İzmir Vergi Dairesi Başkanı Acar: Kökleşmiş anlayışı yıkmakta zorlanıyoruz

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, kurum personeli arasında kökleşmiş anlayışı yıkmakta zorlandıklarını söyledi. Acar, bir iş adamının k

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, kurum personeli arasında kökleşmiş anlayışı yıkmakta zorlandıklarını söyledi. Acar, bir iş adamının küçük vergi borçları sebebiyle bankalardaki hesaplarının bloke edildiği ve yurt dışı çıkış yasağı konulduğu yönündeki eleştirilerine, "Personelin yüzde 60'ı 21-26 yıllık çalışan. Kökleşmiş anlayışlar var. Bunu kırmakta zorlanıyoruz. Takipten önce borç hakkında borçlunun bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyorum." dedi.

Acar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) aylık olağan meclis toplantısına katıldı. Türkiye'de her 100 kişiden 4'ünün vergi mükellefi olduğunu belirten Acar, İzmir'de ortalamanın 5,81 kişiye çıktığına dikkat çekti. Acar, İzmir'de nüfus oranına göre en fazla mükellefin 100 kişiden 10 kişi ile Çeşme ilçesinde bulunduğunu kaydetti.

Çalışmalarını ana konusunu vergi yükünü toplumun tüm kesimlerinin yüklenmesi olduğunu ifade eden Acar, kayıtdışı ile mücadelede önemli mesafe alındığını anlattı. Bu konuda oran veremediklerini belirten Acar, "Trend olarak gelir idaresi müthiş bir atılım içinde. Kayıtdışı ile çok önemli mesafeler alındı. Elektronik her türlü takip yapılıyor. Binlerce mükellefin bilgileri şu anda bizde. Eninde sonunda bunlar tek tek değerlendirilecek." dedi.

İzmir Vergi Dairesi Başkanı, iş adamlarının vergi ile ilgili eleştirilerini de cevapladı. Bir iş adamının "Küçük borçlar sebebiyle takibe uğruyoruz, itibarımız kırılıyor" eleştirisine şu cevabı verdi: "Benim en çok karşılaştığım olay mükellef borcundan haberdar olmamasıdır. Aradan aylar, yıllar geçiyor bir şekilde borçtan haberdar oluyor. O zamanda iş işten geçmiş oluyor. Temel hedefimiz mükellefi borcundan haberdar etmektir. Maliye personelinin yüzde 60'ı 21-26 yıllık çalışanlardan oluşuyor. Kökleşmiş anlayışları yıkmakta zorlanıyoruz." diye konuştu.

"BAŞBAKAN'IN YUNANİSTAN GEZİSİ ÖNEMLİ"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise mecliste yaptığı konuşmada, oda olarak Yunanistan ile 13 yıl önce başlattıkları girişimlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son ziyaretiyle önemli neticelerle sonuçlandığını anlattı. Yunan adalarına günübirlik vizesiz geçişlerin olumlu sonuçlanacağına inandığını anlatan Demirtaş, 21 Eylül Dünya Barış Günü'nde Türkiye ile Samos Adası'nı Türk ve Yunan bayraklı gemilerle birbirine bağlayacaklarını anlattı. Demirtaş, Çinli otomotiv devi DFM ve Haima'nın yatırım için İzmir'i seçmesinin önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi.