Silahsız insanlara karşı açılmış tek taraflı bir savaştır

İsrail askeri yetkililerinin yardım gemilerinden kendilerine silahlarla saldırı yapıldığı şeklindeki iddiası İHH tarafından sert bir dille yalanlandı.

Silahsız insanlara karşı açılmış tek taraflı bir savaştır
  İHH ' dan yapılan aç ; ıklamada gemilerde ne olduğunu aç ; ıklık getirildi .

Tü ; rkiye ' den Gazze ' ye deniz yoluyla insani yardım malzemesi gö ; tü ; rü ; lmesini organize eden İnsani Yardım Vakfı İHH , İsrail resmi kaynaklarının yaptığı ' askerlerimize yapılan silahlı saldırıların ardından operasyon başladı ' aç ; ıklaması yalanladı .

İHH Başkan Vekili Yavuz Dede gemilerde insani yardım dışında hiç ; bir madde bulunmadığını aç ; ıkladı . Dede , gemilerin Yunanistan , İrlanda ve Tü ; rkiye gü ; mrü ; klerince incelendiğini ve iç ; inde herhangi bir silahın olmadığını tescillendiğini sö ; yledi . Yavuz Dede aç ; ıklamalarına son olarak şunları ekledi ; ' Gemilerimizde bırakın silahı , ufak bir ç ; akı dahi yok . Ancak bu sabahtan sonra gemilerin kontrolü ; İsrail ' in elindedir ve gemilere silah ya da mü ; himmat yerleştirebilir . '

KRİZ MASASI KURULDU

İsrail ' in ' Rotamız Filistin Yü ; kü ; mü ; z İnsani Yardım ' kapsamında Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısının ardından İHH tarafından bir kriz masası kuruldu .

Kriz Masası yetkililerinden Reşat Başer , AA muhabirine yaptığı aç ; ıklamada , saat 08 . 00 ' den sonra yardım gemileri ile bağlantılarının kesildiğini belirtti .

Gemilerin Hayfa Limanı ' na gö ; tü ; rü ; ldü ; ğü ; yö ; nü ; nde kendilerine bir takım kesin olmayan bilgilerin ulaştığını ifade eden Başer , konuyla ilgi ç ; eşitli girişimlerde bulunduklarını belirtti .

Gemilerdekilerin hayatlarıyla ilgili ciddi kaygılarının olduğunu vurgulayan Başer , gemilerle irtibatlarının kesildiğini de sö ; yledi . Reşit Başer , ' Saldırıların ardından vakfımızın internet sitesine de ulaşım engellendi . Bu konuda yoğun bir saldırı oldu . İnternet sitemiz ulaşım engellendi ' dedi .

İHH DANIŞMA MECLİSİ Ü ; YESİ MERCAN : BU , SİLAHSIZ İNSANLARA KARŞI AÇ ; ILMIŞ TEK TARAFLI BİR SAVAŞTIR

İnsan Hak ve Hü ; rriyetleri ( İHH ) İnsani Yardım Vakfı Danışman Meclis Ü ; yesi Ahmet Mercan , saldırının , akla gelebilecek , dü ; şü ; nü ; lebilecek bir olay olmadığını belirterek , ' ' Bu , silahsız insanlara karşı aç ; ılmış tek taraflı bir savaştır ' ' dedi .

İHH Genel Merkezinde AA muhabirine aç ; ıklamada bulunan Ahmet Mercan , İsrail ' in , gemilere saldırısını şiddetle kınadıklarını sö ; yledi .

Mercan , şö ; yle konuştu :

' ' İnsan , insan hakları , adalet , hukuk kavramları iç ; erisinde dü ; şü ; ndü ; ğü ; mü ; z zaman bunun mü ; mkü ; n olmadığını dü ; şü ; nü ; yorsun ; fakat bu olayla birlikte şu gö ; rü ; lü ; yor ki İsrail bir devlet ve bir toplumdan ö ; te bir terö ; r ö ; rgü ; tü ; olduğunu ortaya koydu . ' '

31 Mayıs 2010 tarihinin , ç ; ok ö ; nemli bir kırılma noktası olduğunu ve bu tarihten itibaren sadece İsrail ' in değil , dü ; nyanın da bir imtihan verdiğinin altını ç ; izen Mercan , şö ; yle dedi :

' ' Dü ; nyanın imtihanı şudur : İnsan haklarına sahip ç ; ıkacak mı? Ç ; ıkmayacak mı? Tepkisi ne olacak? Ç ; ü ; nkü ; bu , bir savaştır . Bu , silahsız insanlara karşı aç ; ılmış tek taraflı bir savaştır . Sadece Tü ; rkiye ' ye değil . 50 ü ; lkeye karşı aç ; ılmış bir savaştır . İnsanlığın vicdanına aç ; ılmış bir savaştır . Aldığımız bilgiler gö ; re , ilk başta ' 3 ö ; lü ; ' denildi . Bazı İsrail kaynakları da 16 ö ; lü ; olduğunu yazıyor . Gemilerin de Hayfa Limanı ' na ç ; ekildiği belirtiliyor . 30 ' un ü ; zerinde de yaralı olduğundan bahsediliyor . ' '

İHH YÖ ; NETİM KURULU Ü ; YESİ VEYSEL BAŞAR : GEMİDE 800 KİŞİ VAR , İLK MÜ ; DAHALE ANINDA ALDIĞIMIZ GÖ ; RÜ ; NTÜ ; LERDE YARALILAR OLDUĞUNU GÖ ; RDÜ ; K

İnsan Hak ve Hü ; rriyetleri ( İHH ) İnsani Yardım Vakfı Yö ; netim Kurulu Ü ; yesi Veysel Başar , İsrail ' in saldırdığı , insani yardım ekibini taşıyan ' ' Mavi Marmara ' ' gemisinde 800 yolcunun bulunduğunu sö ; yledi .

Başar , AA muhabirine aç ; ıklamasında , olayın başından itibaren , bir kriz merkezi kurarak sü ; rekli gemiyle irtibat halinde olduklarını ancak dü ; n saat 23 . 00 ' ten itibaren aralıklarla gemide karartma yapılmaya başlandığını ifade etti .

Gemiye mü ; dahale olmadan ö ; nce tü ; m iletişim kanallarının İsrail tarafından engellendiğini belirten Başar , ancak gemide ikinci bir gö ; rü ; ntü ; imkanı olduğunu ve mü ; dahale anındaki gö ; rü ; ntü ; leri de oradan elde ettiklerini bildirdi .

Başar şö ; yle devam etti :

' ' İsrail askerleri gemiye , havadan ve denizden ç ; ıktıkları gö ; rü ; lü ; yor . Geminin ortasında yaralıların koyun sü ; rü ; sü ; gibi toplandığını gö ; rdü ; k . Yaralılardan başına kurşun isabet eden birinin ö ; ldü ; ğü ; , vü ; cudunun ç ; eşitli yerlerinden yara alan başka bir kişinin de ö ; ldü ; ğü ; bilgisini aldık . Ancak bu kişileri teşhis edemedik . Ç ; ok net bilgilerimiz yok . İsrail kaynaklarından da ç ; elişkili aç ; ıklamalar geliyor . Gemide ayrıca kadınların yanı sıra 6 aylık bir bebek bulunuyor . ' '

Ö ; te yandan İHH ve MAZLUMDER ' in diğer uluslararası yardım kuruluşlarıyla ortak basın aç ; ıklaması yapacağı da bildirildi .

Bu arada Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir , İHH Genel Merkezi ' ne gelerek yetkililerden bilgi aldı .

Haber 7 / Ajanslar