Diyarbakırlı genç kızların ördüğü ipek giysileri ünlü mankenler tanıttı

Modacı ve tasarımcı Cemil İpekçi, Diyarbakır'ın İpek poşusundan hazırladığı koleksiyonunu defileyle tanıttı. Türkçe, Kürtçe ve Ermenice müzikler eşliğ

Modacı ve tasarımcı Cemil İpekçi, Diyarbakır'ın İpek poşusundan hazırladığı koleksiyonunu defileyle tanıttı. Türkçe, Kürtçe ve Ermenice müzikler eşliğinde Keçi Burcu'nda yapılan defileyi Tuğba Özay, Funda Barın, Yelda Kara, Zafer Alpat, Sinem Sülün, Bekir Çoşar ile Diyarbakırlı mankenlerin de aralarında bulunduğu mankenler sergiledi.

Diyarbakır'ın önemli ve kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından olan ipek poşu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası(DTSO)'nın Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde yürüttüğü ''Silk Puşi Projesi'' kapsamında modacı Cemil İpekçi tarafından tasarımları yapılan ve geleneksel ipek poşudan üretilen koleksiyonla tanıtıldı.

Diyarbakır'da TSO'ya ait tezgâhlarda genç kızlar tarafından dokunan ve İpekçi'nin İstanbul'daki atölyesinde hazırlanan 45 parçalık koleksiyon, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Koreografisini Yasin Say'ın, müzik direktörlüğünü Ayhan Topaloğlu'nun yaptığı defilede, Türkçe, Kürtçe ve Ermenice müzikler çalındı. Defilede bir kostüm tanıtan Tuğba Özay, şarkı da söyledi.

Ardından sahneye çıkan Cemil İpekçi, ''Birbirimizi dışlar, birbirimizle kavgalar ederiz. Hepimiz Rabb'in kelebekleri değil miyiz? Farklı yerlerde ve farklı biçimlerde. Ama onlar kadar renkli ve onlar kadar kısacık bir hayatımız var. Yani bir dakika bile evrene göre yaşamıyoruz. Bu bir dakika için 'bu toprak senin, bu toprak benim, sen siyahsın, ben beyazım, öbürü burada doğmuş' diye sadece kavgalar ediyoruz. Aslında insan olduğumuzu unutuyoruz. Hepimiz aynı şekilde doğuyoruz. Hepimizin gittiği yer de aynı.'' diye konuştu.

İpekçi, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir okul açacağını, İdil'de ''Berivan'' bebeklerini yaptıklarını belirterek, dünyaya o bebekleri tanıtacaklarını ve Diyarbakır'da da bir tasarım merkezi açmak istediğini dile getirdi.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise İpekçi'yi ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, ''Rüyalarımızın gerçekleşmesi bizim için çok önemli. Aslında bu bizim de rüyamız. Diyarbakır'da bu gecelerin çok yoğun yaşanmasını istiyoruz ve gerçekleşmesini diliyoruz. İnşallah ipeğimizi ve sevgimizi tanıtmaya önemli bir adım atacağız. Bu adımı atarken sizin desteğinizi hiç unutmayacağız. Bütün Diyarbakırlılar adına size şükranlarımı sunuyorum.'' şeklinde konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de organizasyon için Diyarbakır halkı adına İpekçi'ye teşekkür etti. İpekçi'nin anlamlı konuştuğunu belirten Baydemir, ''İpekçi yürekten konuştu ve yüreğinden yüreğimizle buluştu. Hakikaten bu yürek buluşmalarını çoğaltmamız lazım. Tam da bugün, bu ülkenin, coğrafyamızın yani Anadolu insanıyla Mezopotamya insanının böylesi ortamlara ihtiyacı var. Artık bizim cenaze merasimlerinde değil, böylesi merasimlerde defilelerde buluşmamız lazım. Bunu ülkemize, insanımıza mutlaka ama mutlaka yaşatmamız lazım.'' açıklamasını yaptı.