Başkan Çırak; 'Süt Tüketimi Arttırılmalı'

Milas İlçesi Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çırak, "Sonuçlar süt tüketimimizi arttırmamız gerektiğini göstermektedir" dedi.

Başkan Çırak; 'Süt Tüketimi Arttırılmalı'
Dünyanın en faydalı içeceğinin süt olduğunu belirten Milas İlçesi Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çırak, "Dünya Süt Günü" dolayısıyla bir açıklama yaptı. Sütün tüketilmesinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Çırak, "Süt sanayindeki hızlı gelişmeye rağmen ülkemizde süt üretimi ve tüketimi gelişmiş ülkelerden oldukça geridedir. Gelişmiş ülkelerde kişi başına süt tüketimi ortalama 100 lt/yıl civarında iken ülkemizde ise kişi başına süt tüketimi 20 lt/yıl kadardır. Bu sonuçlar süt tüketimimizi arttırmamız gerektiğini göstermektedir. İnsan yaşamında bu kadar önemli yeri olan sütü, 1 yaşından büyük sağlıklı her bireyin her gün, günde en az bir bardak tüketmesi gerekmektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında olan çocuklara da sütü tükettirmek ve sevdirmek gerekir" dedi.
Türkiye'nin istenen düzeyde tüketime sahip olmadığını vurgulayan Çırak, kişi başına yıllık içme sütü AB'de 74.5 kilogram, ABD'de 92.1 kilogram, Avustralya'da 100.3 kilogram, Brezilya'da 70.8 kilogram iken Türkiye'de ise bu miktarın sadece 21 kilogram olduğuna dikkat çekerek, "Birliğimiz dahilinde Milas'ta 2009 yılında yaklaşık 37 milyon 350 bin lt çiğ süt üretilmiş, ulusal ve yerel firmalara satışı yapılmıştır. Bakanlığımızın programı dahilinde üretilen sütün 'Süt Teşvik Programı' kapsamında üreticilerimize destek primi verilmiştir. Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği, ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını derinleştirmekte ve güvenli gıda teminini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle birliğimizin yaptığı çalışmalar gerçekten çok önemlidir. Ayrıca sütteki kalitenin de iyileştirilmesi için çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürmekteyiz" diye konuştu.