Sakarya'da Taş Ocağı Eylemi İş Makinalarının Ayrılmasıyla Sona Erdi

Sakarya'nın Karasu ilçesinde köylerine yapılacak taş ocağının yapılmasını engelleyen köylüler iş makinaları ve jandarmanın köylerinden ayrılmasıyla eylemlerine son verdi.

Karasu ilçesi Karapınar köyü yakınlarına Zonguldak Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Özbirinci Madencilik tarafından kurulmak istenen taş ocağının girişini kapatan köylüler gün boyu eylemlerini sürdürdü. Ellerinde Türk bayrakları ile eylem yapan köylülerin direnişlerinin devam etmesi üzerine Karasu Kaymakamı Murat Duru, köye gelerek öfkeli vatandaşlarla görüştü. Köylüleri ikna etmeye çalışan Kaymakam başarılı olamayınca telefon trafiğine başladı. Köylülerin avukatları ile ve firma temsilcileriyle
konuşan Duru, köylülerden mahkeme evraklarını istedi. Köylülerin evraklarını inceleyen Duru köylülere, "Siz mahkemeyi kaybettiniz. Karşı dava açın. Hakkınızı arama yeri burası değil. Firmanın elinde mahkeme kararı var. Ben kararı uygulamak zorundayım. Ben kararı uygulamazsam, benim hakkında görevi kötüye kullanmaktan işlem yaparlar. Benim içeri girmemi ister misiniz" diyerek köylüleri ikna etmeye çalıştı.
Görüşmeler sonunda firma yetkilileri köylülerin jandarmayla karşı karşıya kalmaması için alınan yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için taş ocağını açma işini 15 gün sonraya bıraktılar. Kaymakam Murat Duru köylülerin yanına gelerek, firmanın geri çekileceğini ve ocağı açma işini 15 gün sonraya bıraktığını köylülere bildirmesi üzerine sert tartışmalar yaşandı. Kadınların tepkisi ile karşılaşan Kaymakam Duru'dan kadınlar iş makinelerinin köylerinden gitmesi durumunda eyleme son vereceklerini
söylemesi üzerine, iş makinelerinin çekilmesi talimatını verdi. Makineler jandarma eşliğinde köyden ayrılırken, köylüler eylemlerine son verdi.
Bu arada sabah saatlerinde iş makinelerine ve kamyonlara zarar vererek jandarma ile arbede yaşadıkları gerekçesiyle gözaltına alınan Ali Güllü ve Ömer Ayyıldız ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar.