Binlerce Erzurumlu İsrail'i protesto etti

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısına Erzurumlular tepki gösterdi. Binlerce kişi İsrail aleyhine slogan atarak, hayatını kayb

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısına Erzurumlular tepki gösterdi. Binlerce kişi İsrail aleyhine slogan atarak, hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İsrail'in, içerisinde Türklerin de bulunduğu yardım gemilerine yönelik saldırısı Erzurum'da protesto edildi. Bugün öğle namazından sonra Çifte Minareli Medrese önünde toplanan aralarında bayanların ve çocukların da bulunduğu Erzurumlular daha sonra Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürüdü. Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları taşıyan binlerce kişi 'Katil İsrail gemilerden defol', 'Kahrolsun İsrail', 'Erzurum'dan Gazze'ye selam' dövizleri taşıdı. Tekbir getirerek yürüyen protestocular Lalapaşa Cami önünde toplanan grupla bir araya geldi. İsrail aleyhine slogan atan binlerce kişi saldırıda hayatını kaybedenler için Lalapaşa Camii avlusunda gıyabi cenaze namazı kıldı.

Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ESP) adına konuşan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Faükültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Atalay, bazı Arap ülkelerini ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nı eleştirdi. İsrail saldırılarını asrın imtihanı olarak değerlendiren Atalay, "Ekmeksiz, susuz, evsiz kalmış Gazze halkının mahkum kılındığı trajedi karşısında sadece insan olmanın gereğini yapmak adına gencecik hayatlarını gözden çıkaran yiğit yürekleri taşıyan gemiler İsrail eşkıyasının baskınına uğramıştır. İnsanı yardım dışında hiçbir amacı olmayan bu kutlu kervanın kutlu yolcularından bazıları kanlarıyla ölü vicdanları diriltmek için şehit, bazıları da yaralanarak soylu kıyamın öncüleri olmuşlardır. Çağımız insanlığının imtihanı kılınmış bu vahşet karşısında kör, sağır, dilsiz kalmayı yeğleyen sözüm ona uygar devletlerin maskeleri düşmüştür. Buradan dünyaya barışı egemen kılmak adına kurulmuş olduklarını iddia edip, hakikatte ise sadece barışın katillerine hizmet etmekten öte bir varlık gösteremeyen Birleşmiş Milletler teşkilatını, üç maymun oyunundan başka oyun bilmeyen Güvenlik Konseyi gibi teşkilatlara sesleniyoruz: Ey yalancılar, sizler bugüne kadar kanı akıtılan, ırzları heder edilen Müslümanlar için hangi taşın altına elinizi soktunuz?" dedi.

Arap ülkelerini 'kuklalık' yapmakla niteleyen Prof. Dr. Atalay, "Arap hükümetlerine sadece Filistinli kız çocuğunun 'utanın utanın' isyanını hatırlatmak iseriz. Ey hain kuklalar, sizleri yegane varoluş nedeninizin kendi halkınızı emperyalizme korumak değil aksine öz halkınıza karşı emperyalist güçlerin adi menfatlerini kollamak olduğunu, bunun da sizler için bir zillet olduğunu bilmenizi isteriz." diye konuştu. İskenderun'da yaşanan hain saldırıyı da kınayan Atalay, kardeş kanı akıtılmak istendiğini belirtti.

Terör ve İsrail saldırısını protesto eden binlerce kişi dua ettikten sonra sessizce dağıldı. Bu arada yarın sabah namazında Ulu Cami'de hayatını kaybedenler için dua edileceği açıklandı.