Arınç, Türkiye'nin Bmgk'da Verdiği 'Hayır' Oyunu Değerlendirdi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerin İran'a yaptırım öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) oylamada Türkiye'nin 'hayır' oyu vermesi ve 'Türkiye'nin dış politikasında bir eksen kayması olduğu' yönündeki yorumlara ilişkin sorularını yanıtladı.

  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bü ; lent Arınç ; , Tü ; rkiye ' nin Birleşmiş Milletler Gü ; venlik Konseyi ' ndeki tavrının dış politikadaki , ilkeli , kararlı ve dü ; rü ; st duruşunun bir sonucu olduğunu belirterek , ' Daha ö ; nce İran , Brezilya ve Tü ; rkiye arasında nü ; kleer takas anlaşmasında Tü ; rkiye ' ye teşekkü ; r edilmişti . Tü ; rkiye ' nin ö ; nceki tavrının ç ; ok doğru , ç ; ok yerinde , ç ; ok faydalı olduğunu dü ; şü ; nenlerin Tü ; rkiye ' nin kırmızı oy vermesi karşısında şaşırmaması gerekir ' dedi .

Arınç ; , KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer ve Başkanlık Divanı ü ; yeleri ile Başbakanlık Yeni Bina ' da bir araya geldi . Arınç ; , burada gazetecilerin İran ' a yaptırım ö ; ngö ; ren Birleşmiş Milletler Gü ; venlik Konseyi ' ndeki ( BMGK ) oylamada Tü ; rkiye ' nin ' hayır ' oyu vermesi ve ' Tü ; rkiye ' nin dış politikasında bir eksen kayması olduğu ' yö ; nü ; ndeki yorumlara ilişkin sorularını yanıtladı . Eksen kayması tartışmasının maksatlı olarak son yıllarda konuşulmaya başlandığını belirten Arınç ; , ' BM ' deki tavrımız Tü ; rkiye ' nin dış politikadaki , ilkeli , kararlı ve dü ; rü ; st duruşunun bir sonucudur . Bö ; yle yapan ü ; lkeler kazanırlar . Gü ; nü ; birlik iş yapmayan , yaptığı işin doğru olduğuna inanan ve bu yapılan işle birlikte dü ; nya barışının da rahatlayacağını dü ; şü ; nen ü ; lkeler , ancak bö ; yle davranabilirler ' dedi .

BMGK ' da Brezilya ve Tü ; rkiye ' nin kırmızı ret oyu kullanmasının ç ; ok olağanü ; stü ; , ç ; ok olağandışı da karşılanmadığını ifade eden Arınç ; , ç ; ü ; nkü ; daha ö ; nce İran , Brezilya ve Tü ; rkiye arasında nü ; kleer takas anlaşmasında Tü ; rkiye ' ye teşekkü ; r edildiğini kaydetti . Tü ; rkiye ' nin krizi aşabilecek adımlar attığının da sö ; ylendiğini belirten Arınç ; , BMGK ' nın da ABD ' nin ısrarıyla yaptırım kararı aldığını sö ; yledi . Arınç ; , ' Tü ; rkiye ' nin ö ; nceki tavrının ç ; ok doğru , ç ; ok yerinde , ç ; ok faydalı olduğunu dü ; şü ; nenlerin Tü ; rkiye ' nin kırmızı oy vermesi karşısında şaşırmaması gerekir . Bu ilkeli duruşun bir neticesidir . Sanıyorum , bundan dolayı da Tü ; rkiye ile ABD arasındaki ilişkiler hiç ; bir şekilde olumsuz etkilenmeyecektir ' diye konuştu .

1 MART TEZKERESİNE GÖ ; NDERME

Arınç ; , Tü ; rkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin bozulmayacağına ilişkin değerlendirmesine dayanak olarak 1 Mart Tezkeresini gö ; sterdi . Arınç ; , 1 Mart 2003 yılında ABD ' nin Irak ' a kuzeyden bir cephe aç ; masına TBMM tarafından izin verilmediğini hatırlatarak , şunları kaydetti :
' Bö ; yle bir karar karşısında , ' ABD ' nin Tü ; rkiye ' yi reddedeceği , bundan sonra telefonlarına ç ; ıkmayacağı , doların bilmem kaç ; lire olacağı , Tü ; rkiye ' nin yalnız kalacağı ' yazıldı ve ç ; izildi . Oysa bu tezkereden sonra yaşanan krizi takiben aklıselim hakim oldu ve Tü ; rkiye ile ABD arasındaki ilişkiler ç ; ok daha dü ; rü ; st , ç ; ok daha iyi , ç ; ok daha yerinde bir temele oturdu . Ben inanıyorum ki bö ; yle bir mesele karşısında da Tü ; rkiye ile ilişkilerin bozulmasını ne ABD ne de diğer ü ; lkeler istemeyecektir . '

' TÜ ; RKİYE ' NİN BM ' DEKİ ' HAYIR ' OYU EKSEN KAYMASI DEĞİLDİR '

Tü ; rkiye ' nin hem bö ; lge barışını , hem de dü ; nya barışını tehdit eden bü ; tü ; n unsurlardan uzak kalmaya ç ; alıştığını vurgulayan Arınç ; , Tü ; rkiye ' nin sö ; ylediklerini dü ; rü ; st ve kararlı sö ; ylediğini , yaptığı işleri de bilinç ; li olarak yaptığını sö ; yledi . Arınç ; , ' BMGK 12 evet oyu ile bö ; yle bir karar vermiş olabilir . Ama bu karara muhalif kalmak da o ü ; lkelerin hakkıdır diye dü ; şü ; nü ; yorum . Kesinlikle bu bir eksen kayması değildir . Tü ; rkiye ç ; ok yö ; nlü ; bir dış politika iç ; erisinde , bir taraftan Asya ' daki dengelere dikkat ediyor bir taraftan Afrika gerç ; eğini gö ; rü ; yor , bir taraftan da Ortadoğu ' da geç ; mişte yaşanmış ve bugü ; n de yaşanabilecek kriz noktalarını gayet iyi tespit ediyor . BMGK ' daki ret oyunun Tü ; rkiye ' nin ciddi , kararlı ve dü ; rü ; st tutumunun bir gö ; stergesi olduğuna inanıyorum ve bunun Tü ; rkiye iç ; in de , dü ; nya barışı iç ; in de olumlu sonuç ; lar vereceğine inanıyorum ' şeklinde konuştu .

Gü ; venlik Konseyi ' nde kim konuşma yaptıysa Tü ; rkiye ' nin ç ; alışmalarını ö ; verek konuşmasına başladığını belirten Arınç ; , İran ile yapılan takas anlaşmasının da masanın ü ; stü ; nde olması gerektiğini ifade ettiklerini belirtti . Arınç ; . ' Bü ; tü ; n bu tutum karşısında Tü ; rkiye kararını gö ; stermek amacıyla , şü ; phesiz ç ; ekimser değil ret oyu kullanmak mecburiyetindeydi . Bunu ancak dü ; rü ; st bir ü ; lke yapabilirdi , Tü ; rkiye de gereğini yaptı ' dedi .