Türkçe Olimpiyatları'na özel reklam filmi

Bu yıl 8.'si düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın tanıtımı için hazırlanan reklam filmini, sektörün ünlü ismi Ali Taran çekti. Reklam filminde sinemanın ünlü isimleri de yer aldı.

Bu Maslak Ata Center, Stüdyo Plato'da tamamlanan çekimlerde, olimpiyat çocuklarına Aydan Şener, İclal Aydın ve Mustafa Ceceli eşlik etti.

Reklam çekimlerinde özel Greenbox tekniği ve Morph efekti kullanan Ali Taran, olimpiyatların bu yılki sloganı olan "Aynı dili konuşuyoruz" ifadesine uygun bir konsept hazırladı. 'Sevgi, dostluk, barış ve kardeşlik' temaları işlenen reklam filminde, ünlü simalar, her bir kıtayı temsil eden çocuk yüzleriyle bütünleşti.

Türkçe Öğretimi Derneği (Türkçe Der) tarafından 26 Mayıs - 10 Haziran tarihleri arasında 8.'si düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. 120 ülkeden 750 öğrencinin yarışacağı olimpiyatlar için ünlü reklamcı Ali Taran'ın konsept danışmanlığını yaptığı reklam filmi çekimlerine başlandı. Reklam filminde katılımcı ülke çocuklarının yanı sıra ünlü sanatçılar, Aydan Şener, İclal Aydın ve Mustafa Ceceli kamera karşısına geçti.

Maslak'taki VSG stüdyolarında çekimleri yapılan reklâm filmi öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Ali Taran, diğer ülkelerde yaşayan insanların Türkçe konuştuğunu duymanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti. Hangi sıfatla organizasyonun içindesin? Necisin sen ki bu organizasyonun içindesin? diye soranlara, "Önce reklamcıyım, sonra Türkiyeciyim. Başka hiçbir şeyci değilim." cevabını verdi. Reklâmcı olarak "Katkılarım olur mu?" düşüncesiyle bu organizasyonun içinde yer aldığını aktaran Taran; "Türkiyeci olduğum için Türkiye ile ilgili olumlu gördüğüm her türlü oluşumun ve organizasyonun içinde ne şekilde katkım olursa, zamanımın el verdiği şekilde katkıda bulunmaya çalışıyorum." diye konuştu.

İCLAL AYDIN: BU TÜR ORGANİZASYONLAR TÜRKÇEMİZİ YAYGINLAŞTIRACAK

Reklâm filminde rol alan oyuncu ve yazar İclal Aydın da, Türkçe'nin dünya üzerindeki en kıymetli dillerden biri olduğunu söyledi. Aydın, "Her zaman en büyük üzüntüm; uluslararası global firmaların büyük ürünlerin üzerinde hiçbir zaman Türkçe'nin varlık gösteremeyişidir. Bu tür organizasyonların dilimizin yaygınlaştırılması ve evrenselleştirilmesi adına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Böyle bir projenin içinde yer almaktan mutluluk duyuyorum." şeklinde konuştu.

AYDAN ŞENER: İSTERİM Kİ HER YERDE TÜRKÇE ŞARKILAR SÖYLENSİN

Reklam çekimi sonrasında Türkçe Olimpiyatı'nı değerlendiren oyuncu Aydan Şener ise, Türkçe'nin bütün dünyada artık hak ettiği değeri bulması temennisinde bulundu. Şener, "İsterim ki her yerde Türkçe şarkılar söylense, çok geçerli bir dil olsa. Çünkü Türkçemiz gerçekten çok güzel bir dil. Şarkı yarışmasında jüri üyeliği yapacağım inşallah. Bu çok güzel bir organizasyon. Bir parçası olduğum için çok mutluyum."

Reklam çekimlerinde ünlü sanatçıların yanı sıra katılımcı ülke çocukları da kamera karşına geçti. Reklamda rol alan öğrencilerden biri olan Rus Öğrenci Almanbet Zhusumatov, Türkçeyi 6 yıl önce Türk Koleji'nde öğrendiğini söyledi. Türkçe'yi kolejdeki Türk öğretmenler sayesinde kolayca öğrendiğini belirten Almanbet Zhusumatov 100 ülkeden yüzlerce öğrencinin katıldığı bu olimpiyatlarda diğer ülkelerdeki arkadaşlarla Türkçe konuşmanın çok güzel bir duygu olduğunun altını çizdi.

Fatih Üniversitesi'nde okuyan ve çekimlerde rol alan bir diğer öğrenci olan Kazak Ayjan Moldaşbayeva ise, Türkçe Olimpiyatları sayesinde çok farklı ülkeden yüzlerce öğrencinin bir araya gelip aynı dili konuştuklarını aktardı. Olimpiyatlara katılan farklı ülkelerdeki öğrencilerin düşüncelerini Türkçe olarak ifade etmenin çok güzel bir duygu olduğunu belirten Moldaşbayeva, Türkçe'yi Kazak Türk kolejinde öğrendiğini ve okuldaki Türk hocaların ikinci anne babaları olduğunu söyledi.

120 ÜLKEDEN 750 'TÜRKÇE'NİN BÜLBÜLÜ' SAHNE ALACAK

Türkçe Olimpiyatları'na uygun olarak hazırlanan konseptte katılımcı ülke çocukları ve sanatçılar, "Türkçe bir dünya/ Herkesin/ sevgiyi/saygıyı/mutluluğu paylaştığı/ Birbirlerinin sevinçlerine/ hüzünlerine/ ortak olduğu/ Aynı dili konuşan bir dünya/ Türkçe bir dünya/ Güzelliklerin/iyiliklerin/ barışın/sevginin peşinde/ Aynı dili konuşan bir dünya/ Türkçe bir dünya/ Gelin bu dünyayı/ birlikte hayal edelim/ birlikte gerçekleştirelim." cümlelerinin olduğu reklam metnini okuyor. Türkçe Olimpiyatları için hazırlanan reklam filmi önümüzdeki günlerde televizyon kanallarında yayınlanmaya başlayacak.

26 Mayıs'ta Dolmabahçe Sarayı'ndaki açılış töreniyle başlayacak olimpiyatlara; 120 ülkeden 750 öğrenci katılacak. Daha sonra öğrenciler, Ankara Kızılcahamam'da kampa katılacak. Halk oyunları yarışma finali 31 Mayıs'ta Bursa'da, şarkı yarışmasının finali 1 Haziran'da İstanbul'da, şiir yarışmasının finali 3 Haziran'da Konya'da ve ödül töreni de 5 Haziran'da Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda yapılacak. Kapanış töreni ise 9 Haziran'da İstanbul Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak.

(CİHAN)