Uluslararası Giresun Aksu Festivali renkli etkinliklerle devam ediyor

Bu yıl 33.sü gerçekleştirilen Uluslararası Giresun Aksu Festivali'nde, festivalde saç ayaktan geçme, dereye taş atma ve Giresun Adası'nın etrafında do

Bu yıl 33.sü gerçekleştirilen Uluslararası Giresun Aksu Festivali'nde, festivalde saç ayaktan geçme, dereye taş atma ve Giresun Adası'nın etrafında dolanma gelenekleri sembolize edildi.

Aksu Festival Alanı'nda gerçekleştirilen geleneklerin sembolize edilmesine, Giresun Valisi Mustafa Yaman, CHP Giresun Milletveki Eşref Karaibrahimoğlu, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, bazı ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, davetliler ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, yaptığı yaptığı konuşmada, festivalin özünde, dostluk, kardeşlik, bereket ve barış yattığını söyledi.

"Bugün, toplumun birlik ve beraberlik duygusu içinde, kardeşlik ve kaynaşma günüdür." diyen Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurt dışından dost ve kardeş ülkelerden gelen, dili ve dini ayrı misafirlerimizle kol kola, gönül gönüle vererek dünyanın muhtelif yerlerinde kan, şiddet ve gözyaşı akarken, Giresun'dan dostluk, kardeşlik ve barış mesajı veriyoruz. Bugün bizlerle birlikte olan ve dünya barışına katkı sunan tüm misafir dostlarımıza ve saygıdeğer hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Konuşmaların ardından geleneğe uygun olarak, protokol üyeleri, Romanya, Kosova, Karadağ ve Bulgaristan halk oyunları ekiplerinin temsilcileri dilek tutarak, 3 kez sacayaktan geçti. Daha sonra ise Aksu Deresi'ne 7 çift, 1 tek taş attı. Festivalde, konuk yabancı ülke ve Giresun halk dansları toplulukları gösteriler sundu. Festival etkinlikleri, Giresun Kalesi'nde yapılan gösteriler ve konserlerle devam edecek.

ULUSLARARASI GİRESUN AKSU FESTİVİLİ GELENEKLERİ

Yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişi bulunan Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, ilde gerçekleştirilen şenlik ve festivallerin en önemlisi. Yörede halk arasında 'Mayıs 7'si' diye adlandırılan festival, her yıl Mayıs ayının 20'nci günü başlıyor ve 3 gün devam ediyor.

Dere taşlama geleneği olarak tanımlanan bölümde, doğanın hayat bulduğu mevsim olan ilkbaharda, doğanın getirdiği yaşama zevkiyle insanlar da bütün kötülüklerden günahlardan arınmak, tevbe etme gereğini duyar. Aksu Deresi'nin denize döküldüğü yerde toplanan insanlar, 'Derdim Belam Denize' diyerek devam eder.

Adanın etrafında dolaşma geleneği olarak adlandırılan bölümde ise soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği, Giresun Adası'nın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanır. Ada turu Hamza Taşı'nın önünde başlar, yine Hamza Taşı'nın önünde son bulur. Törenin amacı, soyun sürdürülmesi, belaların denize atılması, döllenmenin bu mevsimde başlaması ve toprağın bereketlenmesidir.