Baltık ülkeleri, Ortadoğu pazarına ulaşmak için Türkiye'ye giriş yolu arıyor

Küreselleşen dünyada yeni pazarlara ulaşmanın hesaplarını yapan Baltık ülkeleri, uluslararası ulaştırma projesi Wiking treni ile Ortadoğu'ya inmek ist

Küreselleşen dünyada yeni pazarlara ulaşmanın hesaplarını yapan Baltık ülkeleri, uluslararası ulaştırma projesi Wiking treni ile Ortadoğu'ya inmek istiyor. Daha önce Karadeniz'de kıyı olan ülkeleri, Batı ile Kuzey Avrupa'ya bağlayan Wiking Tren Yolu projesine Türkiye'yi de katmaya çalışan proje ortağı ülkeler, Ortadoğu, Güney Kafkasya ülkeleri arasındaki ticari ürün sevkıyatını Karadeniz üzerinden gerçekleştirmeyi hedefliyor. Türk iş adamlarının AB ülkelerine daha kolay ulaşımını önemli oranda kolaylaştıracak olan proje için uzun zamandır Karadeniz'de fizibilite araştırmaları yaparak en uygun giriş noktasını belirlemeye çalışıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev arasında imzalanan 17 maddelik işbirliği protokolü, Karadeniz Bölgesi'nin önemini artırdı. Ulaştırma Bakanları Binali Yıldırım ile Igor Leviti'nin imzaladığı uluslararası karma taşımacılığın organize edilmesine dair anlaşma, Samsun-Kavkaz demiryolu feribot taşımacılığını faaliyete geçirdi. Trenferi taşımacılığı ile ticari mallar, Samsun limanından Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin'e kadar uzanabilecek. Bu önemli işbirliği ve yatırım, başta Ortadoğu olmak üzere Uzakdoğu ve Güney Kafkasya pazarlarına açılmak isteyen Baltık ülkelerinin yönünü Karadeniz'e çevirdi.

Beyaz Rusya, Belarus, Litvanya ve Ukrayna, 7 yıl önce faaliyete geçirdikleri uluslararası Wiking Tren Yolu ulaştırma ve taşımacılık projesinin merkezine Karadeniz limanlarını oturtuyor. Gümrük anlaşması sebebiyle tek gümrük işlemiyle Odessa limanından Baltık Denizi'ne kadar taşınan özel ürün konteynırlar ve römorklar şimdi de raylı gemilerle Karadeniz'e buradan da hedef pazarlara götürülmek isteniyor. Türkiye'nin proje ortaklığı konusunda hükümetle görüşmelerini sürdürüp olumlu sinyaller alan Litvanya ve Ukrayna, İran, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi ülkelere yapılacak ve bu bölgelerden Avrupa'ya gönderilecek sevkıyat için Karadeniz'deki araştırmalarını sürdürüyor. Karadeniz'e çıkılan noktada bölge ekonomisine büyük canlılık getirecek olan proje için Baltık ülkeleri, İstanbul, Samsun ve Trabzon alternatifi üzerinde duruyor. Ancak Trabzon'da demiryolu hattının olmaması, İstanbul da ise trafik probleminin yaşanması nedeniyle Samsun, ulaşım avantajlarıyla en uygun partner gözüküyor.

Wiking Projesi Kurulu, bu amaçla 31 Mayıs'ta Odessa'da uluslar arası bir toplantı düzenliyor. Toplantıya Samsun'dan Lojistik Kurulu üyeleri davet edildi. Toplantıya katılacak olan heyet, kurula Samsun'un ulaşım avantajlarını anlatacak. Cihan'a konuşan Samsun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, şehrin geleceği için projenin büyük önem taşıdığını söyledi. Projenin Baltık ülkelerini Karadeniz'e bağlayacağının altını çizen Karanfil, "Wiking ortak bir demiryolu hattıyla Baltık ülkeleri, yolcuyu ve yükü ciddi bir yatırımla Karadeniz'e indirmişti. Devamı noktasında Türkiye'ye giriş için 3 alternatif belirlendi. İstanbul, özellikle trafik ve maliyetler noktasında çok da elverişli değil. Trabzon'da ise demiryolu hattı yok. Malı Karadeniz'den başka bölgelere götürmek istiyorlarsa, Samsun'un çok önemli noktada olduğunu söylüyoruz. Bu nedenle Samsun biçilmiş kaftan. Samsun-Kafkas demiryolu hattı ile Rusya, Wiking projesiyle de Litvanya, Beyaz Rusya ve Ukrayna ile bu köprü sağlanırsa ilimiz, kuzeyin güneye bağlandığı nokta olacak. " dedi.

Konunun ihmal edilemeyecek öneme sahip olduğunu vurgulayan Karanfil, "Samsun Ticaret Odası ile birlikte çalışıyoruz. Sivil toplum örgütlerinin girişimleri var. Bu yeni bir konu ama gelecek noktasında üzerinde durmamız gereken ön önemli konulardan bir tanesi. Avantajlarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Demiryolu hattı olmayan Trabzon, bu projeyi sahiplenme noktasında yol alma konusunda ciddi gayretler yaparken, her türlü üstünlüğe sahip iken bizim daha fazla gayret etmemiz gerekiyor. Konuyu gündemde tutmak ve ikili ilişkilere girmek gerekiyor. Biz ilk icraat olarak Lojistik Kurulumuzu toplayacağız. Bu konuyla ilgili kararlar verilecek." ifadelerini kullandı.

Wiking Proje kapsamında ilk tren, Şubat 2003'te İliçivsk limanından hareket ederek Rusya ile Baltık ülkelerini birbirine bağlamıştı.