Genç Siviller 27 Mayıs Darbesi'ni Andı

Genç Siviller Platformu adına Caddebostan Sahili'nde bir araya gelen grup, 27 Mayıs Darbesi nedeniyle anma töreni düzenledi

Genç Siviller Platformu adına Caddebostan Sahili'nde bir araya gelen grup, 27 Mayıs Darbesi nedeniyle anma töreni düzenledi. Yassı Ada'dan denize yansıttıkları ışık süzmesi altında açıklama yapan siviller, daha sonra denize çiçek bıraktı.
Caddebostan Sahili'nde bir araya gelen Genç Siviller Platformu'na üye 20 kişi, 27 Mayıs Darbesi nedeniyle bir anma töreni düzenledi. Adadan yükselttikleri ışık süzmesiyle Yassı Ada'ya 'Yaslı Ada' göndermesi yapan grup, daha sonra basın açıklaması yaptı.
Grup adına açıklama yapan Turgay Ogür, "Bundan 50 yıl önce, Türkiye'de askerler ilk darbelerini yaptılar ve cumhurbaşkanından milletvekillerine, başbakanlara, bakanlara, genelkurmay başkanı ve emniyet müdürüne kadar pek çok kişiyi arkamızda şu an ışıkla işaret ettiğimiz adaya topladılar. Bu adada uydurma bir mahkeme kurup, onları yargılayıp, 3'ünü idam ettiler. Pek çoğu işkence gördü, hapse atıldı. Açıklanamayacak ölümler oldu. Biz 50 yıl sonra buna dikkat çekmek adına İstanbul'un başucunda olduğunu
göstermek için adayı ışıklandırmak ve İstanbulluların dikkatine adaya çekmek istedik" dedi.
Ogür'ün ardından söz alan Celal Bayar'ın torunlarından Akile Gürsoy, "27 Mayıs'ın 50. yılında kadirşinaslıkla bu kötü günleri hatırlayan, bir daha Türkiye'nin böyle kötü günler yaşamaması için bir vefa göstererek bu toplantıyı düzenleyen genç sivillere teşekkür ediyoruz. O mahkemeler herkesin gözü önünde. Gerçi o zaman televizyon yoktu ama radyolardan herkesin gözü önünde büyük baskılar altında cereyan etti. Belgeleri ve dokümanları var. Kardeşim Emine Gürsoy'da zabıtları yayın haline getirdi.
İlgilenenler için pek çok kaynak mevcut. Tabi büyük babam Celal Bayar'da, o mahkemede ölümle yargılanan yargılanması için kanun değiştirilip yaş haddinin küçültüldüğü, idam edilebilmek için ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak bu muameleye maruz kaldı. O bakımdan da bütün ülkemiz adına çok önem taşıyan bir mahkeme oldu. Bugünde ülkemize demokrasimize böyle bir sekte gelmemesi için milletimizin huzur için de hayatına devam edebilmesi için bütün hatırlamalara ve sorgulamaya ihtiyacımız var.
Onun için çok teşekkür ederim" diye konuştu.
Bayar'ın diğer torunu Emine Gürsoy ise, "Darbenin 50. yıl dönümünde Yassı Ada'da tutuklu bulunanları rahmetle anıyorum. Türk siyasi tarihinde darbeler hep var. 27 Mayıs'tan önce bir dokuz subay olayı var. 27 Mayıs'a benzer bir düşünceden planlanan bir olay. Fakat gerçekleşmedi zaten. 27 Mayıs darbesi gerçekleşti. 600 kadar kişi, cumhurbaşkanı, milletvekilleri, başbakan Yassı Ada'ya götürüldü ve cezalandırıldılar. Bence Yassı Ada'da milli irade cezalandırıldı. Siz kimi seçerseniz seçin, biz yine
bildiğimizi okuruz diye millete mesaj verildi" dedi.
Burada bir anısını aktaran Gürsoy, "Yassı Ada'daki mahkemelerden bir tanesinde; Menderes'in kaleminin mürekkebi bitiyor. Büyük babamda bunu görüp kendi kalemini Menderes'e veriyor. Menderes'te teşekkür ederim diyerek kendi kalemini büyükbabama veriyor. Bu aralarındaki ilk ve son görüşme. Bu kalem şimdi Celal Bayar Müzesi'nde. Böyle bir acı hatıramız var" diye sözlerini tamamladı.
Genç Sivillerin etkinliği, yapılan bu konuşmaların ardından beraberlerinde getirdikleri çiçekleri, denizden adaya doğru atarak son buldu.