Bosch Türkiye, ciro ve ihracatta yüzde 15 büyüme hedefliyor

Beyaz eşya sektöründe dünyanın önde gelen markalarından biri olan Bosch, Türkiye'deki cirosunu ve ihracat oranını 2010 yılında yüzde 15 arttırmayı hed

Beyaz eşya sektöründe dünyanın önde gelen markalarından biri olan Bosch, Türkiye'deki cirosunu ve ihracat oranını 2010 yılında yüzde 15 arttırmayı hedefliyor.

Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü ve Bosch Grubu Türkiye temsilcisi Hermann Butz, 2010'un şirket için kolay bir yıl olmayacağını belirtirken, "İhtiyatlı ve iyimseriz. Mevcut ciro seviyemiz planlarımıza oranla şimdiden daha iyi bir noktaya ulaştı. Bu sebeple istihdam planlarımızda revizyon yaparak, yeni iş imkanları sunmayı hedefliyoruz." dedi.

Bosch Türkiye'nin 2009 sonuçlarını ve 2010 hedeflerini açıklayan Hermann Butz, grubun Türkiye'de, yedi farklı şirket, 15 iş kolu ve yedi üretim tesisi ile faaliyette bulunduğunu bildirdi. 2009'u, 1945'ten beri Bosch'un küresel anlamda geçirdiği en zor yıl olduğunu kaydeden Butz, "Küresel ekonomik kriz özellikle otomotiv teknolojileri ve sanayi teknolojileri iş kollarımızı ciddi şekilde etkiledi ve bu durum ciromuzda düşüşe neden oldu." ifadelerini kullandı. Bosch Grubu Türkiye temsilcisi, bu sene 2009 cirosunda meydana gelen düşüşün büyük bir bölümünü geri kazanmayı hedeflediklerini kaydetti.

2009'da Türkiye'de toplam 84 milyon Euro'luk yatırım yapan Bosch, mevcut dizel sistemler ve ev aletleri üretim tesislerinin genişletti. Bunun yanı sıra Bursa'da benzinli sistemler üretimine de başladı. Yaklaşık 180 çalışan istihdam edilerek, geçen yıl 900 binden fazla benzin enjeksiyon valfi imal edildi. Butz, 2009 yılında, Türkiye'de şirketin yaklaşık tüm iyi eğitimli ve yetişmiş personelinin korunabildiğinin altını çizdi. Bosch geçtiğimiz yıl, cirodaki ciddi düşüşten kaynaklanan eksik kapasite kullanımını telafi etmek amacıyla esnek bir çalışma modelini hayata geçirmişti. Esnek çalışma uygulamasının ve alınan diğer önlemlerin sonucu olarak çalışan sayısı geçen yıla oranla neredeyse hiç değişmeden 8 bin 250 olarak kaldı.

Diğer taraftan, piyasalardaki ani düşüşe rağmen, Ar-Ge harcamaları, planlandığı şekilde, 13 milyon Euro olarak gerçekleşti. Bosch'un küresel Ar-Ge stratejisinin bir parçası olarak, Bursa tesislerinde geçen yıl dizel ve benzinli sistemler için bir merkez açıldı. Otomotiv teknolojilerinin yanı sıra, Bosch'un ev aletleri ve termoteknoloji iş alanları da Türkiye'de Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bosch şu an Türkiye'deki tüm lokasyonlarında Ar-Ge ve mühendislik departmanlarında toplamda 182 geliştirme mühendisi istihdam ediyor ve son beş yılda araştırma ve geliştirme çalışmalarına toplamda 60 milyon Euro'dan fazla kaynak ayırdı.

Hermann Butz "Bir asırdır bu ülkede bulunmaktan gurur duyuyoruz. Yatırımlar ve istihdam rakamları Bosch'un uzun vadeli stratejisinin ve Türkiye'nin Bosch dünyası için öneminin bir kanıtı." dedi.