biz halimizden memnunuz bu millet bakış açısı itibariyle her zaman doğruyu bulamayabilir . Doğruyu tespit etmeye bilir . Millet bazen yanılabilir . Onun için milleti doğrultacak organlar kurmamız lazım , bu millete çokta güven olmaz her şeyi de bu milletin eline bırakmamalıyız . Anlayışıyla bu anayasa oluşturulmuş belli mekanizmalar devam etsin , bizim yerimize bir takım bürokratlar bir takım güç odakları karar vermeye devam etsin diyorsak buna bir karar vereceksek o zaman ' Hayır ' demeliyiz . Burada kararı sizler vereceksiniz . Egemenlik millete gelsin mi? Gelmesin mi? Bu referandumun temel esprisi budur . "
Milletin verdiği talimatların geçerli olması için referandum da " Evet " denilmesi gerektiğini belirten Ergin , " Merkezi idare için 4 yılda bir seçim yapılacak . Yerel yönetimler için 5 yılda bir seçim yapıyoruz . Ama yapmış olduğumuz bu seçimlerden sonra ortaya çıkan iradenin egemen olması için o irade üzerinde antidemokratik sınırlamaların antidemokratik dayatmaların o iradeyi başkalaştıran müdahalenin olmaması gerekiyor . Sizin verdiğiniz talimatların geçerli olmasını istiyorsanız , bu referandum da oyunuzun evet olması lazım . Bu anayasa paketi ile ilgili çok konuşuldu . Çok eleştiriler yapıldı . Sanki bu anayasa paketi 2 maddeden , 3 maddeden oluşuyor gibi gösterildi . Döndü dolaşıldı Anayasa Mahkemesi ' nin yapısı , Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu ' nun yapısına indirgendi ve bunun üzerinden yargı siyasallaşıyor , yargı kuşatılmak isteniyor gibi klasik , klişeleşmiş , sloganlaşmış bir takım tespitler söylendi . " ifadelerini kullandı .
" ANAYASA PAKETİ YENİLİKLER GETİRECEK "
Anayasa paketinin yenilikler getireceğine işaret eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin , anayasa paketinin içerisinde sadece iki maddenin olmadığına dikkat çekti .
Hak arama yollarının çeşitleneceğini ifade eden Ergin , " Bu anayasa paketinin içerisinde kişisel hakların korunmasından tutun , ' Yurt dışına çıkış yasağını bürokratlar koymasın , ancak mahkeme kararı ile vatandaşın yurt dışına çıkışı engellensin . ' diye düzenlemeler var . Bunun içerisinde sendikal hakların geliştirilmesi memura toplu sözleşme hakkını tanıyan düzenlemeler var . 12 Eylül darbesini yapanların , Anayasaya koyduğu 15 . maddesi . Bu anayasanın içinde kalsın mı , kalmasın mı? Sorusu var . O gün bu darbeyi yapanlar , eziyet edenler . Bu milletin geleceğine olumsuz müdahalede bulunanlar bunun hesabını versin mi? Vermesin mi? sorusunun cevabı var . Gelişmiş bir demokraside Türkiye ' nin 21 . yüzyılda anayasasından darbe yapanların hesaba çekilemeyeceğine dair bir madde olamaz . Böyle bir yasayı biz kendi anayasamızda muhafaza edemeyiz . " açıklamasında bulundu .
Ergin , " Bu ülkenin geldiği nokta artık anayasanın geçici 15 . maddesinin bu anayasa içerisinde kalmasını taşıyamaz . Buna inanıyoruz . Bu referandum da bunu kaldırıp kaldırmamak size soruluyor . Bunun içerisinde çok önemli sizin hukukunuzu ilgilendiren düzenlemeler var . Yüksek Askeri Şura kararlarının , TSK kararlarının yargı denetimine açılması var . Onun ötesinde kamu denetçiliği ve anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı getiriyoruz . " açıklamasını yaptı .
Paketin ülkenin ihtiyaçları ile örtüşmediği yönündeki eleştirilere de değinen Bakan Ergen , anayasa değişiklik paketinin ülkeye aş ve iş demek olduğunu söyledi .
" ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ 10 GENEL SEÇİMDEN DAHA ÖNEMLİ "
Yargıya duyulan güvenin global yatırımcılar için önemine işaret eden Ergin , şunları kaydetti : " Yatırımcı , ülkede güven veren bir adalet sistemi varsa , evrensel hukukla barışıksa , Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' nden çokça ihlal kararı çıkmıyorsa bu ülkeye yatırım yapmak için geliyor . Ama Türkiye Avrupa İnsan Hakları ' na en çok müracaat eden ikinci ülke . Böyle bir yapının aynen devamını sağlamak mümkün mü? Bu ülkede bu yapı devam ettiği sürece küresel , evrensel sermayenin gelip yeni yatırımlar yeni iş alanları açması mümkün mü? Bu ülkede güven veren bir adalet sisteminin tesis edilmesinin ardından birçok sermayedar bu ülkede yatırım yapmak için can atacaktır . Bu paketin içinde iş de var aş da var . Bu pakette gelecek var . Onun için bu referandum bu ülkede yapılacak olan 10 tane genel seçimden daha önemlidir . "