Asırlık Geleneğe Son Verildi

Hakkari'de Jirki aşiretinin yıllardır sürdürdüğü başlık parası alma ve takı takma geleneğine, Çanaklı köyünde yapılan düğün töreniyle son verildi.

  Bir zamanlar silahların ardı ardına patladığı , başlık parasının alındığı ve takı takma yarışının yapıldığı aşiret düğününde bu defa bir ilk yaşandı . Bir süre önce Jirki aşireti ağası Mehmet Adıyaman ' ın gazetecilere başlık parası ve takı takma geleneğine son verdiklerini açıklamasının ardından vazgeçilen asırlık gelenek , en çok evlenmeyi bekleyen gençleri sevindirdi .
Şehirden 35 kilometre uzaklıkta Hakkari- Van karayolu üzerinde bulunan Çanaklı köyünde Jirki aşireti ağası Mehmet Adıyaman ' ın kızı Edibe Adıyaman ile Jirki aşiretine mensup ve Çanaklı köyü muhtarı olan Şefik Adıyaman ' nın oğlu Mikail Adıyaman çifti için görkemli bir düğün töreni yapıldı . Bu tören , aşiret mensupları arasında takı takma , başlık parası alma gibi gelenekten kaçınıldığı gözler önüne serilen ilk düğün oldu . Sağdıçlığını İslam Adıyaman ' ın yaptığı düğün törenine il , ilçe , köy , mezra ve çevre
illerden binlerce davetli katıldı .
Hakkari-Van karayolunda da önlem alınarak yoldan gelip geçen araçların hızlarını azaltması sağlandı . Büyük bir alanda sahne alan " Koma Hozan Nasır " ekibinin sanatçıları Hozan Nasır ve yöresel kıyafetli Hatice ve Zahide isimli sanatçıların canlı müziği eşliğinde , davetliler saatlerce halay çekti . Damadın babası Şefik Adıyaman , eskiden düğün törenlerinde silah atıldığını , takı takma ve başlık parası alındığını belirterek , bunların artık kaldırıldığını , artık fakirin bile rahatlıkla düğünü yapabildiğini
söyledi . Adıyaman , düğün törenlerine yaklaşık 5 bin kişinin katılmasına sevindiklerini belirterek gelen herkese teşekkür etti .

GELENEĞİN BOZULMASINA EN ÇOK GENÇLER SEVİNDİ
Silopi ' den düğün törenine katılan İsperti aşiretinden Leyla Tayşon isimli bir genç kız ile Jirki aşiretine mensup Çanaklı köyünden Makbule Adıyaman ise eski geleneğin kaldırılmasının en çok evlenmeyen gençleri sevindirdiğini belirtti . Damat Mikail Adıyaman ise başlık parası yüzünden bu parayı dengeleştiremeyen gençlerin evlenemediğini belirterek , bu konuda bir ilki yaşamanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirtti .

AŞİRET AĞASI : " ASIRLIK GELENEĞİ KALDIRDIK "
Kızının düğün törenine katılmak üzere damat tarafına gelen Jirki aşireti ağası Mehmet Adıyaman ise , " Bizim Jirki aşiretinde artık başlık parası olmayacaktır . Türkiye ' deki herkesten ricamız odur ki kızlar satılmasın , başlık parası alınmasın . Bu ayıptır günahtır . Bazı kızlar evde kalıyor . Gençlerin parası yok ki sevdiğini alsın . Her aile kızına hediye versin , yardım versin , başlık parası almasın " dedi .
Mehmet Adıyaman ' ın oğlu Necman Adıyaman da başlık parasını kaldırdıkları gibi kız tarafı olarak damat tarafının düğününe de geldiklerini söyledi . Eskiden başlık parasının alındığını ve kız tarafının kesinlikle damat tarafına gitmediğini belirten Adıyaman , bu geleneği tamamen kaldırdıklarını belirterek birlik ve beraberlik içinde düğünlerini yaptıklarını ifade etti .

HAKKARİ VALİSİ DE DÜĞÜN TÖRENİNE KATILDI
Hakkari-Van karayolundan geçen Hakkari Valisi Muammer Türker , yardımcıları Yılmaz Kurt , Abdulkadir Duran , Davut Sinanoğlu ve mülkiye başmüfettişleri de düğün törenine katıldı . Vali ve beraberindekiler aşiret mensupları tarafından karşılandı . Vali Türker , aşiretin ileri gelenleri ile sohbet ederken , vali yardımcıları ve beraberindeki mülkiye başmüfettişleri ise davetlilerle birlikte halay çekti . Vali Türker daha sonra tebrik ettiği gelin ve damatla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi . Düğünden ayrılan Vali
Türker , aşiret mensupları tarafından alkışlarla uğurlandı .
Havai fişeklerin patlatıldığı , 2 gün , 2 gece süren ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı düğün töreninde ; davetlilere kavurma , pilav ve cacık ikram edildi . Damada gelen açık ve zarf usulü para hediyeleri tek tek sayılırken , yaklaşık 130 bin TL toplandığı bildirildi .