Hisarcıklıoğlu, Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Brüderle ile bir araya geldi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Rainer Brüderle ile bir araya geldi.

Hisarcıklıoğlu, Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Brüderle ile bir araya geldi
Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Brüderle ve beraberindeki iş adamlarından oluşan heyet, düzenlenen çalışma yemeğinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Brüderle, Türkiye ile Almanya'nın birbirini tamamladığını belirterek, "Almanya için Türkiye ilgi çeken bir ülkedir. Bu nedenle ileri teknoloji, turizm gibi alanlarda 4 bine yakın şirket temsilcisi bu ziyarette bana eşlik ediyor" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Almanya'nın birbirine kenetlenmiş olduğunu ifade eden Brüderle, ''İki ülke arasında Nabucco, demiryolu, telekomünikasyon, iletişim gibi birçok alanda işbirliği ve AB konusunda da birçok çalışma söz konusudur. Türkiye, komşu ülkelere ve bölgelere ulaşmak için önemli bir ülkedir. Almanya ve Türkiye imkanlarını birleştirerek daha güçlü olabilirler'' ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, Almanya'nın hem dünyada hem de Avrupa'da ekonomiye yön veren vizyon sahibi bir ülke olduğunu belirterek, "Almanya'nın Avrupa Birliği'nin küresel politika hedeflerini gerçekleştirmesindeki yönlendirici rolü çok belirleyicidir. Türkiye'nin bugün bölgesinde sanayi devi bir ülkedir. En önemli zenginliği müteşebbis ruhudur. Türkiye'de son 30 yılda müthiş bir değişim yaşandı. Şu anda Türkiye'nin 132 milyar dolarlık ihracatının yüzde 92'sini sanayi mallarının oluşturduğunu ve
bunun yüzde 50'ye yakınını AB üyesi ülkelere satıyor ve bu ülkeler içinde de en büyük payın Almanya'ya aittir" şeklinde konuştu.

Bugün AB'de kullanılan her 3 beyaz eşyadan, her 3 televizyondan birinin Türk malı olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bugün Türk müteahhitlik sektörünün müthiş bir başarı hikayesi yazıyor. Dünyanın en başarılı 225 müteahhitlik firması içinde ikinci konumda yer alıyor. Türkiye'nin turizm destinasyonu içinde de dünyada 7. sırada yer alıyor. Türkiye'ye gelen turistler içinde Almanlar ilk sırada bulunuyor" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bulunduğu bölgede etkin olunabilmesi için Alman ve Türk iş adamlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyerek, ''Özellikle Irak'ta. Irak'ta 2003 yılında Barış ve Huzur Operasyonu sonrasında orada faaliyet gösteren ilk iş adamları Türk işadamlarıydı. Bu coğrafyada beraber iş yapabiliriz. Biz de cesaret ve iş yapabilme kapasitesi var, sizde de know how ve para var. Parayı, tecrübeyi ve işbirliğini bir araya getirmemiz lazım. İşte o zaman daha güçlü olacağız '' ifadelerini kullandı.

Batının medeniyetinin devam için enerji arzı güvenliği çok önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Batı şu anda kaynaklarını tek bir yerden alıyor ve bu büyük bir risk. Bu pazarın ihtiyaçların çeşitlendirilmesi gerekli, Türkiye burada rol alabilir Nabucco Projesiyle. Burada da beraber işbirliği yapabiliriz'' dedi.