Gemlik Zeytin Üreticileri Birliği Kuruldu

Bursa'nın Gemlik ilçesinde Gemlik Zeytin Üreticileri Birliği (GEZÜB ) kuruldu.

Gemlik'te 2008 yılında bağlı 18 köy gezilerek hazırlanan kuruluş dosyasının Tarım Bakanlığınca 23.08.2009 tarihinde onaylanması ile Gemlik İlçesi Zeytin Üreticileri Birliği resmen kuruldu. Birlik adına açıklama yapan kurucu başkan Mahmut Turhan, "Birliğimiz Tarım Bakanlığı çiftçi kayıt sistemine göre kayıtlı zeytin üreticisinin arazi varlığına göre yüzde 17'sinin katılımı ile kurulmuştur. Birliğimiz 5200 sayılı Üretici Birlikleri Kanununa tabidir" dedi.
Engürücük Kooperatifi Başkanı Davut Bilgiç, Kumla Kooperatifi Başkanı Faruk Biçer, Umurbey Kooperatifi Başkanı Faruk Besli ve Bekir Yılmaz'ın yönetim kurulu üyeliği yaptığı GEZÜB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Birlik yönetimi olarak Gemlik zeytini coğrafi işaret tescilinden doğan haklarımızın takibi yapılacak. Mevcut hak ihlallerinin önlenmesi maksadıyla gerekli hukuki başvurular yapılacak. 2003 yılında Resmi gazetede yayınlanan tescil gereği Gemlik Ticaret Borsası önderliğinde kurulması gereken denetleme komisyonunun usule uygun kurularak çalıştırılması için resmi süreç başlatılacak ve denetleme komisyonuna dahil olacak. Zeytin satışı sonrasında üreticiden kesilen stopaj vergisinin yüzde 1'e düşürülmesine yönelik çalışma yapılacak. Zeytin müstahsiline destekleme primi verilmesi için çalışma yapılacak. Zeytin üreticisine salamura işlem kalitesini artırmaya yönelik ihtiyacı olan ekipmanlar için Devlet destekli ve pratik cazip kredi imkânlarının yaratılması için çalışma yapılacak" denildi.