'Rüzgâra 1,3 milyar Euro yatırım yapacağız'

Akenerji, Polat Enerji'nin 100 MW elektrik üretim gücüne sahip rüzgar santrallerinin tüm üretim kapasitesini satın almak üzere anlaşma imzaladı. İmza töreninde kon...



Akenerji, Polat Enerji'nin 100 MW elektrik üretim gücüne sahip rüzgar santrallerinin tüm üretim kapasitesini satın almak üzere anlaşma imzaladı.

İmza töreninde konuşan Polat Enerji Genel Müdürü Zeki Aybar Eriş, 2015 yılına kadar rüzgar enerjisindeki kurulu gücü ortaklarıyla beraber 1.000 MW'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Aybar, toplam yatırım tutarının 1,2-1,3 milyar Euro olacağını ve bunun 260 milyon Euro'luk kısmını bugüne kadarki yatırımlarla kapattıklarını söyledi. 2010 yılı sonuna kadar 100 MW'lık toplam rüzgar enerjisi kurulu gücünü sabit bir fiyattan Akenerji'ye satan Polat Enerji, yıl sonuna kadar devreye girmesi planlanan yaklaşık 40 MW ek kapasiteyi de bu anlaşmaya dahil edecek.
Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, anlaşmanın önünün açık olduğunu belirterek, "31 Aralık 2010'dan sonra da devam edebiliriz. Niyetimiz bu yönde." dedi. Polat Enerji dışında başka şirketle de elektrik üretim kapasitelerini almak için görüştüklerini vurgulayan Danışman, Akenerji ile şu anki alım garantisinden daha iyi bir fiyattan anlaşma yaptıklarını kaydetti. Mevcut yasalara göre devlet rüzgar enerjisinden elde edilen elektriğe 5,5 Euro/sentlik alım garantisi sağlıyor. Ahmet Ümit Danışman, elektrik alım anlaşması ile ilgili olarak ise "Aylık olarak bizim sattığımız elektrik miktarı 200 milyon kWh civarında. Polat Enerji'den alacağımız elektrik ise aylık 25 milyon KWh civarında olacak. Yani bizim toplam satışlarımız içinde yüzde 10-12'lik bir payı bulunacak." bilgisini verdi. Elektrik satışlarının yüzde 95'ini ikili anlaşmalarla yaptıklarını belirten Danışman, bunların içinde büyük AVM'ler ve otellerin de yer aldığını ifade etti.
Polat Enerji Genel Müdürü Eriş de Polat Enerji'nin yüzde 50 ortağının Adnan Polat, yüzde 50 ortağın yüzde 86'sının ise Fransız devletine ait olan EDF şirketinin elinde bulunduğunu ifade etti. Eriş, "Bu şirketin dünya genelinde 3.000 MW'lık rüzgar yatırımı bulunuyor. 1.000 MW'ı yapmak bizim için kolay." diye konuştu. EKONOMİ SERVİSİ

Zaman