Türkiye Mavi Bayrak'ta 4. Sırada Ankara

-TÜRKİYE MAVİ BAYRAK'TA 4. SIRADA ANKARA (A.A) - 20.05.2010 - TÜRKİYE'DE BU SENE 314 PLAJ, 14 MARİNA VE 9 TEKNE, MAVİ BAYRAK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLÜRKEN

-TÜRKİYE MAVİ BAYRAK'TA 4. SIRADA

ANKARA (A.A) - 20.05.2010 - Türkiye'de bu sene 314 Plaj, 14 Marina ve 9 tekne, Mavi Bayrak ödülüne layık görülürken, Türkiye, bu rakamlarla dünyada 4. sırada yer aldı.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör, Türkiye'deki mavi bayraklı tesis sayısının geçen seneye göre yüzde 10 artış gösterdiğini belirtti.

Ulusal jürinin aday gösterdiği tüm tesislerin ödüle layık görüldüğünü anlatan Güngör, bunların içinde 5 tanesinin normal sezon içerisinde suyunun kirli çıkıyor olmasına rağmen, sel, yoğun yağmur gibi elde olmayan nedenlerden etkilendiğinin belgelendiğini ve bu tesislerin de muafiyet başlığı altında kabul gördüğünü söyledi.

Güngör, 'Bu sene 314 plajımız mavi bayrak ödülüne layık görüldü. Bu sayıyla Türkiye uluslararası alanda 4. sırada yer aldı. İlk sırada 523 tesis ile İspanya var. Bunu 421 tesisle Yunanistan ve 321 tesisle Fransa izliyor ve arkasından 314 plajla Türkiye geliyor. Tabii hedefimiz mümkün olduğu kadar bunun üzerine çıkabilmek, en azından üçüncülüğü elde edebilmek' dedi.

Güngör, Mavi Bayrağın turizmle iç içe bir konu olduğuna dikkati çekerek, bunun uluslararası bir etiket olduğunu söyledi.

Mavi Bayrak kriterleri arasında, deniz suyunun temizliğinden yüzme alanının belirlenmesi, plajda çevre yönetimine ilişkin arıtma tesislerinin kontrolü, geri dönüşüm olanaklarının oluşturulması, çöp dökme alanlarının bulundurulması gibi konuların yer aldığını anlatan Güngör, bunların bir noktada turizmi de düzenleyen ve sağlıklı, sorunsuz tatil imkanı sağlayan konular olduğunu belirtti. 

Mavi Bayrak alan marinalara da değinen Güngör, Kültür ve Turizm Bakanlığından tescilli marinaların tamamının Mavi Bayraklı olduğunu belirtti.

Mavi Bayrağın turizmle daha ilgili olmasından dolayı Akdeniz kıyılarındaki tesislerin daha yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Güngör, Marmara'da Erdek ve Şarköy'de Mavi Bayraklı tesis olduğunu, Karadeniz'de ise hiç bulunmadığını söyledi. 

20.05.2010 10:11:56