Nesrin Baytok TBMM'de - POLİTİKA

Kooperatif yöneticilerinin hukuka açıkça aykırı eylem ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda bu kişilerin görevine ilgili bakanlık tedbiren son verebilecek.

Nesrin Baytok TBMM'de - POLİTİKA


Kooperatif yöneticilerinin hukuka açıkça aykırı eylem ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda bu kişilerin görevine ilgili bakanlık tedbiren son verebilecek.
TBMM Genel Kurulunda, ''Kooperatifler Kanunu ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın 3. maddesi önergeyle değiştirildi.


Böylece, yapılan denetimler sonucunda kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatif Birliğinin ve bunların iştiraklerinin, yönetim kurulu üyeleriyle üst düzey yöneticilerinin hukuka açıkça aykırı eylem ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda, ilgili bakanlık, kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak gecikmesinde sakınca görülen hallerde ileride telafisi güç ve imkansız zararlara yol açılmasının engellenmesi amacıyla bu kişilerin görevine tedbiren son verebilecek.

Bu durumda ilgili bakanlık bir yıl içerisinde olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması için gerekli tedbirleri alacak.

CHP milletvekilleri, önergeye tepki gösterdiler ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savundular. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, bu önergenin kooperatifler için ''yargısız infaz anlamına geleceğini'' savundu. Susam, ''Bu önerge, kooperatifler tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır'' diye konuştu.

Önerge sahibi AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, eleştirilerin aksine kendisinin hiçbir kooperatifle şahsi meselesinin olmadığını söyledi. Elitaş, kooperatiflerin ortak olduğu şirketlerin genel kurulun ibrasına tabi olduğunu, böylece yapılan yolsuzlukların yargı yoluyla denetiminin engellenmesinin ortaya çıktığını kaydetti.

''Ele geçirme'' şeklinde değerlendirmenin ''yanlış'' olduğunu belirten Elitaş, ''Bu düzenleme, Ticaret Kanunu hükümlerine göre ibrayla kurtulmanın önüne geçmek amacıyla yapılmış bir düzenlemedir'' dedi.

-BAYTOK GENEL KURULDA-

Öte yandan, tasarının 3. maddenin kabul edilmesinden ardından CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok da Genel Kurul çalışmalarına katıldı.

Kaset iddialarının ardından ilk kez TBMM'ye gelen Baytok, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ile Genel Kurul'a gelerek, yan yana oturdu.

Star Gazete