Gürcistan'ın geleceğini belirleyecek yerel seçim yarın

Gürcistan'da Ağustos 2008'de gerçekleşen savaş ve ülkenin bölünmesinin ardından ilk kez halk sandık başına gidecek. Rusya karşıtı tutumu ile bilinen C

Gürcistan'da Ağustos 2008'de gerçekleşen savaş ve ülkenin bölünmesinin ardından ilk kez halk sandık başına gidecek. Rusya karşıtı tutumu ile bilinen Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin referandumuna dönüşen seçimlerde yerel yönetimler yenileniyor. Boş olan milletvekillikleri seçiminin yanı sıra Tiflis belediye başkanı da ilk kez doğrudan halk tarafından seçilecek. Seçimlere 14 siyasi parti ve 3 blok katılacak.

Seçim sonuçlarının 2012'de yapılacak parlamento seçimleri ve 2013'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini doğrudan etkileyeceği kaydediliyor. Ocak 2008'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52,8 oy alan Saakaşvili ilk turda seçilmeyi başarmıştı. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının Rusya tarafından tanınmasının ardından Washington'da gerçekleşen yönetim değişikliği Saakaşvili'ye olan ABD desteğinin azalmasına neden oldu.

Rusya ile İran nükleer programı, Afganistan, nükleer silahsızlanma gibi bir dizi konuda mutabakat sağlayan Washington son olarak Kırgızistan politikalarının da eş güdümlü yürütülmesinde mutabakat sağladı. Beyaz Saray dış politika danışmanı Michael MacFaul'un Moskova'da yaptığı açıklamada "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün sağlanmasına yönelik bir stratejimiz yok" değerlendirmesinde bulunması ilgi çekti.

Rus basınında yer alan bilgilere göre, Gürcistan Parlamento Başkanı Davik Bakradze de yaptığı değerlendirmede, "Gürcistan devleti ve ülkemiz adında yarın yapılacak seçimler tarihi öneme sahip. Burada geleceğimizin belirlenmesi açısından çok önemli sonuçlar çıkacak... Seçimlerin tek galibi olmalı, o da Gürcistan devleti ve Gürcü halkı." dedi.

Anket sonuçlarına göre iktidar partisinin yarın yapılacak seçimlerde şansı yüksek. İlk kez halk tarafından doğrudan seçilecek Tiflis belediye başkanlığı için de 9 aday bulunuyor. Yüzde 30 barajın bulunduğu başkanlık seçimlerinde, adaylardan hiçbirinin yüzde 30'u yakalayamaması durumunda, en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışacak. İktidar partisi adayı Kiki Ukulava'nın Tiflis belediye başkanı seçilmesine kesin gözü ile bakılırken, muhalif aday İrali Alasaniya'nın da seçimleri ikinci sırada tamamlanması bekleniyor.

Binden fazla gözlemcinin izlediği seçim sonuçlarına muhalefetin itiraz etmesi ve kısmi sokak gösterilerinin yaşanma ihtimalinin yüksek olduğu kaydediliyor. Saakaşvili'nin yanında olan şimdilerde muhalefete geçen eski parlamento başkanı Nino Burjanedze'nin seçimlere katılmamasına ve Moskova ile sıklaşan temaslarına dikkat çekiliyor.