Dört ülke serbest ticaret ve vize bölgesi ilan edilecek

Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında ortak bir deklarasyon imzalandı. Türk-Arap İşbirliği Forumu dışişleri bakanları toplantısının sonunda açıklanan ortak bildiri çerç...

 

Türkiye , Ürdün , Lübnan ve Suriye arasında ortak bir deklarasyon imzalandı . Türk-Arap İşbirliği Forumu dışişleri bakanları toplantısının sonunda açıklanan ortak bildiri çerçevesinde 4 ülke ticaret , gümrük , tarım , sağlık , enerji gibi çok çeşitli alanlarda işbirliğine gitmeyi ve vizeleri kaldırmayı hedefliyor .

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , 4 ülke tarafından açıklanan bildiriyi okuduktan sonra yaptığı açıklamada , bildirinin 4 ülke arasında kapsamlı bir işbirliği alanı oluşturmakta olduğunu belirterek , " İnşallah zamanla bu diğer bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde gelişecektir . ' ' dedi .
Davutoğlu , Türkiye ' nin Ortadoğu sorununa kayıtsız kalamayacağını belirterek , bölgedeki sorunun ancak ticari ve sosyal ilişkilerin artırılmasıyla çözülebileceğini ifade etti . Ortadoğu ' nun güvenlik bölgesine dönüşürken , en büyük tehdidi Filistin ' e yapılan baskı politikalarının oluşturduğunu söyleyen Davutoğlu , bölgedeki sorunlara Türkiye ' nin kayıtsız kalmayacağına şu sözlerle dikkat çekti : " Kim ne derse desin , bu bölgedeki sorunlarla ilgilenmeye devam edeceğiz . Türkiye ' nin sorunu değil demeyeceğiz . Tam bir ekonomik liberalleşme olmasını istiyoruz . Kars ' tan kalkan bir arabanın , Moritanya ' ya kadar gitmesini ümit ediyoruz . Hem Arap , hem de Körfez İşbirliği Konseyi ile serbest ticaret anlaşmaları geliştirdik . Suriye , Türkiye , Ürdün ve Lübnan arasında serbest ticaret ve serbest vize ülkeleri olarak ilan edilecek . Bu ülkeler arasında hiçbir engelle karşılaşmadan insanlar ve mallar seyrüsefer halinde olacak . Sınır kapılarında başka bir ülkeye gittiklerini daha anlamayacaklar . "
İstanbul ' un tarihi toplantılar silsilesine ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı , İstanbul ' da 17 dışişleri bakanı ve 5 Arap ülkesinden farklı temsilcilerle bir toplantı gerçekleştireceklerini ifade etti . Türk ve Arap dünyası arasında zihniyetlerde oluşan , inşa edilen duvarların birer birer yıkıldığını belirten Davutoğlu , oluşan yeni zihniyetin gelecek kuşaklarda önemli etkiler oluşturacağını kaydederek , " Sinop ' tan Ekvator ' a , İstanbul Boğazı ' ndan Aden Körfezi ' ne kadar dünyanın en önemli kuşağına sahibiz . Biz bu kuşağın güvenlik ve ekonomik alan haline dönüştürülmesi konusunda kararlıyız . Başbakan , bütün bu havzayı tek bir havzaya dönüştürme hedefindedir . " ifadelerini kullandı .

Zaman