İMKB halka arz seferberliğine çıktı, başvuru sayısı 40

Halka arz seferberliğine çıkan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın yarın İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başlayacak zirvesi için 500 civarında fir

Halka arz seferberliğine çıkan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın yarın İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başlayacak zirvesi için 500 civarında firma kayıt yaptırdı. Bu çerçevede halka arz için başvuran firma sayısı ise 40'ı buldu. Halka arz seferberliği çerçevesinde Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'e kadar borsada işlem gören şirket sayısının bine çıkarılması hedefleniyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) işbirliği ile başlatılan 'halka arz seferberliği' şirketlerin büyümek için ihtiyaç duydukları kaynaklara bu yolla ulaşmalarını hedefliyor. Bu konuda şirketleri bilgilendirmek ve dikkatlerini çekmek için organize edilen zirve yarın başlayacak. Haliç Kongre Merkezi'nde iki gün sürecek zirvede, 500'e yakın şirket, halka arzlarda önemli rol oynayan aracı kurumlarla buluşacak.

Türkiye, İMKB'de işlem gören şirket sayısı bakımından gelişmekte olan piyasalar arasında 335 şirket ile 16. sırada bulunuyor. Bunun yanında 2008 yılı verilerine göre ilk 500 büyük sanayi kuruluşundan 407'si, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşundan da 469'u borsada işlem görmüyor. Bir diğer ifadeyle Türkiye'de sanayinin omurgasını oluşturan İSO-1000 listesinde yer alan 876 şirketin hisse senetleri borsada işlem görmüyor. Şirketlerin İMKB'de işlem görmeleri ve büyümeleri için ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşmaları bakımından önem taşıyor.

Geniş katılım beklenen zirve için SPK, TOBB, İMKB, TSPAKB ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başkanları The Marmara Otel'de bir araya gelerek düzenledikleri basın toplantısı ile halka arz seferberliğine verdikleri desteği gösterdi.

ZİRVE İÇİN 500 ŞİRKET KAYIT YAPTIRDI

Toplantıda konuşan IMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Sermaye piyasası hakkında eksik bilgiler vardı. Sermayenin tabana yayılması için odaların da büyük desteği olacak bize. İlk etapta ticaret ve sanayi odaları bünyelerinde sermaye piyasalarında ihtisas kazanmış personel yetiştirme çabalarına girdik. Şu an faaliyetteler ve şirketlerine bilgi aktarmaktalar. Yarınki toplantımıza büyük katılım var. Zirve için şu ana kadar 500 e yakın şirket kayıt yaptırdı. Türkiye'nin her yerinden şirketler ilgi gösterdiler, kayıt yaptırdılar. Çok zengin içeriği olan bir program hazırladık. Şirketlerin ve uzmanların bire bir görüşmeler yapılabileceği ortam hazırladık. Ben, sizleri halka arz seferberliğine davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Halka açılan şirketlerin borç ve sermaye durumlarının gayet iyi olduğuna dikkat çeken Erkan, "Medyan değerleri aldığımızda borçların sermayeye oranı yüzde 85 civarı. Bu da hoş. Şirketler kredibilitelerini arttırmış durumda." dedi.

İSO Başkanı Tanıl Küçük de "İSO'ya bağlı bin firmamızın yüzde 85'i borsada işlem görmemektedir. Yatırım, istihdamın artması ve rekabet gücünün artması için sermaye piyasası teşvik edilmelidir. Halka arz imkanından yararlanmak, aile şirketlerinden çıkarak kurumsallaşmaya dönüşmesi ve açıklık bakımından önemlidir. Son dönemde bu konuda fikir birliği oluşmuştur. İSO olarak sürece destek vermekteyiz. İşbirliğinin meyveleri de alınmaktadır." diye konuştu.

"320 ŞİRKET TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİNİ YANSITMIYOR"

Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Nevzat Öztangut ise "Borsamızın 25. yılını kutluyor, bu 25 yıl içinde 320 tane şirketin borsada işlem gördüğünü anlıyoruz. Ancak bu 320 şirket Türkiye'nin potansiyelini tam olarak yansıtmıyor. Halka arz konusunda bir potansiyel var. Türkiye de dünyaya açılan kuruluşlarımız var. Sermaye piyasasındaki kaynağı şirketler daha iyi kullanmalı. Bu bir ihtiyaç, kendisini gösterecektir. IMKB, 2008'den bu yana TOBB ve SPK ile bizim içinde yer aldığımız protokolle farkındalık yaratmaya çalışıyor. Yarın yapılacak zirve de bir farkındalık çalışmasıdır. Firmalar kafalarındaki sorulara cevap bulacaktır. Bu çalışma nedeniyle IMKB ve değerli başkanlara teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

İKİNCİ FİRMASINI HALKA ARZ İÇİN BÜROKRASİNİN AZALMASINI BEKLİYOR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Bakın benim de halka açık bir firmam var. Teşvik etmemiz gerekiyor, bu uygulamayı. Çünkü halka arz seferberliğiyle yeni ve güvenilir yatırım imkanı sunulacak. Reel sektörün finansman kaynaklarını arttırmak istiyoruz, bankalara bağımlı şirketlere çıkış yolu sunacağız. Halka açılmak isteyen bir firma sahibi, kayıtlı çalışmaya özen gösterir. Biz, yeni takım arkadaşlarıyla hep birlikte kazanmak istiyoruz. Şirketlerimiz açısından beş önemli faydası olacak. Ben buna 5K diyorum. Bunlar ne bir bakalım; halka açılma kurumsallaşma, kredibilite, kayıt dışını azaltır, kazancını arttırır ve kültür yani ortaklık anlayışı kazandırır. Bir de 1K var o da ülkemizin kalitesini attırıcı özelliğidir. Ekonomi ve demokrasinin kalitesini arttırır." dedi.

SPK Başkanı Vedat Akgiray, konuşmasının bu bölümende Hisarcıklıoğlu'na esprili bir dille, "1 şirketiniz var. 2'ncisini de halka açmanızı bekliyoruz." diye takıldı. Hisarcıklıoğlu da Akgiray'a, "Bürokratik engelleri azalt ondan sonra." karşılığını verdi.

İMKB KURULDUKTAN SONRAKİ EN FAZLA HALKA ARZ OLACAK

SPK Başkanı Akgiray, "İSO, 500 şirketinin borç sermaye oranı yüzde 250 sürmüş. Bu sene 300 olmuştur. Biz 100 birim sermayeye 300 birim kredi vaat ediyoruz. Çok gerçek, çok canlı bir ihtiyaç söz konusu. Bu sermaye tabanını arttırmakla mümkündür. Adres ise İMKB'dir. Kimse kimseye rakip değil. Doğru bir işe soyunduğumuzu söylemeliyim. Geçmişte yapılan yanlışlara kim tarafından olursa olsun saplanmayalım. 11-12 tane raporu yazılan var, 40'tan fazla başvuru var. Biz 20-30 bekliyorduk. Bu tempoyla gidilirse İMKB kurulduktan sonra en fazla halka arz yapılacak. Borsa büyürse yanlış davranışlar marjinalleşecek." diye konuştu.