100 MW'lık elektrik için el sıkıştılar, 3 milyon ağaç kurtulacak
Türkiye'de yenilenebilir kaynaklara yatırım yapan şirketlerden biri olan Akenerji, önde gelen rüzgâr enerjisi üreticilerinden Polat Enerji'yle işletme
İmzaları Akenerji adına Genel Müdür Ahmet Ümit Danışman , Polat Enerji adına da Genel Müdür Zeki Eriş attı . Her iki şirketin de ilgiyle izlediği imza töreninde katılımcılara hitap eden Ümit Danışman , üretim kapasitesinden fazla satış yapabilmek için ticari bir platform oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi .
Akenerji Genel Müdürü Danışman , " Elektrik maliyetlerini düşürmek isteyen müşterilerimizden gelen yoğun talebe binaen enerji tedarik portföyümüzü büyütmek ve onlara sunduğumuz enerjinin mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olmasını istiyoruz . Pek çok sektörde olduğu gibi her üreticinin etkin bir satış ve pazarlama organizasyonuna sahip olması mümkün değildir . Biz , her ölçekte üreticiye özellikle de küçük üreticilere sahip olduğumuz satış ve pazarlama gücünü kullanarak , ilkesi ' Kazan-kazan ' olan işbirliğinin kapılarını açıyoruz . Hayata geçirdiğimiz bu ilk işbirliği Türkiye ' de enerji piyasasının sıhhatli gelişimine büyük katkıyı yapacaktır . " ifadelerini kullandı .
Anlaşmanın 31 Aralık ' a kadar üretim kapasitesinin satın alınmasını öngördüğünün altını çizen Danışman , " Satın almaya konu enerji miktarı her yıl 62 ton yani yaklaşık 3 milyon ağaca eşdeğer karbon emisyonunun engellenmesi demektir . Dolayısıyla bu anlaşmayla müşterilerimize daha çok yeşil enerji sunma imkânı elde ediyoruz . " dedi .
Üretim satın alma anlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Polat Enerji Genel Müdürü Zeki Eriş de " Büyüme stratejisinde kaynaklarını arttırmayı öngören ve yenilenebilir enerji portföyünü arttırmak isteyen , çevreci hedefleri olup ve ekonomik maliyetlerinin yanı sıra çevresel maliyetlerin de bilincinde olan ve bu konuda duyarlılık taşıyan Akenerji ' yle işbirliği yapmak bizi mutlu ediyor . " değerlendirmesini yaptı .
Polat Enerji ' nin Tamamen yenilenebilir enerjiye yatırım için yola çıktığını anlatan Eriş , " Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan Strateji Belgesi ' ne göre rüzgâr enerjisinde 2020 yılına kadar 20 bin MW kurulu güç öngörülüyor . Bu hedefe ulaşmak için her yıl 3 bin MW ' ın üstünde rüzgâr elektrik santrali kurulu güç ilavesi gerektiğini göz önüne alırsak rüzgar santrallerinin ihtiyacı olan destek mekanizmalarının bir an evvel iyileştirilmesi gerektiği aşikardır . " uyarısında bulundu .
Danışman ve Eriş konuşmaların ardından Polat Enerji ' nin 100 MW ' lık elektrik üretim gücünü içeren rüzgar santrallerinin tüm üretim kapasitesinin satın alınmasını öngören anlaşmayı imzaladı .
İmzaların ardından gazetecilerin anlaşmanın süresiyle ilgili sorularını cevaplayan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman , " Anlaşmayı 31 Aralık için yaptık . Ancak amacımız anlaşmanın daha uzun süreli olmasıdır . İşbirliği anlaşmasını Polat Enerjiyle yaptık , ama bununla sınırlı kalmayabiliriz . Diğer yenilenebilir enerji şirketleriyle ortaklıklara hazırız . " karşılığını verdi . Danışman , anlaşmayla ilgili fiyat açıklamalarının da söz konusu olamayacağını belirtti .
Danışman , rüzgar enerjisi lisanslarıyla ilgili bir soru üzerine de " Bu , 2007 den bu yana bitmeyen tefrikaya döndü . Yatırımcı için sıkıntılı bir durum . Herkes teminat mektubunu verdi . Ancak belirsiz durumlar var , nasıl sonuçlanır bilmiyorum . Lisanla ilgili konunun en kısa sürede netleşmesini , yatırımcının önünü görmesini diliyorum . " dedi .
