Uzuner: Dil diktatörleri dilin gelişimini engelliyor

Ünlü roman ve hikaye yazarı Buket Uzuner, dili zenginleştirmek gibi bir misyona sahip olan edebiyatçıların imla kurallarına bağımlı kalmamaları gerekt

Ünlü roman ve hikaye yazarı Buket Uzuner, dili zenginleştirmek gibi bir misyona sahip olan edebiyatçıların imla kurallarına bağımlı kalmamaları gerektiğini söyledi. Uzuner, bazı dil diktatörlerinin dilin gelişimine engel olduğunu ileri sürdü.

Avrupa Birliği destekli bir proje çerçevesinde Romanya'nın başkenti Bükreş'te bulunan ünlü yazar Buket Uzuner, edebiyatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Programının üçüncü gününde Romen Kültür Merkezi'nde okurlarla buluşan Uzuner, Kumral Ada Mavi Tuna adlı romanından bir bölüm okudu. Mütercim İffet Tosun'un aynı romanın Romencisinden okumasının ardından yazar Buket Uzuner, edebiyata dair görüşlerini okurlarla paylaştı.

'Dil teknisyeni' olarak tanımladığı edebiyatçıların dile yeni kelimeler kattığını kaydeden Uzuner, "Edebiyatçılar imla kurallarına baka baka yazmamalı. Bunu aşmalı. Biz büyük yazarları dil yanlışlarını bulmak için değil, bunu niye yaptıklarını düşünerek okuruz." dedi. Yıllar önce bir dil panelinde kendine ait Kumral Ada Mavi Tuna romanındaki dil yanlışlarının tartışıldığını gördüğünde dehşete kapıldığını söyleyen Uzuner bu hatırasını şöyle anlattı: "Ben kitabımın bir yerinde 'Dışarda çok birileri ölüyor' diyerek Türkçeyi kırdım. Baktım ki bana ateş püskürüyorlar. Onlara, 'madem dile zarar verdiysem, İtalyanca çevirisini önleyelim de bari İtalyan dili korunsun' dedim. Halbuki ben dili zenginleştirmek için çok özen gösteriyorum. Doğrusu çok incinmiştim."

Kitabının 15 yıl aradan sonra hâlâ baskısının yapıldığını vurgulayan Buket Uzuner, "Benim bu romanım Romanya'da bile nefes alıyor. Ellerinde cetvel kural koymak isteyen dil diktatörlerinin bugün adını bile bilmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"İSİMLERİ 'ADA' OLANLARI GAZETE İLANIYLA DAVET EDECEĞİM"

Yazar Buket Uzuner, 15 yıldır baskısı devam eden Kumral Ada Mavi Tuna romanının kahramanlarının isimlerini çocuklarına koyanların sık sık karşısına çıktığını anlattı. "Çocuklarına isim annesi olarak beni görüyorlar. Bir gün belki 10 yıl sonra çocuklarına bu romandaki kahramanların isimlerini koyanları gazete ilanıyla İstanbul'a davet etmek istiyorum." Diyen Uzuner, çocukluğunda benzer bir durumun Çalıkuşu romanı için geçerli olduğunu kaydetti. Uzuner "Annemin kuşağında Feride ve Kamuran isimlerini koyanlar vardı. Benim göbek adım da bunlardan birisidir. Ben buna çok özenirdim." dedi.