'Aile ne kadar güçlü olursa devlette o kadar güçlü olur'

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, aile ne kadar güçlü olursa devletin de o kadar güçlü olacağını söyledi.

Aile denince akla anne,

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, aile ne kadar güçlü olursa devletin de o kadar güçlü olacağını söyledi.

Aile denince akla anne, baba ve çocukların geldiğini dile getiren Ertürk, milletin temel yapısının aileden geldiğini bildirdi. Aile ne kadar güçlü bir yapıya kavuşturulursa, devletinde o kadar güçlü olacağını vurgulayan Ertürk, bu yüzden devletin temel görevlerinden birisinin aile yapısının güçlendirilmesi ve ailelerin dağılmasına yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması olması gerektiğini kaydetti.

15-21 Mayıs Aile Haftası nedeniyle Afyonkarahisar Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu'nda etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Vali Yardımcısı Ertürk, ailenin giderek kentleşme ve ekonomik nedenlerle çekirdek aile halini aldığını ve giderek küçüldüğünü söyledi.

Afyonkarahisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda yaklaşık 6 bin dosya olduğunu dile getiren Ertürk, bunlardan 2 binin aile olduğunu bildirdi. Diğerlerinin de ferdi olarak tek başına olan kişiler olduğunu aktaran Ertürk, "6 bini 5 ile çarpalım. Anne, baba, 2 veya 3 çocuk kabul edelim. 30-35 bin kişiye hitap eden bir vakıf ile karşı karşıyayız. Vakıf üyesi olan arkadaşlarımızın çoğu bilecektir. Önümüze gelen dosyaların tamamı yüzde 100 diyeyim küçük yaşta evlendirilmiş veya evlenmiş çocuklar. Genellikle kültür düzeyi düşük ilkokul, ortaokul mezunu küçük yaşta evlenmiş ve evlenmesine müteakiben ya 2 ya 3 çocuk sahibi olmuş. Daha sonrada geçimsizlik nedeni ile ayrılmış ve parçalanmış ailelerden oluşmaktadır." dedi.

Bunların küçük yaşta evlendiklerini, daha sonra çocuk ve çocuklar olduğunu ve genellikle de boşanma ile sonuçlandığını dile getiren Ertürk, "Çocukların çoğu da annelerin başına kalıyor. Eğer anne, kendi annesinin babasının yanına sığındıysa iyi, eğer sığınamadıysa o zaman facia başlıyor. Biz ne kadarına yetişebiliyorsak kurtarıyoruz, daha sonra diğer konular devreye giriyor. Ahlaki çöküntüler başlıyor ve bir sürü sorunlar ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Resmi olarak ayrılanların kayıtlarda belli olduğunu aktaran Ertürk, "Bir de resmen evli gözükmesine rağmen fiilen ayrı yaşayanlar var. Onlar da olayın ayrı bir boyutu. Belki resmi olarak ayrılanlardan fazla fiilen ayrı yaşayanlar var. Ne yapmak lazım. O zaman ekonomik olduğu kadar ahlaki ve kültürel sorunların çözümüne ilişkin devletin üstün gayret göstermesi gerekir." diyerek devletin de sorumluluğuna dikkat çekti.

Öte yandan Afyonkarahisar'da spastik engelli olan çocukları Uğur Değer'e 15 yıldır sabır ve sevgiyle bakan Mehmet ve Yıldız Değer çifti, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yılın ailesi seçildi. Değer çiftine ödüllerini Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk verdi. Çifti tebrik eden Ertürk, yürüyemeyen ve konuşamayan 15 yaşındaki oğulları Uğur Değer'i her türlü fedakarlığın üstünde tutarak ilgi ve bakımını sürdüren aileye teşekkür etti.