Milas'ta Tütüncülüğü Yaşatma Çabaları

Türkiye genelinde olduğu gibi Muğla'nın Milas ilçesinde de ygit gide azalmaya başlayan tütüncülük faaliyetlerinin yaşatılması için Tuzabat köyünde büyük çaba harcanıyor.

Milas'ta Tütüncülüğü Yaşatma Çabaları
Milas'a bağlı Tuzabat köyünde tütüncülük yapan köylüler, bölgede yok olmaya yüz tutmuş tütüncülüğü yaşatmaya çalışıyorlar.
60 yaşındaki tütün üreticisi Saniye Akgedik, "Karnımızı doyuralım diye yapıyoruz. Zeytin yapsak zeytinyağı fiyatları düşük. Tütün yetiştirsek tütün fiyatı düşük. Ne yapalım? Çaremiz yok, çalışacağız işte. 4 çocuk annesiyim. Evlenecek oğlum var. Para lazım. Altın almak istesek fiyatlar çok yüksek." dedi.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı daçok önceki yıllarda bölgede daha çok tütün yetiştirildiğini ancak son yıllarda tütün belli başlı birkaç köyde yapıldığını söyledi. Milas'ın merkez ve köyleriyle nüfusunun 124 bin civarında olduğunu kaydeden Atıcı, "2009 yılında 572 kişi, 4 bin 520 dönümde tütün yetiştirdi. 2010 yılında ise 559 kişi, 4 bin 550 dönüm alanda tütün yetiştirecek. Bu nüfusa göre yetiştirilen tütün az. Çünkü önceki yıllarda daha çok tütün yetişirdi" diye konuştu.
Atıcı, ağırlıklı olarak tütünün Çamlıyurt, Çamovası, Çamköy ve Akkovanlık köylerinde yetiştirildiğini belirtti.