Kırgızistan yeniden karıştı: en az 1 ölü var
Kırgızistan'da 7-8 Nisan'da gerçekleşen ayaklanmaların ardından yönetime gelen Geçici Hükümet ülkenin güneyinde kontrolü sağlayamıyor. Devrik lideri K
Rus basınında yer alan bilgilere göre, Bakiyev taraftarı 400 kişilik bir grup Celalabad hükümet binasını işgal etti. Gözlemciler bölgede geçici hükümet yanlısı grupların da toplandığını ve gruplar arasında taşlı sopalı çatışmaların yaşandığını belirtiyor. Geçici Hükümet taraftarları binayı yeniden ele geçirirken, bölgede silah seslerinin susmadığı gelen haberler arasında.
Kırgızistan Sağlık Bakanlığı'ndan Ria Novosti haber ajansına yapılan açıklamada bir kişinin öldüğü ve 43 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Göstericilerden 26'sının açılan ateş sonucu yaralandığı belirtiliyor. Bakiyev taraftarları ise ölü sayısını 3 olarak açıkladı.
Bakiyev taraftarlarının Celalabad ve diğer güney kentlerinde düzenlediği gösteriler karşı mitinglerle engellenmeye çalışılıyor. Celalabad'da Bakiyev taraftarının 500-600 kişilik bir gösterisine karşı, Geçici Hükümet yanlılarının 4-5 bin kişilik bir protesto eylemi düzenledikleri belirtiliyor.
OŞ'TA TANSİYON YÜKSEK
Geçici hükümetten yapılan açıklamada gösterilerin amacının bölgede istikrarsızlığın tırmandırılması olduğu, tansiyonun yüksek olduğu bölgede olayların kontrol altında tutulduğu belirtildi. Bakiyev taraftarları dün da Oş ve Batken eyaletlerinde yönetim binalarını ele geçirmişti. Oş'ta hükümet binasını kuşatan geçici hükümet yanlısı güvenlik güçlerinin binayı yeniden ele geçirmeye çalışıyor. Binayı boşaltan Bakiyev taraftarlarının meydanda toplanmaya başladığı da gelen bilgiler arasında.
Gözlemciler olayların büyümesinden endişe ederken, Bakiyev taraftarlarının uluslararası alanda desteklerini kaybettiği ve yeniden bölgede etkin olmalarının mümkün olmadığına işaret ediyor. Belarus'a sığınan Bakiyev ise Kırgızistan'a tekrar Cumhurbaşkanı olarak dönmek istemediğini açıklamıştı.
Bu arada Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Başkanı Nikolay Bordyuja, Bakiyev yanlısı ayaklanmaların bastırılmasında geçici hükümetin yanında olduklarını ifade etti. Bişkek'in içişlerine karışmalarının doğru olmadığını ifade eden Bordyuja, "KGAÖ birliklerinin ayaklanmaların bastırılmasında doğrudan kullanılması prosedür olarak mümkün değil." dedi.