Neden köklerimize dönüp daha fazla ticaret yapmayalım

Türkiye ile Arap dünyası arasında esen olumlu hava İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Forumu'nda da gözlendi. Forum'da konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Ar...



Türkiye ile Arap dünyası arasında esen olumlu hava İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Forumu'nda da gözlendi. Forum'da konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmalarının refahı artıracağına dikkat çekerek, "Neden köklerimize geri dönüp güçleri yeniden keşfetmeyelim ki?" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmalarının, hem refahı artırmak hem de barışı teşvik etmek açısından faydalı olacağını belirtti. Şimşek, Türk-Arap İşbirliği Forumu (TAF) Dışişleri Bakanları 3. Toplantısı ile TAF Ekonomi Forumu'nun açılışında, 2002-2009 yılları arasında Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaretin 4 kat arttığını, ancak bunun potansiyeli yansıtmadığını söyledi.
Türk ve Arap ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı nitelikte bulunduğunu dile getiren Şimşek, büyük, gelişmekte olan ve büyüyen bir pazara sahip Türkiye'nin, yatırım konusunda iştahının yüksek olduğunu, ekonomik alanlarının çeşitlilik arz ettiğini ve geçtiğimiz yıllarda yatırımları teşvik için önemli girişimlerde bulunduklarını anlattı. Şimşek, Türkiye'nin krizi en az hasarla atlattığına ve krize karşı dirençle durabildiğine dikkati çekerek, bazı uluslararası kurumların Türkiye'nin yüzde 6-7 arasında büyümesi tahmininde bulunduğuna değindi. Türkler ve Arapların liderliğini üstlendiği Müslüman dünyanın önceleri medeniyetler kurduğunu, yenilikçilik ve aydınlanmanın kaynağı olduğunu kaydeden Şimşek, "Neden köklerimize geri dönüp güçleri yeniden keşfetmeyelim ki? Türkiye ile Arap ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmaları hem refahı artırmak hem de barışı teşvik etmek açısından faydalı olacaktır.'' diye konuştu. Bakan Şimşek, insan kaynağına, Ar-Ge'ye ve altyapıya kaynak ayırmak gerektiğine işaret ederek, ''Uzun süreli istikrara kavuşmanın anahtarı buradadır.'' dedi. Şimşek, Türk-Arap Ekonomi Forumu sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Büyüme beklentisine ilişkin bir soru üzerine Şimşek, yılın ilk çeyreğinde çift haneli bir büyüme ihtimalinin son derece yüksek olduğunu belirterek, yüzde 10 ile 14 arası bir rakamın ilk çeyrek için son derece makul olacağını bildirdi. Şimşek, bir gazetecinin İsrail olayları ile birlikte Türkiye'nin kredi notunun artırılamayabileceğinin ifade edildiğini hatırlatması üzerine, şunları kaydetti: "Ben bu tartışmalara katılmıyorum."
YILMAZ: TÜRK BANKALARI GÖZÜNÜ ARAP ÜLKELERİNE ÇEVİRDİ
Forum'da konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında tarihsel, kültürel, dini bağlantılar dolayısıyla çok taraflı ekonomik ve ticari ilişkilerin hızlı geliştiğini belirtti. Yılmaz, "Türkiye bankaları, finansal durumu iyi olduğu için bu amaçla büyük katkı yapabilirler. Nitekim Türk bankaları, bölgedeki yüksek likidite düzeyini ve kalkınma potansiyelini göz önüne alarak gözlerini bu alana çevirmişlerdir." dedi.
Uçaklarla para transferi komplo teorisi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün medyada yer alan "Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye uçaklarla 15 milyar dolar geldiği" haberinin hatırlatılması üzerine, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hiç kimse 15 milyar doları uçaklarla kamyonlarla falan filan taşımaz. Bu iddiaları atanların şunu bilmeleri lazım; bakın ben yıllarca finans sektöründe çalıştım. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri veya Katar gibi ülkelerde para yönetimini yapanların New York'taki Londra'daki profesyonellerden hiçbir farkı yoktur. Onlar Türkiye'ye yatırım yapmak isterlerse o yatırım kanalları bellidir. Hiç kimse böylesine büyük meblağ paraları hele böyle profesyonel ülkelerden nakit olarak getirmez. Tamamen bir hikaye. Doğrusu bu konuda fazla yorum yapmaya değmez bir hikaye. Tamamen komplo teorilerinin çok daha iyi bir şekilde sunulması." şeklinde konuştu.

Zaman