Kemal Kılıçdaroğlu'nun 62 yıllık hikayesi

22-23 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan kurultayda, CHP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaşam öyküsü…

  17 Aralık 1948 ' de Tunceli ' nin Nazımiye ilç ; esinde doğan Kemal Kılıç ; daroğlu , ilk ve ortaö ; ğrenimini Erciş , Tunceli , Genç ; , Elazığ gibi Anadolu ' nun ç ; eşitli yerlerinde yaptı . Yü ; ksekö ; ğrenimini yapmak iç ; in girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ' nden ( şimdiki adıyla Gazi Ü ; niversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakü ; ltesi ) 1971 ' de mezun oldu .

İş yaşamı

Lisans ö ; ğrenimini tamamladığı 1971 yılında , girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı ' nda gö ; reve başladı . Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıç ; daroğlu , bir yıl Fransa ' da kaldı . Hesap uzmanlığını 1983 ' e kadar sü ; rdü ; rdü ; ve aynı yıl Gelirler Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' ne atandı . Burada ö ; nce daire başkanı olarak gö ; rev aldı , daha sonra aynı kurumun genel mü ; dü ; r yardımcılığını yaptı .

Kemal Kılıç ; daroğlu 1991 yılında Bağ-Kur ' a atandı . Burada genel mü ; dü ; rlü ; k yapan Kılıç ; daroğlu , 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' ne geç ; ti . Daha sonra kısa bir sü ; re Tü ; rkiye Cumhuriyeti Ç ; alışma ve Sosyal Gü ; venlik Bakanlığı ' nda mü ; steşar yardımcısı olarak gö ; rev yaptı . 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından ' Yılın Bü ; rokratı ' seç ; ildi . Kemal Kılıç ; daroğlu , 1999 ' un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nden emekli oldu .

Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ç ; alışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Ö ; zel İhtisas Komisyonu ' na başkanlık eden Kılıç ; daroğlu , Hacettepe Ü ; niversitesi ' nde de bir sü ; re ders verdi . Daha sonra Tü ; rkiye İş Bankası ' nda yö ; netim kurulu ü ; yesi olarak gö ; rev yaptı .

Siyaset yaşamı

11 Ocak 1999 ' da SSK Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nden ayrılan Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun , Demokratik Sol Parti ' den 18 Nisan 1999 ' daki genel ya da yerel seç ; imlerde aday olmak iç ; in istifa ettiği dö ; nemin gazetelerinde belirtildi . Hangi ilden aday gö ; sterileceğinin tercihini partiye bırakacağını aç ; ıklayan Kemal Kılıç ; daroğlu , daha sonra 18 Nisan 1999 genel ve yerel seç ; imlerinde aday gö ; sterilmedi .

Tü ; rkiye Bü ; yü ; k Millet Meclisi 22 . dö ; nem iç ; in yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seç ; imleri ' yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis ' e girdi .

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ' yi , Silivri ' de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ü ; creti talep etmekle suç ; ladı . Bu iddiasını daha sonra Başbakan Erdoğan ' a yö ; nelik bir soru ö ; nergesiyle meclise taşıdı . Dişli , iddialar karşısında partisindeki gö ; revinden istifa etti .

Almanya ' nın Frankfurt kentinde gö ; rü ; len Deniz Feneri yolsuzluk davasının Tü ; rkiye ayağına ilişkin bazı belgeler aç ; ıkladı .

Kılıç ; daroğlu , 22 Eylü ; l 2008 tarihinde dü ; zenlediği bir basın toplantısında , ' Baron ' olarak adlandırdığı Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat hakkında ç ; eşitli iddialar ortaya attı . Fırat ' ın en bü ; yü ; k ortağı olduğu Menas adlı şirketin ü ; rü ; nlerini yurtdışına gö ; tü ; ren tırda 89 kilogram eroin yakalandığını ve Menas ' ın hayali ihracat yaptığını iddia eden Kılıç ; daroğlu , bu kez de 25 Eylü ; l gü ; nü ; gazeteci Uğur Dü ; ndar tarafından yö ; netilen tartışmada Dengir Mir Mehmet Fırat ile bir araya geldi . Bu tartışmadan bir sü ; re sonra da Fırat , sağlık durumunu gerekç ; e gö ; stererek istifa etti .

İstanbul milletvekili olan Kemal Kılıç ; daroğlu , 2009 Yerel Seç ; imleri ' ne Cumhuriyet Halk Partisi ' nin İstanbul Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkan adayı olarak katıldı . Seç ; imi Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Kadir Topbaş kazandı ; ancak Kemal Kılıç ; daroğlu , partisinin İstanbul Bü ; yü ; kşehir Belediye başkanlığı iç ; in aldığı oy oranını 2004 Yerel Seç ; imleri ' nin % 25 ' in ü ; stü ; nde bir oranda artırdı . Seç ; im kampanyası dö ; neminde medya ve halktan bü ; yü ; k destek alan Kılıç ; daroğlu iç ; in ö ; zgü ; n mü ; zik sanatç ; ısı Onur Akın bir şarkı da hazırlamıştır .

Ö ; zel yaşamı

Selvi Kılıç ; daroğlu ile evli olan Kemal Kılıç ; daroğlu , ü ; ç ; ç ; ocuk babasıdır . Bir yıl Fransa ' da gö ; rev yapan Kılıç ; daroğlu ' nun yabancı dili Fransızcadır .

2003 , 2005 ve 2007 yıllarında verdiği mal bildirimlerini kamuoyuna aç ; ıklayan Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun , Mart 2009 itibarıyla kendi ü ; zerine 2 konut , 3 kooperatif hissesi ve toplam 2 . 733 TL değerinde 8 tablo kayıtlıdır .

Yapıtları

Kılıç ; daroğlu ' nun yayımlanmış ü ; ç ; kitabı ve ç ; ok sayıda makalesi bulunmaktadır .

* Kemal Kılıç ; daroğlu , İşsizlik Sigortası Kanunu-Yorum ve Aç ; ıklamalar , TÜ ; RMOB , Ocak 1993 .
* Kemal Kılıç ; daroğlu , 1948 Tü ; rkiye İktisat Kongresi , 1 . baskı DPT , 2 . baskı SPK , Eylü ; l 1997 .
* Kemal Kılıç ; daroğlu , Kayıtdışı Ekonomi ve Bü ; rokraside Yeniden Yapılanma Gereği , TÜ ; RMOB , Ekim 1997 .