Filistinli gruplar barış görüşmelerine karşı: Ayrılığı artırır

Arap Birliği'nin destek verdiği, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da hazır olduğunu duyurduğu ABD destekli İsrail-Filistin barış görüşmelerine

Arap Birliği'nin destek verdiği, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da hazır olduğunu duyurduğu ABD destekli İsrail-Filistin barış görüşmelerine Filistinli gruplar sıcak bakmıyor. Başta Hamas olmak üzere El Fetih dışındaki diğer gruplar ve partiler, görüşmelerin Filistinli gruplar arasındaki "ayrılığı artıracağını" savunuyor.

Arap Birliği'nin dün destek vermesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün görüşmelere hazır olduğunu açıkladı. Ancak Filistinli Hamas grubu, İsrail'in "hem Kudüs'ü Yahudileştirme girişimiyle hem de yerleşim yeri inşaatlarına devam ederek" önceki anlaşmaları ihlal ettiğini açıkladı. Hamas, buna rağmen bir barış görüşmesi kararının gelmiş olmasını eleştirdi. Hamas'tan yapılan açıklamada bütün bunlara rağmen barış görüşmelerinin yeniden başlaması kararı alınmasının, "İsrail'in statükoyu devam ettirme politikasının bir başarısı olduğunu" savunuldu.

Barış görüşmelerine dönmenin ve ABD'nin garantör olmasının "faydasız" olduğu dile getirilen açıklamada, böyle bir sürece girmenin İsrail'e "sadece Filistin halkına karşı daha fazla ihlal ev suç işlemesi için bir fırsat vereceğin" dile getirildi.

Hamas'ın bu açıklamasına merkezi Şam'da bulunan 8 Filistinli parti de destek verdi. Aralarında İslami Cihad, Popüler Filistin Bağımsızlığı Cephesi, Filistin Özgürlük Örgütü'nün bulunduğu partiler de barış görüşmelerinin, Filistinli gruplar arasındaki ayrılığı "derinleştireceği ve artıracağı" uyarısında bulundu. Partiler ayrıca barış görüşmeleri içinde yer alan tüm grupları, ABD'nin Ortadoğu elçisi George Mitchell tarafından verilen sözlere güvenmeme konusunda da uyardı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, tıkanan Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlanması için ABD öncülüğünde başlaması planlanan Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerine destek verdiğini açıklamıştı. Arap Birliği dolaylı görüşmelerle ilgili olarak da mart ayında bir karar almış; ancak İsrail'in Doğu Kudüs'te bin 600 yeni konut inşa edeceğini açıklamasıyla bu desteği rafa kaldırmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahuda 16 yıl önce kabul dilen politikayı değiştirmeye karar verdiğini ve "ön koşul olmaksızın" görüşmelere katılmaya hazır olduklarını söyledi.