Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Cihaner dosyasının aslını değil tutanak CD'lerini inceleyecek (2)

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, 'Görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik, imar kirlil

  Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ' in , ' Görevi kötüye kullanma , evrakta sahtecilik , imar kirliliğine neden olmak ' suçlarından , Yargıtay 11 . Ceza Dairesi ' nde yargılanmasına devam edildi .

Kendilerine , Halkın Kurtuluşu Partisi ismini veren bir grup ile Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri , Yargıtay önünde Cihaner ' e destek vererek , serbest bırakılmasını istediler .

Yargıtay 11 . Ceza Dairesi , Cihaner ' in Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde , ' Ergenekon terör örgütüne üye olmak ' suçundan yargılandığı dava dosyasının aslının beklenmeden , dairede bulunan tutanak CD ' leri incelendikten sonra berleştirme talebinin değerlendirilmesine hükmetti .

Daire , İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde görülen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek ' in yargılandığı demokrasiye komplo planı dosyasını da incelemeye devam edeceğini kararlaştırdı . Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ndeki dava dosyasını tekrar isteyen Yargıtay 11 . Ceza Dairesi , Erzurum ' daki dosyaya yapılan itirazlar nedeniyle , itirazları değerlendirmek üzere Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi ' ne gönderilen dosyanın itirazı değerlendirildikten sonra başka bir işlem yapılmadan ivedilikle daireye gönderilmesini istedi .

Duruşmaya , Cihaner ' in avukatı Turgut Kazan ' ın yanı sıra Cihaner ' in eşi Muhteber , babası İsmail Hakkı , annesi Zeynep Cihaner , kardeşleri , YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan , YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri , eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu , Sincan 1 . Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz , bazı hakim ve savcılar katıldı .

Ayrıca , duruşmayı Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve sonradan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Prof . Dr . Yalçın Küçük , CHP Milletvekilleri Atilla Kart , Malik Ejder Özdemir ve Hüseyin Ünlütepe de izledi . Cihaner ' i 14 avukat savundu . Avukatlar , basın mensupları ve izleyiciler salona girdikten sonra sanık İlhan Cihaner , duruşma salonuna alındı .

ALKIŞ UYARISI YAPILDI

Cihaner duruşma salonuna alınmadan önce , Yargıtay 11 . Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker , alkış yapılmasının yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirterek , izleycilerden heyecanlarını avuçlarına aksettirmemelerini istedi . Duruşma salonuna çok sayıda izleyicinin alınması sebebiyle bazı gazeteciler duruşmayı yere oturarak izledi .

Heyet değişikliği sebebiyle önceki tutanakların okunduğunu söyleyen Ülker , tanıklardan Metin Avşar ile Bayram Çakır ' ın ifade verdiği ve konuya ilişkin ayrıntılı bilgilerinin olmadığını ilettiklerini belirtti .

İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde görülen , Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek ' in yargılandığı ' demokrasiye komplo planı ' dosyasının geldiğini ve incelenmeye başlandığını dile getiren Ülker , 83 adet klasörden oluşan dosyanın kapsamlı olmasından dolayı incelemenin henüz bitmediğini vurguladı .

Avukat Turgut Kazan ' ın Yargıtay Üyesi Nihat Ömeroğlu ' nun , bir gazetede yer alan makalesine ilişkin şikayet dilekçesini Yargıtay Başkanlığı ' na verdiğine ilişkin dilekçenin dava dosyasına eklendiğini anlatan Ülker , avukat Baki Uzun ' un da Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ndeki dava dosyasının UYAP üzerinden elektronik ortamda getirilmesine ilişkin talebinin yer aldığı dilekçeyi sunduğunu belirtti .

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ise Tanık Ulaş Yılmaz ' ın ifadesinin alınabilmesi için yazılan müzekkereye cevap verilmesinin beklenmesini istedi . Yargıtay Cumhuriyet Savcısı , davanın sürümcemede kalmaması için Erzurum ' daki dava dosyasının aslının gelene kadar tutanak CD ' lerinin incelenmesini talep etti .

ADALET BAKANLIĞI ' NDA İZİN ALINMADAN SORUŞTURULSUN

Cihaner ' in avukatı Turgut Kazan , reddin reddine itiraz edilerek , Erzurum ' daki dosyasın Malatya veya Van ' a gönderileceğini iddia etti . Dosyanın kaçırılarak suç işlendiğini ileri süren Kazan , özgürlüğü sınırlama suçu işlendiğinden dolayı Erzurum ' daki mahkeme heyeti hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulmasını ve bunun Adalet Bakanlığı ' nın izin koşuluna bakılmaksızınm yapılmasını istedi .

Birleştirme talebinin acil olarak verilmesini talep eden Kazan , bu kararın verilmemesi halinde de duruşmaların aralıksız sürdürülmesi gerektiğini savundu . Tutuklu sanık İlhan Cihaner ise CD incelemelerinin esasa alınması gerektiğini ileri sürdü . Zaman zaman espri yaparak salondakilerin gülüşmelerine neden olan Cihaner , arkadaşlarının kendisine " Dosya hakkında yakalama emri çıkartılsın . Gazze ' ye iltica edelim , belki adalet talebimiz dikkate alınır . " diyerek , espri yaptığını söyledi .

Şu an yürüyüp gitmesi halinde kendisine engel olmaya kalkacakların suç işleyeceğini iddia eden Cihaner , kendisiyle irtibatlı olan herkesin suçlanmaya çalışıldığını ileri sürdü . 10-15 yıldır görmediği bacanağını bu duruşmada gördüğünü dile getiren Cihaner , " Sanıyorum onu aldıklarında Ergenekon ' un bacanak ayağı çıkacaktır . " diyerek espri yaptı .

" 12 EYLÜL ' Ü YAŞATANLAR YAPIYOR "

Yargıtay üyelerine ait ses kayıtlarına da değinen Cihaner , mahkemenin baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia etti . Bunları kimlerin izleyip ve dinlediğinin ortaya çıkarılması gerektiğini savunan Cihaner , bu işi yapanların Türkiye ' ye 12 Eylül ' ü yaşatanlar olduğunu ileri sürdü . Bunu yapanların , İskenderun ' daki saldırıyı engellemelerini isteyen Cihaner , burada görülecek ve birleştirilecek olan davada Teftiş Kurulu aracılığıyla yargının nasıl maniple edildiğinin ortaya çıkacağını iddia etti .

Devlet sırrı denilerek gizlenilen bir takım suç oluşumlarının ortaya çıkacağını savunan Cihaner , onun için Erzurum ' daki davanın buraya gelmesinin engellendiğini ileri sürdü . Demokrasiye müdahale etmekle suçlandığını dile getiren Cihaner , " Bu davada gazeteciler gazetecilik , politikacılar siyaset ve avukatlar da avukatlık yaptığı için yargılanıyor . İnsanlar gazete okuduğu için terör suçlusu olarak yargılanıyor . Eğer demokrasi buysa , demokrasiye hukuk içerisinde müdahale etmek gerek . " şeklinde konuştu .

Sezar ' ın " İnsanlar eninde sonunda sanıldıkları kişiye dönüşür " sözünü hatırlatan Cihaner , şu andaki korkusunun o olduğunu belirterek , suçladıkları gibi bir örgütlenmeyi yapmak zorunda kalabileceğini belirtti .

Verilen aranın ardından kararları açıklayan Daire Başkan Ülker , Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nin birleştirme kararıyla dosyadan el çektiğini , sanıkların bir kısımının tutuklu olduğunu belirterek , Yargıtay ' daki davanın da sürüncemede kaldığını savundu .

Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nce davaya ilişkin daha önce gönderilen CD ' lerin daire kaleminde kağıt ortamına aktarıldıktan sonra heyetçe incelenmesine hükmedildiğini açıklayan Ülker , her iki dava dosyası üzerindeki incelemeler tamamlandıktan sonra , Yargıtay ' daki dava dosyası ile Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ndeki dava dosyanın birleştirilmesi yönündeki taleplerin karara bağlanmasına oy birliğiyle karar verildiğini belirtti . Duruşma , önümüzdeki haftaya ertelendi .

Öte yandan , Halkın Kurtuluşu Partisi üyesi bir grup ile Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri , Yargıtay önünde Cihaner ' e destek verdi . " Başsavcı Cihaner onurumuzdur " yazılı tişörtler giyen grup , Cihaner ' in serbest bırakılmasını istediler .