Washington'daki Türkiye uzmanları değerlendirdi

Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'ye ne katacağı, neleri değiştireceği, Washington'daki Türkiye uzmanlarına soruldu.

CHP’nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’ye ne katacağını, neleri değiştireceğini, Kılıçdaroğlu’nun muhalefette olduğu Türkiye’nin başta ABD olmak üzere dünyada nasıl göründüğünü, Washington’daki Türkiye uzmanlarına soruldu.

Araştırma ve düşünce kuruşlarında görevli bu uzmanların ise birleştiği tek nokta vardı: Washington ve buradaki siyaset üreticiler Kılıçdaroğlu’nun bu göreve gelmesinden çok umutlu. Ve bir an önce ABD’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Henri J. Barkey, Carnegie Uluslarası Barış Vakfı Türkiye ve Ortadoğu uzmanı: Baykal’ın ayrılışı Türk politik hayatı için iyi bir belirtidir. Yorgun ve vizyondan yoksun Baykal’la karşılaştırdığınızda Kılıçdaroğlu’nın daha iyi olduğu kesindir. Eğer Kılıçdaroğlu gerçekten CHP’yi değiştirmek istiyorsa, liderlik değişiminin yanında çok daha fazlasını yapabilmelidir. Öncelikle partisinde bir temizlik yapmalı ve birçok CHP dinozorunu elemelidir. Sonrasında ise kapsayıcı bir özgürlükçü yol izlemeli ve CHP’nin geleneksel siyasi-ekonomik kaygılarına yoğunlaşmalı.

Soner Çağaptay, Washington Yakın Doğu Politikaları Ensitüsü Türkiye Araştırma Programı Direktörü: Kılıçdaroğlu, liderlik üslubu ve yeni kadrosuyla Türk siyasetine getirdiği yeni hava ile CHP’yi etkili bir hale getirdi. Ayrıca Başbakan Erdoğan ile de benzeri bir sosyal kültürden gelmektedir. Yani halkın orta-alt sınıfı diyebileceğimiz sınıftan gelmekte. Seçimi tepeden başlayan yenileşmenin tabanı hareketlendirmesiyle meydana geldi. Ayrıca CHP bu liderlik değişimi ile AKP’nin ’öncü’kimliğini de ortak oldu. Bugüne kadar AKP öncü ve değişim vizyonuna sahip olan bir parti, CHP ise değişime karşı olan bir parti görünümündeydi. CHP’nin şimdi yeniden bir demokrasi ve işçi hareketine dönüşmesi, gelir dağılımı konularını öne çıkararak klasik bir sosyal veya sol parti dönüşümü mümkün olabilecektir.

Svante Cornell, Asya-Kafkaslar Merkezi Enstitüsü İpek Yolu Çalışmaları Programı Direktörü: Türkiye’de şimdiye kadar çok büyük bir seçmen kitle, muhalefet partilerine liderlerine rağmen oy verdiler, liderleri için değil. Bir değişimin gerekliliği ortada idi. CHP son yıllarda bir ulusalcı kimliğe bürünmüş, Avrupa, ABD ve hatta dünya karşıtı bir parti haline gelmişti. Henüz halen erken olsa da, Kılıçdaroğlu ile sadece bir kez ve o da iki yıl önce görüşme şansım olsa da çok yakından tanıdığımı söyleyemem. Gördüğüm kadarıyla dünyaya açık ve karşısındakini dinleyen bir adam kendileri.

Joshua W. Walker, Transatlantik Akademisi Düşünce Kuruluşu Türkiye Uzmanı : Gidiş hali hiç bir şekilde tasvip edilemez ama Baykal’ın gidişi Türk siyasi hayatına son zamanların en büyük heyecanını getirmiştir. Baykal eski tarz bir siyasetle, Erdoğan’ın ak dediğine kara diyerek ama hiç bir alternatif geliştiremeden muhalefet tarzını benimsemiştir. Kılıçdaroğlu aslında abartılmasının aksine küçük görülüyor olabilir. Şimdiye kadar CHP muhalif parti olmaktan mutlu gibi görünen ama alternatif bir vizyon ile gelemeyen bir parti idi. Kılıçdaroğlu bu bakışı değiştirebilir. Kılıçdaroğlu’nun bir Washington gezisi yapması halinde ise hiç beklemeyeceği bir destekle karşılaşabilir.

Alexander Jackson, Caucasian Review of International Affairs Dergisi: Kılıçdaroğlu’nun gelişi yeni bir muhalefet biçiminin başlayabilmesi için ciddi fırsat. AKP ekonomik kriz nedeniyle son zamanlarda bir düşüş içindeydi. Kılıçdaroğlu’nun gelişi muhalefete ciddi bir enerji verecek. CHP şimdi, yeni lideriyle laiklik veya din ile ilgili sorunlar yerine, sosyal ve ekonomik problemlere eğilerek ortalama Türk halkının ve sokaktaki insanların sorunları ile uğraşabilecektir.


Kaynak: Vatan