Yeni İngiliz hükümetinin göçmen politikası Türkleri olumsuz etkileyecek

İngiltere'de geçtiğimiz hafta iş başı yapan yeni hükümetin Türkiye'ye yönelik politkası da netleşmeye başlıyor. Türkiye'nin AB üyeliğini güçlü bir şek

İngiltere'de geçtiğimiz hafta iş başı yapan yeni hükümetin Türkiye'ye yönelik politkası da netleşmeye başlıyor. Türkiye'nin AB üyeliğini güçlü bir şekilde desteklemeye devam edecek olan yeni hükümetin AB dışından gelecek olan göçmenlere sınırlama getirmesi ise Türkiye'yi olumsuz etkileyecek.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin Rochester Milletvekili Mark Reckless, Cihan'a yaptığı açıklamada hükümet olarak Türkiye'ye sempati duyduklarını ve Türkiye'nin AB üyeliğinin desteklediklerini söyledi. İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda en büyük destekçilerinden biri olduğunu belirten Reckless, "Yeni Başbakanımız David Cameron Türkiye'ye çok sempati duyan bir lider. Hükümet olarak Türkiye'nin AB üyeliğine olan desteğin devamı sağlayacaklarına inanıyorum. Liberal Demokrat Partisi'nin bu konudaki pozisyonunu çok iyi bilmiyorum ama Dışişleri Bakanı William Hague ve Başbakan David Cameron gibi Türkiye yanlısı politikacılarla birlikte yeni koalisyon hükümeti Türkiye-İngiltere ilişkileri konusunda pozitif bir duruş sergileyecektir." dedi.

"GÖÇMENLİK POLİTİKASI TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLEYECEK"

Hükümetin AB dışından gelecek olan göçmenlere sınırlama getirileceğini doğrulayan Reckless, bu uygulamanın Türkiye'yi de etkileyeceğini söyledi. Türkiye'ye özel bir uygulamanın olup olmayacağından emin olmadığını ifade eden Reckless, gelecekte AB üyesi olan yeni üyelere uygulayacakları 'geçiş dönemi' uygulamasıyla da AB içinden gelecek göçmenleri de kontrol altında tutmak istediklerini dile getirdi. AB içinden gelen göçmenlerin toplumda bir tepkiye neden olduğuna işaret eden Reckless şöyle konuştu: "2004 yılında 10 yeni ülke AB'ye alındığında İçişleri Bakanlığı, bu yeni ülkelerden İngiltere'ye yılda sadece 13 bin civarında göçmen geleceğini tahmin etmişti. Ancak ilk yıl içinde yarım milyona yakın göçmen akın etti. Bu da toplumda bir tepki oluşturdu ve kafaları karıştırdı. Bu nedenlerden ötürü önümüzdeki yıllarda AB'ye yeni üyeler alındığında ülkeye gelen göçmenler konusunda 'geçiş dönemi' uygulamasına geçmek istiyoruz. AB dışından gelecek göçmenlerde ise 'sayı sınırlaması' uygulanacak."

KKTC'YE KARŞI DAHA ADİL BİR POLİTİKADAN YANAYIZ

Yeni hükümetin Kuzey Kıbrıs politikasında ne gibi bir değişiklik olacağına yönelik bir soruya Reckless, Rumların tam üyeliğine zamanında karşı çıktığını hatırlattı. Reckless, Ada'daki soruna bir çözüm bulunmadan Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınmasının yanlış olduğu belirtti. Bu durumun Türkiye'ye karşı Rumların elini adil olmayan bir şekilde güçlendirdiğine dikkat çeken Reckless, "Bunları göz önünde bulundurduğumuzda bence AB bir an önce Kuzey Kıbrıs'a karşı daha adil bir politika izlemeli ve KKTC'ye karşı uygulanan ambargoyu kaldırmalı. Başbakanımız David Cameron'un da KKTC'ye karşı pozitif bir değişim içinde olmasını umuyorum." diye konuştu.