İmhayı anlatanın askerliği bitmez - POLİTİKA

Albay Dursun Çiçek imzalı Demokrasiye Müdahale Planı’nın 16 Haziran 2009 günü Taraf gazetesinde yayınlanmasının ardından, Psikolojik Harp Dairesi’nin yeni adı Genelkurmay Bilgi Destek Şube’de belge ve bilgisayar temizliği yapıldığı iddiaları da iddianamede kanıtlandı.



Albay Dursun Çiçek imzalı Demokrasiye Müdahale Planı’nın 16 Haziran 2009 günü Taraf gazetesinde yayınlanmasının ardından, Psikolojik Harp Dairesi’nin yeni adı Genelkurmay Bilgi Destek Şube’de belge ve bilgisayar temizliği yapıldığı iddiaları da iddianamede kanıtlandı.

Ergenekon savcılarına ifade veren imhaya katılan subaylar ve erler belgeleri imha ettiklerini, bilgisayarları da sildiklerini anlattılar. İşte o ifadeler:

İMHA EDİN TALİMATI ALDIK

Meltem Ağırgün (Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı’nda veri hazırlama memuru): Planın basında yer almasından sonra eski dokümanları imha ettik. Bu emri Albay Hulusi Gülbahar verdi. Çalıştığımız bilgisayarları teslim ettik.   

KAYITLI OLMAYAN EVRAKLARI İMHA ET

HAKAN KAYA (2. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü’nde sivil memur): 19 Haziran 2009 günü mesai bitimi sonrasında daireye çağırıldım. Şube müdürü bana kayıtlı bulunmayan tüm evrakları kaydetmemi, diğer evrakları imha etmemi söyledi. İşler saat 02:30- 03:00 civarında bitti.  

EMİR GEREĞİ BELGE İMHA ETTİK

CEMAL GÖKÇEOĞLU (Genelkurmay Eğitim Doktrin Komutanlığında Uzman Lider Eğiticisi): Emir gereği imha işlemlerini 19-20 Haziran 2009 tarihlerinde yaptık. Kırpılan evraklar torbalar içinde atık kağıt birimine teslim edildi.

ALBAY HULUSİ GÜLBAHAR (Bilgi Destek Daire Başkanlığında 4. Şube Müdürü): Dursun Çiçek’in şubesinde de imha işlemi yapıldı. Bu imha edilen evraklarla ilgili tutanak tuttum.

ALBAY UĞUR BERKSUN (Orgeneral Ergin Saygun’un özel sekreteri): Emirle Bilgi Destek Şube Müdürlüğüne gittik. Orada bulunan 20 kadar bilgisayar monitörünü Bilgi İşlem Merkezine taşıdık.  

7 BİLGİSAYARI TAMAMEN SİLDİK

MÜHENDİS ÜSTEĞMEN ERHAN SAKALLI: 2008 yılının ağustos ayında şube müdürlerinin talimatıyla Albay Uğur Berksun’un makam odasına gittik. Genelkurmay 2. Başkanlığı’na ait (7) adet bilgisayarın geri döndürülemeyecek şekilde hafızasını sildik.  

GÖRDÜKLERİNİ UNUTACAKSIN YOKSA!

CÜNEYT ALKAN (Bilgi Destek Daire Başkanlığı’nda Tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın habercisi): Bütün sivil memurları topladık ve evrak imha edileceğini söyledik. Bunu söyleyenler Hulusi Gülbahar, Dursun Çiçek ve İ. Ziya Gökalp albaylardı. Çalışmalar sonucunda 4-5 araba dolduruldu. Evraklar Karargah’ın içerisinde bu işe tahsis edilen yerde kırpıldı. Albay Cemal Gökçeoğlu bana ‘Burada olanların hiçbirini görmedin, bilmedin, duymuyorsun yoksa askerliğin bitmez’ dedi. Aynı uyarıyı Hulusi Albay da yaptı.

Çiçek hakkında 3. tutuklama

Demokrasiye Müdahale Eylem Planı’nın altında imzası çıktıktan sonra iki kez tutuklanıp birer günde serbest kalan Albay Dursun Çiçek hakkında 3. kez yakalama kararı çıktı. Ergenekon ana davasıyla ilgili 4. iddianameyi kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Albay Dursun Çiçek hakkında, ”dosyadaki mevcut delil durumuna göre” 3. kez tutuklanması için “yakalama” kararı çıkardı. Hakkında “Ergenekon üyeliği” ve “Hükümeti cebren yıkmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Çiçek’in, ya kendisinin gelip teslim olması ya da polis ve inzibatlar tarafından görüldüğü yerde yakalanması gerekiyor.

BAŞKAN ŞENGÜN MUHALİF KALDI

Ergenekon davalarının görüldüğü Silivri’de aralarında “Ergenekon üst düzey yöneticisi” olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan sanıkların da yer aldığı 30’dan fazla ismin tahliye edilmesi için her duruşma sonrası alınan kararlara şerh koyan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, iddianamenin kabul edilmesinin ardından Albay Dursun Çiçek hakkında yakalama emri çıkarılmasına da muhalif kaldı. Başkan Şengün’ün davanın 3 sanığının tutukluluk hallerinin incelenmesi sırasında da tahliyeleri yönünde görüş bildirdiği ancak 2 üye hakimin oyuyla bu kişilerin tutukluluklarının devamına karar verildiği bildirildi.

BELGEYİ ERGENEKON HAZIRLATTI

İddianamede İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nın, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü tarafından Albay Dursun Çiçek’e hazırlatıldığı anlatılıyor. İddianamede “Nitekim, örgütün şüpheli Dursun Çiçek’e hazırlattığı bu eylem planı ile ülkede kargaşa ve kaos ortamı oluşturmak suretiyle ülkeyi yönetilemez hale getirmeyi ve böylece yürütme organını zayıflatarak ortadan kaldırmayı amaçladığı anlaşılmaktadır” denildi.

TSK’NIN İMKANLARI KULLANILDI

Eylem Planı’nın TSK’nın imkanları kullanılarak hayata geçirileceği anlatılan iddianemede, “Dursun Çiçek’in örgütün amaçları ve talimatı doğrultusunda hazırlamış olduğu ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ başlıklı belgede yer alan planların uygulamaya konulması aşamasını denetlemek ve bu planları uygulayan şahıslarla görüşerek onları yönlendirmek üzere Erzincan iline gittiği anlaşılmıştır” deniliyor.

PLANIN BÜYÜK KISMI UYGULAMADA

İddianamede, Erzincan Ergenekon yapılanmasının cemaat evlerine silah yerleştirme çabalarının son anda engellendiği anlatılarak “Şüphelinin altında imzası bulunan ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ başlıklı belgede detaylı olarak belirtilen planların büyük bir kısmının uygulamaya konulduğu açıkça görülmektedir” denildi.

Erzincan’da otelde kalmış

Ergenekon ana davasının 4. iddianamesi ve ek klasörlerinde, Erzincan Ergenekon soruşturmasına da yer verildiği görüldü. Albay Dursun Çiçek’in, İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nı uygulamaya konulduğu ortaya çıkan Erzincan’a gittiği ve orada bazı toplantılara katıldığı belgeleriyle kanıtlandı. Dursun Çiçek, Erzincan’a gittiği ve Erzincan Ergenekon sanıklarıyla görüşme yaptığı iddialarını yalanlamıştı. İşte İddianamenin ek klasöründe yer verilen Dursun Çiçek’le ilgili belgelerin bir kısmı şöyle sıralandı:

• Dursun Çiçek’e ait, Çiçek’in Erzincan Konak Mazlum Otel’de kaldığına dair otel kaydı

• Görevli olduğu birimdeki giriş ve çıkışlarını gösteren belgeler

• Islak imza ile ilgili ses kaydı

• Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan müşteki, şüpheli ve gizli tanık ifadeleri

• AK Parti’nin şikayet dilekçesi

• İrtica ile Mücadele Eylem Planı başlıklı belge fotokopileri

• Adli Tıp Kurumu Başkanlığının uzmanlık raporları, Adli Tıp raporu,

• Jandarma Kriminal Laboratuvarının 16 Haziran 2009, 9, 16 ve 23 Mart 2010 tarihli raporları

• Genelkurmay Askeri Savcılığınca yapılan bilirkişi raporu

• TÜBİTAK’ın Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına göndermiş olduğu rapor ve Çiçek’in mukayese imza örnekleri.

Öztürk Ergenekon’un ‘güvenilir’ adamıydı

Albay Dursun Çiçek imzalı Demokrasiye Müdahale Planı ilk kez ofisindeki aramada ele geçirilen avukat Serdar Öztürk’e iddianamede “Ergenekon’un güvenilir adamı” suçlaması yapılıyor. İddianamenin hukuki değerlendirme kısmında emekli Yüzbaşı Öztürk için şu tespitler yapılıyor: “Dursun Çiçek imzalı bu belgede yer alan planın mahiyeti ve gizliliği göz önüne alındığında, bu nitelikteki bir belgenin örgüt tarafından Serdar Öztürk’e verilmesinin, onun örgütteki güvenilirliğini ve örgütsel konumunu açıkça ortaya koymaktadır.

Söz konusu belgenin şüpheliye verilmesinin temel amaçlarından birinin, şüphelinin aynı zamanda müdafiliğini yaptığı örgüt yöneticisi olmak suçundan cezaevinde tutuklu bulunan sanık Mustafa Levent Göktaş’a bu planda yer alan bilgilerin ulaştırılması suretiyle, Ergenekon terör örgütü üyesi olmak suçundan cezaevinde tutuklu bulunan sanıkların örgütün halen çalışmalarına ve eylemlerine devam ettiğini ortaya koyarak örgüt üyelerinin motivasyonunu arttırmaya yönelik olduğunu göstermektedir.”

İddianamede, Öztürk’ün dinlemeye takılan “Ama bedelini ödeyecekler. Her saniyenin bedelini ödeyecekler her saniyenin” şeklindeki ifadelerine yer verilerek, Öztürk’ün kaos belgesinin sonuçlarından istifade ile başta soruşturma savcıları olmak üzere birçok kişi ve kuruluşa zarar verileceğinin planlandığından haberdar olduğu kaydedildi.

ÖRGÜTLER ARASI BAĞLANTI KURUYOR

Serdar Öztürk ile sanık Levent Bektaş arasında, özellikle Levent Göktaş’ın tutuklanmasına müteakip yoğunlaşan telefon görüşmeleri ve gizli buluşmaların, Öztürk’ün her iki örgüt üyesi arasındaki irtibatı sağladığının işareti olduğu kaydedildi. Öztürk’ün ofisinde ele geçirilen çok gizli belgeler tek tek sıralandıktan sonra “Diğer örgüt üyeleri tarafından kendisine verilen veya bizzat kendisinin temin ettiği gizli belgeleri örgütün diğer birimlerine ilettiği anlaşılmıştır” değerlendirmesi yapıldı. 

 

Star Gazete