İsrail İle En Önemli İşbirliği Alanı Savunma Ankara

-İSRAİL İLE EN ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ ALANI SAVUNMA ANKARA (A.A) - 31.05.2010 - GAZZE'YE YARDIM GÖTÜREN GEMİLERE YAPTIĞI SALDIRININ ARDINDAN TÜM GÖZLERİN

 

-İSRAİL İLE EN ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ ALANI SAVUNMA

ANKARA ( A . A ) - 31 . 05 . 2010 - Gazze ' ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırının ardından tüm gözlerin üzerine çevrildiği İsrail ' le Türkiye arasındaki en önemli işbirliği , savunma sanayisi alanında .

Savunma sanayi göz önüne alındığında iki ülke arasındaki ticaret dengesi İsrail lehine gelişiyor . Türkiye İsrail ' den yüksek teknoloji gerektiren savunma sanayisi ürünleri alırken , İsrail Türkiye ' den daha çok askeri bot , üniforma benzeri malzemeler satın alıyor . İsrail Türkiye ' nin savunma sanayi alanında önemli ortakları arasında yer alıyor .

-İKİLİ SEKTÖREL İLİŞKİLER-

Her iki ülkenin üstünlükleri karşılaştırıldığında ve ekonomilerin tamamlayıcı özellikleri ile coğrafi yakınlığın sağladığı avantajlar göz önüne alındığında , Türkiye ile İsrail arasında son derece geniş ekonomik işbirliği olanakları mevcut .

Ancak , Türkiye-İsrail ilişkilerinin önündeki en büyük engel , İsrail-Filistin sorunu olarak görülüyor . Özellikle İsrail ile planlanan uzun vadeli yatırımlar , bölgedeki savaş ve bunun getirdiği istikrarsızlık nedeniyle olumsuz yönde etkileniyor .

-İKİ ÜLKE DIŞ TİCARETİ-

Türkiye , geçen yıl İsrail ' e 1 milyar 528 milyon 370 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken , 1 milyar 70 milyon 128 bin dolarlık da ithalat yaptı . Bu yılın dört ayında ise İsrail ' e 415 milyon 979 bin dolarlık ihracat , 695 milyon 406 bin dolarlık da ithalat yaptı .

Türkiye ' nin İsrail ' e ihraç ettiği başlıca ürünler arasında . demir-çelik , otomotiv ve yan sanayi , petrol ve petrol ürünleri , elektrikli makina ve cihazlar , dokumacılık ürünleri , kimyasallar , hazırgiyim , metal eşya bulunuyor .

Türkiye , İsrail ' den ise kimyasallar , petrol ve petrol ürünleri , maden cevherleri ve döküntüleri , elektriksiz makinalar , dokumacılık ürünleri ve kağıt-karton ve kağıt , karton esaslı mamuller ile metal eşya ithal ediyor .

İsrail ile karşılaştırıldığında Türkiye ' de nispeten ucuz işgücü olması ve gerek AB gerekse BDT ülkelerine coğrafi yakınlığı nedeniyle Türkiye ' de başta tekstil olmak üzere ortak yatırımlar , sınai alanda önemli işbirliği fırsatları sunuyor .

Türk müteahhitlik firmalarının İsrail ' de bugüne kadar üstlendikleri projelerin toplam değeri yaklaşık 583 milyon dolar seviyesinde bulunuyor .

31 . 05 . 2010 12 : 08 : 30