I.uluslararası Mevlana Halid-i Bağdadi Sempozyumu

Van Valisi Münir Karaloğlu, ''Halid kendi çağında Kuran ve Sünneti esas alarak aşırılıklarla, bidatlar ve hurafelerle mücadele ederek kendi öğretisini insanlığa sunmuş

I.uluslararası Mevlana Halid-i Bağdadi Sempozyumu
Van Valisi Münir Karaloğlu, ''Halid kendi çağında Kuran ve Sünneti esas alarak aşırılıklarla, bidatlar ve hurafelerle mücadele ederek kendi öğretisini insanlığa sunmuş. Bugün de bölgemizde yine ayrılıklarla, bidatlarla, hurafelerle mücadele etme mecburiyetimiz var'' dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İlahiyat Fakültesi ve İl Müftülüğü işbirliği ile düzenlenen I. Uluslararası Mevlana Halid-i Bağdadi Sempozyumu, Kültür Müdürlüğü Tiyatro Salonunda yapılan açılış töreni ile başladı.
Tören, bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşının okunması ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Türkiye ve değişik ülkelerden toplam 55 bilim adamının katıldığı ve üç gün sürecek olan sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştirilen Vali Karaloğlu, Mevlana Halid'in 48 yıllık ömründe çok geniş bir coğrafyayı etkisi altına aldığını ifade etti. Mevlana Halid'in büyük bir şahsiyet olduğunu ve sempozyumun onu tartışmak, yeniden yorumlamak ve anlamak üzere tertip edildiğini kaydeden Karaloğlu, ''Kolay değil. 48 yıllık ömründe Hindistan'dan Dağıstan'a, oradan balkanlara ve oradan da Kuzey Afrika'ya kadar büyük bir coğrafyada etki bırakmak kolay bir iş değildir. Sevilmiş ve sevebilmiş demek ki. Bu büyük şahsiyeti üç gün boyunca ilmin ve irfanın Anadoluda'ki en önemli merkezlerinden birisi olan Serhat şehrimiz Van'da anıyor, anlatıyor, tekrar yorumluyor olmaktan mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tabi bu sempozyumda Mevlana Halid'in güzel ahlakını, hoşgörü dünyasını, eserlerini, fikirlerini tartışacağız. Bunun yanında İslam'ın güzel güler yüzünü ve kucaklayıcı iklimini de buradan tekrar insanlığa sunacağız'' dedi.
Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli ve Mevlana Halid gibi büyüklerin topluma sevgiyi, kardeşliği, barışı öğütlediğini belirten Karaloğlu, onların bu toprakların çocukları olduğunu söyledi.
Onların Anadolu'nun harcı ve mayası olduğunu ifade eden Karaloğlu, ''Onlar bizim birlik ve beraberliğimizin de en önemli teminatıdır. Mevlana Halid kendi çağında Kuran ve Sünneti esas alarak aşırılıklarla, bidatlar ve hurafelerle mücadele ederek kendi öğretisini insanlığa sunmuştur. Bugün de bölgemizde yine ayrılıklarla, bidatlarla, hurafelerle mücadele etme mecburiyetimiz var. Onlardan aldığımız ışıkla bu mücadeleyi de bugünkü bilim adamlarımızın önderliğinde yapmamız gerekir. Mevlana Halid'i anlatırken İslam'ın evrensel yönünü de insanlara anlatmamız gerekir. İslam'ın savaşı değil barışı ve kardeşliği, ayrılığı değil birliği, nefreti değil sevgiyi, kini değil dostluğu, öfkeyi değil sevinci insanlara emrettiğini, öğrettiğini de yine bu çalışmamız esnasında insanlığa Van'dan anlatmamız gerekir'' şeklinde konuştu.
Sempozyuma İslam Konferansı Başkan Yardımcısı , Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, çok sayıda bilim adamı ve vatandaşlar katıldı.