Gemiler engellenirse, Türk tarafı misilleme yapacak

Türk hükümetinin bugün İsrail yönetimine gizli bir mesaj göndererek, eğer Türkiye'den Gazze'ye giden yardım gemilerinin 27 Mayıs'ta bölgeye erişimi İsrail Deniz Kuvvetleri engellenirse, Türk tarafının da misilleme yapacağını ifade ettiği duyuruldu.

İsrail’in DEBKAfile isimli sitesinin ordu ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin mesajı “ültimatom” olarak tanımlandı. Sitedeki haberde kaynaklardan gelen bilgilerin, yardım gemileri üzerinde bir veya daha fazla helikopter olmasıyla da desteklendiği ifade edildi. Helikopterlerin, İsrail Hava Kuvvetleri’nin, deniz ablukasına destek vermesi halinde devreye gireceği savunuldu.

İnsani Yardım Vakfı’nın dokuz gemilik yardım filosunun İngiltere, Yunanistan, Cezayir, İrlanda İsveç ve Kuveyt’ten gelen 750 Filistin yanlısı aktivist ve 20 milyon değerinde inşaat, sağlık ve eğitim malzemesi taşıdığını belirtilen haberde, gruba Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açık, Türk istihbaratının da sessiz destek verdiği hatırlatıldı.

DEBKAfile kaynakları, Erdoğan’ın, İsrail savaş gemileri ve deniz komandolarının, yardım filosundaki gemileri durdurması durumunda karşı operasyon yapılmasını onayladığını belirtirken, “İsrail Hava Kuvvetleri’nin uluslararası yardım misyonunun durdurulmasıyla ortaya çıkacak uluslararası sorundan çekindiği için helikopterle karşı karşıya gelmeye ve indirmeye cesaret edemeyeceği varsayımından hareket ediliyor” yorumunu yaptı.

GEMİLER İSRAİL LİMANINA

Haberde İsrail yönetiminin ültimatoma henüz cevap vermediği, henüz konvoyun Gazze limanına girişini engelleme yönündeki kararda bir değişiklik bildirilmediği belirtildi. Gemilerin, gerekirse İsrail deniz kuvvetlerinden birimler eşliğinde, bir İsrail limanına yönlendirileceği ve gemidekilerin özel bir kampta tutulacağı ifade edildi.

Boşaltılan kargoda Hamas’ın İsrail’e karşı kullanabileceği herhangi bir askeri materyal olmadığına karar verilirse, içindeki ürünlerin kamyonlara yüklenerek Gazze Şeridi’ne taşınması öngörülüyor.

Haberde Ankara’nın İsrail’in Gazze’ye gönderilen insani yardımlara temelde karşı olmadığının farkında olduğu, yardım filosunun amacının sadece Gazze’nin etrafındaki İsrail ve Mısır ablukasını kırmak olduğu belirtildi.

Bu arada AFP haber ajansına konuşan İnsani Yardım Vakfı sözcüsü Serkan Nergis, "Her şey planlandığı gibi giderse gemilerin Çarşamba akşamı Gazze'de olacağını" söyledi.

Kaynak: Ajanslar