İhh: 'İzzet Şahin Serbest Bırakılsın'

İsrail tarafından gözaltına alınan Türk vatandaşı İzzet Şahin'in serbest bırakılması için İHH İnsani Yardım Vakfı'nda basın toplantısı düzenlendi

İsrail tarafından gözaltına alınan Türk vatandaşı İzzet Şahin'in serbest bırakılması için İHH İnsani Yardım Vakfı'nda basın toplantısı düzenlendi. Şahin'in eşi Kadriye Şahin, "Eşimin hayatından endişe ediyorum" dedi.
İsrail tarafından gözaltına alınan Türk vatandaşı İzzet Şahin'in serbest bırakılması için İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Fatih merkezinde bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Şahin'in eşi Kadriye Şahin, Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Avukat Cihat Gökdemir, Özgürder Başkanı Rıdvan Kaya, Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği Başkanı Fisun Bandır ve Dizi oyuncusu Sinan Albayrak katıldı.
Fatih Platformu, Medeniyet Derneği, İnsan ve Medeniyet Hareketi, AKABE ve AKDAV temsilcileri de toplantıya katılarak destek oldular.
İHH'nın Batı Şeria bürosunu açan ve temsilciliğini yürüten İzzet Şahin, 27 Nisan 2010 tarihinden beri İsrail İç Güvenlik İstihbarat Örgütü SABAK'ın nezarethanesinde tutuluyor. STK'lar yarın mahkemeye çıkacak olan Şahin'in serbest bırakılmasını istediler. Gözaltı ve olası bir tutuklama kararının hukuki olmayacağını belirttiler.
Kadriye Şahin, eşi İzzet Şahin'in bir haftadır gözaltında olduğunu ifade ederek, "Eşimin hayatından endişe ediyorum. Üç çocuğumuz var. Onlar da babalarının durumundan endişe ediyorlar. Eşimin serbest bırakılmasını istiyorum" dedi.
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım ise İsrail'in Mayıs ayının sonunda Gazze'ye yapılacak gemi hareketini engellemek için Şahin'in gözaltına almış olabileceğini belirtti. Yıldırım, "İsrail, bu şekilde bizi yıldırmak istiyorsa yanılıyor. Biz Mayıs ayının sonunda gemilerle Filistin halkına insani yardım malzemelerini götüreceğiz. Çünkü biz hukuki olmayan bir iş yapmıyoruz. İsrail, 8 gün, 200 saattir arkadaşımızı gözaltında tutuyor. Sorgulaması devam ediyor. İsrail'in bundan önceki uygulamaları bizi
endişelendiriyor. Gözaltına alınanlardan hayatını kaybedenler oldu, işkence görenler oldu. İlk iki gün arkadaşımızın nerede tutulduğunu söylemediler. Şahin'in üzerinden İHH ve Filistin'deki bir yardım kuruluşunun makbuzları çıkmış. Evinde ise Şeyh Rait Salah'ın görüntüleri çıkmış. İsrail, bunları suç delili olarak görüyor. Rahid Salah'ın kurduğu örgüt legal ve İsrail onay verdi. Şahin'in İsrail'in güvenliğini zafiyete uğrattığını iddia ediyor. Orada yardım çalışmalarında bulunan ve İbrani Üniversitesinde
eğitim gören Şahin, nasıl olur da İsrail'in güvenliğini tehdit eder? Böyle gerekçe olur mu? İsrail hukuk devleti olduğunu iddia ediyor. Ama bu gözaltı kesinlikle hukuksuz bir olay" diye konuştu.
İsrail'i sert bir şekilde uyaran Yıldırım, şunları söyledi: "Eğer arkadaşımız serbest bırakılmaz ise İsrail'in bütün kirli çamaşırlarını ortaya dökeceğiz. Buradan İsrail'e askerlik yapmaya gidenler var. İsrail, istihbarat örgütü mensupları Türkiye'de insanları gözaltına alıyorlar, sorguluyorlar. Bütün bunları deşifre edeceğiz."
Şahin için İsrail'e üç avukat göndermek istediklerini, ancak İsrail'den herhangi bir cevap gelmediğini ifade eden Yıldırım, "Bu Türkiye devletine yapılmış bir hakarettir. Türkiye devleti artık en üst düzeyde bir ültimatom vererek bu durumu çözmek zorundadır" şeklinde konuştu.
Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Cihat Gökdemir ise Şahin'in Türk avukatlar tarafından savunulması için İsrail konsolosluğuna vize başvurusunda bulunduklarını belirtti. Gökdemir, "Eğer İsrail hukuk devleti olduğunu iddia ediyorsa bize vize verir ve Şahin'in Türk avukatlar tarafından savunulmasına izin verir" dedi.
İsrail tarafından gözaltına alınan Şahin'in arkadaşı olan Sanatçı Sinan Albayrak da, "İsrail diplomatik ve politik bir oyunla İzzet Şahin'i gözaltına aldı. Şahin'in mahkemeye çıkarılacağı gün Türkiye'den çok güçlü bir heyetin İsrail'e gitmesi lazım. Türkiye, bir kez daha İsrail'e One Minute demeli" diye konuştu.
Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği Başkanı Fisun Bandır, "Filistin sorunu bir insanlık sorunudur. Davos çıkışı sözde olmamalı. İsrail ile bütün ilişkiler kesilmeli" derken, TGRV Genel Sekreteri Ayhan Ogan ise, İsrail'in Şahin'i serbest bırakmaması durumunda bütün sivil toplum kuruluşlarıyla protesto eylemlerine başlayacaklarını söyledi.