NATO'nun 'müşterek' operasyon ters tepti, Taliban'a katılan gençlerin sayısında artış var

Afganistan'da yapılan bir araştırma, Şubat ayında Taliban güçlerine karşı düzenlenen kapsamlı NATO operasyonunun Taliban'a desteği artırdığını gösterd

Afganistan'da yapılan bir araştırma, Şubat ayında Taliban güçlerine karşı düzenlenen kapsamlı NATO operasyonunun Taliban'a desteği artırdığını gösterdi. Londra merkezli Uluslararası Güvenlik ve Kalkınma Komisyonu (The International Council on SecurityDevelopment) tarafından yapılan araştırma, NATO güçlerinin 2001 yılından bu yana düzenlediği en büyük operasyonun ters teptiğini gösterdi.

'Müşterek Operasyonu'nun Afgan halkı üzerinde oluşturduğu etkinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırma, saldırıların daha çok Taliban'ın işine yaradığını gösteriyor. Buna göre, Afgan halkının yüzde 95'inin operasyondan sonra daha fazla gencin Taliban'a katıldığını düşünüyor. Halkın yüzde 61'i Müşterek Operasyonu'ndan önceki döneme göre NATO'ya karşı daha olumsuz düşüncelere sahip olurken, yüzde 68'i de ele geçirilen Helmand bölgesine Taliban'ın tekrar hakim olacağına inanıyor.

NATO tarafından düzenlenen Müşterek Operasyonu'nu Taliban'ı yenilgiye uğratmanın yanında 'Afgan halkının gönlünü kazanma'yı da hedefliyordu. Ancak araştırmaya göre bu operasyonun tam tersi etkide bulunduğu ortaya çıktı.

Araştırma kapsamında ülkenin Helman, Kandahar ve Leşker Gah kentinde toplam 400 Afganın görüşüne baş vuruldu. Araştırmaya göre halkın olumsuz düşüncelere sahip olmasındaki en büyük etken, NATO'nun insani yardım konusunu geri planda tutması. Araştırma sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan komisyon başkanı Norine McDonald, "Müşterek Operasyonu'nun başarısı askeri açıdan memnuniyet verici olsa da bu memnuniyeti mülteci sorunu ve insani yardım konusunda göremiyoruz." dedi. McDonald, NATO'nun Kandahar'da benzer bir operasyon düzenlemeden önce Taliban'a olan halk desteğinin önüne geçmesi, mülteci sorunu ve insanı yardım konularında iyileştirmeler yapmasını tavsiye etti.