Gül Anayasa paketini bekletmeyecek

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra Çankaya Köşk'üne giden Anayasa Paketi hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, paketi çok fazla bekletmeyeceğini açıkladı.

Anayasa değişiklikleri için gözler önce Köşk’te ardından da Anayasa Mahkemesi’nde olacak. AYM’den vize alması durumunda bu kez referanduma ne zaman gidileceği konusundaki YSK kararı beklenecek.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece sabaha karşı 336 oyla kabul edilen anayasa değişiklik paketi, TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü’nce yapılan incelemenin ardından TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından imzalanarak dün öğleden sonra Çankaya Köşkü’ne gönderildi.

Meclis Kanunlar Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Köşk’ün 15 günlük inceleme süresi, bugünden itibaren işlemeye başlayacak. Buna göre Gül’ün, anayasa paketine ilişkin kararını en geç 22 Mayıs’ta vermesi gerekiyor.

GÜL İADE EDERSE 367


Cumhurbaşkanı Gül’ün Anayasa değişiklerine ilişkin kanunu kısmen ya da tümden TBMM’ye yeniden görüşülmek üzere iade yetkisi bulunuyor. Ancak Köşk tarafından iade edilmesi halinde, iade edilen maddenin ya da kanunun Meclis’ten 367 kabul oyu ile geçmesi gerekiyor. 367’nin altında kabul oyu çıkarsa yapılan değişiklikler “reddedilmiş” sayılacak. Bu nedenle Köşk’ün paketin bazı maddelerini ya da tümünü yeniden iade etmeyeceği beklentisi hakim.

AYM’YE NE ZAMAN GİDER?

Anayasa değişikliği paketi “zorunlu referundum” aralığı olan 330 ila 367 oy arasında çıktığı için Gül’ün iade etmek yerine onaylaması, öncelikle Anayasa Mahkemesi sürecini başlatacak. Anayasa değişikliği teklifi Gül’ün onayının ardından referanduma sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu noktada, paketin Anayasa Mahkemesi’ne referandumdan önce mi yoksa sonra mı götürülebileceği konusunda bir tartışma var. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar’ın da aralarında olduğu bazı hukukçular, teklifin referandumdan önce Anayasa Mahkemesi’ne götürülemeyeceğini savunuyor. Ancak aralarında eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun’un da aralarında olduğu çok sayıda hukukçu ise teklifin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra 10 gün içinde AYM’ye başvurulabileceğini savunuyor.

AYM ESASA GİRER Mİ?

Paketle ilgili ikinci önemli tartışmaya da son noktayı yine AYM koyacak. Anayasa’ya göre Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerini sadece şekil açısından denetlenebiliyor. Yapılacak başvuruda şekil aykırılıklarının yanı sıra teklifin Anayasa’nın değiştirilemeyecek maddelerine aykırı olduğu iddiasının da yer alması bekleniyor. Başvuruda her 19 AKP’li milletvekilinin başına bir milletvekili verildiği ve bu vekillerin oy kullanmadan önce pusulayı kendilerinden sorumlu vekile gösterdiği iddiaları ile teklifin ilk halinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in imzasının yer aldığı iddialarının şekil aykırılığı olarak gösterilmesi bekleniyor.

60 GÜN MÜ, 120 GÜN MÜ?

Paketin AYM’den vize alması durumunda referandum süreci başlayacak. Referandum süresini 120 günden 60 güne indiren yasa değişikliği bir süre önce yasalaşmıştı. Ancak bazı hukukçular, Anayasa’daki “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmüne göre referandumun 60 değil 120 gün sonra yapılması gerektiğini savunuyor. Bu konuda son kararı ise YSK verecek.

‘KARARIM ÇOK GECİKMEZ’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde işadamlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmaların TBMM’de tamamlandığını anımsatarak, değerlendirmede bulunmasını” istemesi üzerine Gül, hukukçularının süreci yakından takip ettiğini ve her şeyi değerlendirdiğini ifade etti ve “Kararımın çok gecikmeyeceğini tahmin ediyorum. Tabii ki yine biz gerekli değerlendirmeyi ve incelemeyi yapacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Cuma namazını da Sincan Organize Sanayi Bölgesi Camisi’nde kıldı. Gül, namazın ardından camide cemaatle tokalaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e incelemelerinde, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ankara Valisi Kemal Önal ve Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna da eşlik etti. Cumhurbaşkanı Gül dün Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde Termikel ve Hidromek’in üretim tesislerini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Burada kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Termikel’le ilgili olarak, dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in, Kayseri’de, “Şimdi Türkiye’de bu yapılıyor” diye düdüklü tencere gösterdiği bir çocukluk anısını hatırladığını belirtti. Gül, “Türk sanayicisinin nasıl büyüdüğüne en güzel misal burasıdır. Şimdi dünyanın her tarafına sanayi ürünleri ve gelişmiş ürünler yapabilen sanayi tesisi haline gelmiştir. Tebrik ediyorum” diye konuştu.

ÖNCE TREN SONRA KEPÇE


Önceki gün Eskişehir’e giderken Yüksek Hızlı Tren kullanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu ildeki ziyaretleri sırasında Türk yapımı kamyonetin de direksiyonuna geçmişti. Cumhurbaşkanı Gül, dün de ziyaret ettiği Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde Hidromek’in üretim tesislerini gezdi. Cumhurbaşkanı Gül, fabrikada üretilen kepçelerden birini bahçede bir süre kullandı.

Gazetevatan