ABD'li Exxon da Karadeniz petrolünden umutlu

Sinop açıklarındaki petrol sahasından olumlu sonuçlar geliyor. Amerikalı ortak Exxon'un başkan yardımcısını ağırlayan Bakan Yıldız, 'Artık petrol kuyusu konuşmaya başladık.' müjd...



Sinop açıklarındaki petrol sahasından olumlu sonuçlar geliyor. Amerikalı ortak Exxon'un başkan yardımcısını ağırlayan Bakan Yıldız, "Artık petrol kuyusu konuşmaya başladık." müjdesini verdi. Exxon yöneticisi Albers de Karadeniz sondaj çalışmasının sonuçlarını dört gözle beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak rezervin bulunduğu tahmin edilen Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları devam ediyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu çerçevede Amerikalı ortak Exxon yetkilileriyle Ankara'da bir araya geldi. Karadeniz'de yapılan petrol aramalarında son durumun değerlendirildiği buluşmayla ilgili Bakan Yıldız, "Artık petrol kuyusu konuşmaya başladık diyebilirim." açıklamasını yaptı. Karadeniz çalışmalarının sonuçlarını dört gözle beklediklerine vurgu yapan Exxon Başkan Yardımcısı Mark Albers ise TPAO ile 3. ülkelerde ortak petrol arama çalışması yapmayı planladıklarını söyledi.
Dünyanın en büyük ikinci platformu olan Leiv Eiriksson'un sondajını yaptığı Sinop açıklarındaki petrol sahasından olumlu sonuçlar gelmeye başladı. Enerji Bakanı Yıldız dün Ankara'da Karadeniz'deki partnerlerinden Amerikalı Exxon-Mobil'in Kıdemli Birinci Başkan Yardımcısı Mark Albers'i ağırladı. Görüşme sonrası ikili, ortak basın toplantısı düzenledi. Exxon Başkan Yardımcısı Albers, Karadeniz'de Brezilyalı Petrobras şirketinin Sinop açıklarında işlettiği kuyuya yüzde 25 oranında ortak olduklarını hatırlatarak, "Karadeniz çalışmalarının sonuçlarını dört gözle bekliyoruz. 2011'in ikinci çeyreğinde Kastamonu açıklarında iki kuyuda saha sondaja başlayacağız." diye konuştu. TPAO ile 3. ülkelerde işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Albers, "Şu anda netleşmiş bölge yok. Yer telaffuz edemem. Ancak dünya genelinde 14 bin noktada deniz sondajı yapılıyor. Her alanda çalışabiliriz." dedi. Meksika Körfezi'nde yaşanan çevre felaketinin kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Albers, şunları aktardı: "Dünyada kazanın yaşandığı kuyudan daha yüksek üretim ve basınçta binlerce petrol platformu güvenli bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Acaba bu kazanın nedeni iyi operasyon olmamasından mı yoksa orada günlük gelişen bir olay mı? Açıkçası biz de soruşturmanın sonucunu dört gözle bekliyoruz. Ancak biz Exxon olarak çevreye son derece saygılıyız." Albers, Karadeniz çalışmalarında da çevreye zarar vermemek için büyük gayret sarf ettiklerini kaydetti.
Bakan Yıldız ise nükleer santralle ilgili "Biz barışçıl amaçlı kullanımından yanayız. Bu tavrımız da devam edecek." açıklamasını yaparken, ikinci nükleer santrali kuracak Güney Kore'yle ilgili şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı Gül ile Güney Kore'ye gitmeyi planlıyoruz. G.Kore ile Sinop'ta nükleer santral kurulması çalışmaları hızlandı. Teknik görüşmelerimiz henüz bitmedi. Bu gezide anlaşma olmasa bile önemli görüşmeler olacak." Azerbaycan doğalgaz anlaşmasına da değinen Yıldız, Şahdeniz anlaşmasının Türkiye'nin arz güvenliğini sağlayan bir anlaşma olduğunu ve hiçbir projeyi öne çıkarmadığını ifade etti. Yıldız, "Ancak Şahdeniz-2 üretim sahasında 2019 sonrası üretilecek doğalgaz hem Nabucco hem Yunanistan-İtalya boru hattına kaynak sağlar." değerlendirmesini yaptı.
ANKARA ZAMAN

Zaman