Başbakan Erdoğan İran'ın nükleer takastaki diplomatik tavrını övdü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın bütün olumsuz yaklaşımlara rağmen nükleer takas konusunda olumlu cevap vermesinin diplomatik açıdan her türlü t

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İran ' ın bütün olumsuz yaklaşımlara rağmen nükleer takas konusunda olumlu cevap vermesinin diplomatik açıdan her türlü takdirin üzerinde olduğunu söyledi .

Somali Konferansı için İstanbul ' da bulunan Birleşmiş Milletler ( BM ) Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın yaptığı ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi . Toplantıda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , toplantıların sonunda yayınlanacak olan İstanbul deklarasyonunun sayesinde BM koordinesindeki desteklerin Somali ' ye ulaştırma gayreti içinde olacaklarını söyledi . Türkiye olarak Somali ile tarihi dostluktan dolayı her türlü desteği vermenin iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin bir gereği olduğunu söyledi .

Erdoğan açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı . Gazetecilerin İran , Türkiye ve Brezilya arasında uranyum takası konusunda anlaşmaya rağmen İran ' a yaptırım uygulanmasının gündeme gelmesi konusunun BM Genel Sekreteri ile görüşüp görüşmediği yönündeki sorusu üzerine Erdoğan , İran ' ın nükleer programıyla ilgili görüşme yaptıklarını ancak görüşmenin daha çok Somali konusunda yoğunlaştığını söyledi . İran ' ın nükleer programıyla ilgili yapılan çalışmanın ciddi takipçisi olacaklarını belirten Başbakan Erdoğan , İran parlamentosunun alınan kararı desteklediğini belirtti . Pazartesi günü İran ' ın daha detaylı bir mektubu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ' na ( UAEK ) göndereceğini ifade eden Başbakan Erdoğan , " O da bu gün yapılan açıklamalarında yer alıyor . Bizim tabi bütün olumsuz yaklaşımlara rağmen İran ' ın şu anda olumsuz yaklaşımlara olumsuz cevap vermemesi diplomasi açısından her türlü takdirin üstündedir . Bizim de temennimiz başından itibaren oydu . Bazı olumsuz yaklaşımlar olabilir bunlara aynı şekilde cevap vermek doğru olamayacaktır . Biz şu anda burada attığımız imzanın gereği neyse bu konuda Türkiye , Brezilya olarak gerekli görüşmeleri , konuşmaları her yerde yapıyoruz . Şu ana radar 9 ülkeyi teflonla aradım . Bunun yanında 26 ülke liderine de mektuplar yazdık . Fakat tabi devam ediyoruz . " İfadelerini kullandı .

Bütün olumsuz yaklaşımlara rağmen İran ' ın diplomatik çabalara olumlu cevap vermesinin diplomasi açısından her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurglayan Erdoğan şöyle konuştu : " Bizim de temennimiz başından itibaren oydu . Bazı olumsuz yaklaşımlar olabilir . Bunlara yanı şekilde cevap vermek doğru olmayacaktır . Biz şu anda burada attığımız imzanın gereği neyse bu konuda Türkiye-Brezilya olarak gerekli görüşmeleri konuşmaları her yerde yapıyoruz . Şu ana radar 9 ülkeyi teflonla aradım . Bunun yanında 26 ülke liderine de mektuplar yazdık . Fakat tabi devam ediyoruz . Ben görüşmelerimi sürdürüyorum . Dışişleri Bakanım sürdürüyor . Aynı şekilde Brezilya Cumhurbaşkanı da görüşmelerini devam ettiriyor . Ki biz bu adımın bir diplomasi zaferi olduğunu görüyoruz ve buna kimsenin engel olmaması lazım . Uluslararası camianın buna destek olması lazım . Eğer bu 10 maddelik bildirgeye hakikatten İran uymayacak olursa ondan sonra ne yapılacağını oturur yine konuşuruz . "

İran ' ın barışçıl anlamda Uranyum zenginleştirme hakkının her zaman olduğunu belirten Başbakan Erdoğan , " . Gelip de barışçıl amaçlarla yine Uranyum zenginleştirmeye devam edecek bunu eleştiri konusu yapmak doğru olmaz . Çünkü barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirmesi yapmak en doğal hakkıdır . Bu niye yüzde 20 derinse bu da doğru değil . Yüzde 20 olduğu zaman şu kadar kilo kullanacaktır yüzde 10 olursu şu kadar kullanacaktır . Bunların üzerinde durmak çok çok doğru değil . 10 maddelik bildirgede ne varsa bunların takipçisi olacağız . UAEK ' na yazılacak mektupta bunu görecekler . Buralarda eğer imza atılan bildirgenin dışında bir şey varsa onu da tartışırız . " İfadesini kullandı .

Türkiye ' nin Afganistan ' da askeri eğitim vermesiyle ilgili soru üzerine Başbakan Erdoğan şu cevabı verdi : " Polis ve askeri eğitim konusu aslında bizim şu anda gerek komşu ülkelerde gerek farklı yerlerde ihtiyaç duyduğu anda verdiğimiz eğitimlerdir . Bu eğitim örneğin şu anda Afganistan ' da veriyoruz . Aynı şekilde Irak ' ta da verebileceğimizi sürekli teklif ediyoruz . Burayla ilgili gerek polis gerek askeri eğitim noktasında talep edilmesi halinde bunların da yapabileceğimizi kendilerine bildirdik ve buna da hazırız . Kaldı ki ülkemizde ayrıca birçok ülkeden özellikle gelip bizden eğitim alan hatta hatta gerek askeri gerek polis akademilerimizde eğitim yapan öğrenciler var . Bunlar bizde dersini alır ve ondan sonra da aynen izim kendi öğrencilerimiz gibi mezun olurlar . "