İsrail elindeki kozları bir bir kullanmaya başladı

İsrail, Türkiye'ye sattığı 10 adet Heron insansız istihbarat uçağının kullanımıyla alakalı Türk subaylarını eğitmekte olan operatörlerini geri çağırdı..

  Zaman ' ın haberine gö ; re , Tü ; rk subayların eğitiminin henü ; z tamamlanmadığını sö ; yleyen bu ç ; evreler , mevcut şartlarda Heronların uç ; urulamayacağını da kaydetti . Tü ; rkiye ' nin İsrail ' in Gazze ' ye gitmekte olan insani yardım gemilerine operasyon dü ; zenlemesi ve dokuz Tü ; rkiye vatandaşının hayatını kaybetmesine sebep olmasından sonra bu ü ; lkeye yö ; nelik yaptırımları tartışmakta olduğu bir dö ; nemde İsrail ' in tek taraflı olarak bö ; yle bir adım atması anlamlı bulundu . Bö ; ylelikle dolaylı da olsa ilk yaptırımı İsrail , Tü ; rkiye ' ye uygulamış oldu .

Ö ; te yandan Tü ; rkiye ' ye henü ; z teslim edilmeyen 4 Heron ' un test ve kabul işlemlerini yapmak iç ; in İsrail ' e gidecek olan Tü ; rk heyetinin de Başbakan Tayyip Erdoğan ' ın talimatıyla son dakikada bu seyahatten vazgeç ; tiği kaydedildi . İsrail 2004 yılında kazandığı bir ihale ile Tü ; rkiye ' ye 183 milyon dolar bedelle 10 adet Heron insansız hava aracı satmayı taahhü ; t etmiş , bu uç ; akların altısı ve yer istasyonları geç ; tiğimiz aylarda Tü ; rkiye ' ye teslim edilerek Batman ' a konuşlandırılmıştı . Tü ; rkiye , İsrail ile yaşanmakta olan diplomatik krizin halihazırda devam etmekte olan projeleri etkilemeyeceğini aç ; ıklamış , hatta Savunma Bakanı Vecdi Gö ; nü ; l ö ; zellikle Heronlar konusunda bir aksilik ö ; ngö ; rmediklerini sö ; ylemişti .

İsrail ve Tü ; rkiye makamları Heronların eğitim ve teslimat sü ; recini aksatan bu yeni gelişmenin bir yaptırım olarak mı yoksa askerlerinin gü ; venliğini sağlamaya yö ; nelik bir tedbir olarak mı ö ; ngö ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; henü ; z aç ; ıklamış durumda değil . Ancak Tü ; rk vatandaşlarına yö ; nelik terö ; r saldırılarının ve Tü ; rkiye ' nin gü ; ney sınırında yaşanan terö ; rist sızmaların zirveye ulaştığı yaz aylarında Tü ; rkiye ' nin elindeki Heronları kullanamayacak olması aç ; ık bir yaptırım olarak algılanıyor . İsrail daha ö ; nce de Heronların teslim ve test sü ; reç ; lerini yavaşlatmış ve Heronlar yapılan test uç ; uşlarında istenilen yü ; kseklik ve havada kalma sü ; resi şartlarını yerine getiremediğinde suç ; u Heronlara entegre edilen Tü ; rk yapımı ASELFLİR-300 adlı kamera ve hedefleme sistemine atmıştı .