Alaşehir'de İpek Böcekçiliği Yaygınlaşıyor

Alaşehir Kavaklıdere beldesinde, ilköğretim okulu müdürünün okul çalışma projesi kapsamında başlattığı ipek böcekçiliği çalışmalarını, Kaymakam Musa Uslan ve Belediye Başkanı Tahsin Sönmez inceledi

Alaşehir Kavaklıdere beldesinde, ilköğretim okulu müdürünün okul çalışma projesi kapsamında başlattığı ipek böcekçiliği çalışmalarını, Kaymakam Musa Uslan ve Belediye Başkanı Tahsin Sönmez inceledi. Kaymakam Musa Uslan, ipek böcekleri hakkında okul müdürü Salih Taş'tan bilgi aldı.
1989 yılında belediye başkanı seçildikten sonra 1991 yılında "Kavaklıdere beldesini ipek böceği beldesi yaparak çehresini değiştireceğim" sloganıyla cadde ve sokaklara iki bin dut fidanı diken belediye başkanı Yaman Erdal, kendisi göremese de dilekleri gerçekleşti. Kavaklıdere'de başkanın arzularını gerçekleştirmek için Kavaklıdere İlköğretim Okulu Müdürü Salih Taş bir çalışma başlattı. Okul Aile Birliği ile beraber okul deposunda ipek böcekçiliği yapan Taş, vatandaşlara örnek oldu. İlk etapta sekiz
aile projeyi sahiplendi. İpekböceği kozası üretebilmesi, öğrencileri proje içine katmak ve bu amaçla gelir elde edilmesi düşünülerek başlatılan proje kapsamında yapılan ipek böcekçiliği öğrenciler, öğretmenler ve aileler tarafından ortaklaşa yapılıyor.
İlk ürünü almaya hazırlanan ailelerden Tarık Yıldız, okul müdürümüz Salih Taş bize önderlik ederek ipek böcekçiliği yapmayı öğretti" dedi. Rahmetli belediye başkanı Yaman Erdal'ın 1991 yılında cadde ve sokakları dut fidanlarıyla donatarak, üzüme alternatif üretim yapılması ve Kavaklıdere halkının ekonomik olarak güçlenmesini istediğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Bizle sohbetlerinde, 'göreceksiniz yirmi yıl sonra beldenin çehresi değişecek, herkes kendi ekonomik özgürlüğünü kazanacak, biz ovadaki
bağları söktürüp,ovayı dut ile dolduracağız. İpek böceğini burada yaygınlaştıracağız, tüm halkımızın ekonomik sorunlarını gidereceğiz, gelir düzeyinin çok çok üzerine' çıkacağını söylemişti. Yirmi yıla kalmadan ipek böcekçiliğine başladık. İpek böcekçiliğinin maliyeti sıfır ama geliri güzel. Devlet kiloda 10 TL destekleme veriyor. Biz kilosunun 20 TL'den satıldığını öğrendik. Üzüme alternatif olabilir ancak teknik olarak eğitim almamız gerekmektedir."
OKUL MÜDÜRÜ ÖRNEK OLDU
Kavaklıdere İlköğretim Okulu Müdürü Salih Taş, görevlerinin sadece çocuklarla sınırlı olmadığını belirterek "öğretmen, veli işbirliğinde velilerimizin ekonomik ve sosyal yönlerini tanımak, onlara örnek olmak ve yol göstermenin de görevleri olduğunu söyledi. Ailelerin okula bakış açılarını değiştirebilmek, okula karşı ilgilerini artırabilmek için ipek böcekçiliği projesini geliştirdiklerini anlatan Taş, sözlerine şöyle devam etti: "Bursa Koza Birlik bize bu konuda destek verdi. Birlik ipek böceği yumurtası
gönderdi. Aileleri ipek böceği yetiştirme konusunda bilgilendirdik, bakım tekniklerini öğrettik. Şu an sekiz aile buna talip oldu. İpek böceği yumurtasının maliyeti sıfır, yumurtalar birlik tarafından ücretsiz veriliyor. Gelir olarak devlet desteği ile beraber bin TL civarında gelir elde etmeyi planlıyoruz. Bu da öğrencilerin sosyal bir hedefi olarak belirlendi."
YİRMİ YIL ÖNCE DİKİLEN DUT AĞAÇLARI ÜRÜN VERMEYE BAŞLADI
Kavaklıdere Belediye Başkanı Tahsin Sönmez de yirmi yıl önce ipek böcekçiliğini düşünerek dut fidanlarını diken zamanın belediye başkanı Yaman Erdal'ın bu düşüncesini sonraki belediye başkanlarının uygulamayarak dut ağaçlarının bir kısmını kestiğini söyledi.
Ama vatandaşlardan böyle bir talep olursa yeni ağaçlar dikmeye devam edeceklerini anlatan Sönmez, "Mevcut ağaçları da koruma altına alırız. Yeter ki vatandaşlarımızın cebine üç beş kuruş girsin" dedi.
Okulda proje çalışmaları kapsamında okul aile birliği ile ortaklaşa bir çalışma başlatıldığını anlatan Sönmez, şunları söyledi: "Sürekli okulda yapılabilecek bir uygulama değil ama uygulama alanının okul olarak seçilmesi uygun olmasa da bir önderlik olması açısından iyi bir çalışma olmuş. Velilerin okula karşı ilgisini artırmak amaçlanmış. Gördüğüm kadarıyla velilerden de ilgi çok. Karını okula gelir olarak düşünmüşler. Kasabamızda vatandaşlar bu işten kazanç sağlarsa kardır."
YAMAN ERDAL KİMDİR
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Yaman Erdal, 1989 belediye başkanlığı seçimlerinde Kavaklıdere beldesi belediye başkanı seçildi. Birbirinden seçkin projeler üreten Yaman Erdal, akciğer kanserine yakalanarak 1991 de tüm vatandaşlarla kamera karşısında helallaşarak yaşama veda etti.
(ND-HO-Y)